Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δε διαλύεται η ανασφάλεια για τους εργαζόμενους




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μαζικών απολύσεων παραμένουν οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και στις αρχαιολογικές εργασίες, παρά τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας ότι θα απορρίψει ενδεχόμενο νέο αίτημα της κατασκευάστριας κοινοπραξίας για ομαδικές απολύσεις. Αλλωστε, ήδη έχει προχωρήσει στην απόλυση 50 εργαζομένων και στις διαβουλεύσεις που έγιναν με τα σωματεία, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας επέμεναν ότι οι απολύσεις είναι μονόδρομος.

Χτες το απόγευμα, εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης (Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στο Κατασκευαστικό Τμήμα, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων), συναντήθηκαν με τους υπουργούς Εργασίας και Υποδομών, οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα υπάρξει παρέμβαση για να μην πραγματοποιηθούν οι ομαδικές απολύσεις και ταυτόχρονα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει πάλι το έργο.

Θυμίζουμε ότι από το Δεκέμβρη το έργο έχει σταματήσει. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία (AIASA) ζήτησε τη διάλυση της σύμβασης και την αποχώρησή της από έργο, απειλώντας έτσι να εισπράξει τα επιπλέον 560 εκ. ευρώ που διεκδικεί πέραν του αρχικού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε τις απολύσεις, ώστε αν τελικά παραμείνει στο έργο, να προσλάβει εργαζόμενους με εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές. Πριν λίγες μέρες, το Διαιτητικό Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η κοινοπραξία, απέρριψε τα 215 εκ. ευρώ από τα 560 εκ. που συνολικά απαιτεί.

Στο μεταξύ, η «Αττικό Μετρό» που έχει ζητήσει από την κοινοπραξία τη συνέχιση των εργασιών, σχεδιάζει να στείλει ειδική πρόσκληση με την οποία θα ζητά συγκεκριμένες εργασίες να εκτελεστούν σε ορισμένους χρόνους, διαφορετικά θα κηρυχθεί έκπτωτη.