Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για α προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων στην έρευνα.





Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410







ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών

Θέμα: Για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων στην έρευνα.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι εργαζόμενοι στους χώρους της έρευνας έχουν βιώσει τις συνέπειες της ευρωενωσιακής στρατηγικής για την έρευνα, της υποταγής της ερευνητικής δραστηριότητας στις ανάγκες και τους σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, τη δουλειά τους. Στόχος είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, σε φάση που σχεδιάζεται η επόμενη ημέρα από την καπιταλιστική κρίση. Εδώ εντάσσεται και ο νέος νόμος για την έρευνα, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων του χώρου.
Οι πολιτικές των θιασωτών του ευρωμονοδρόμου έχουν οδηγήσει σε περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, συγχωνεύσεις-καταργήσεις ερευνητικών κέντρων, παρε­μπό­διση της απρόσκοπτης ανάπτυξης της ερευνητικής δραστηριότητας, υψηλή ανεργία στους νέους επιστήμονες.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό, ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας αρνούνται ακόμα και την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στα ερευνητικά κέντρα που το δικαιούνται (παρότι όλα τα ΕΚ που είναι ΝΠΙΔ –πλην ΙΤΕ, που θεώρησε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη για τους εργαζόμενούς του­– απέστειλαν τα σχετικά), θεωρώντας το αίτημα ως «μη δικαιολογημένο» (βλ. έγγραφο ΓΓΕΤ με α.π.10186).
Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια έχει περικοπεί κατά 68%, ενώ με βάση τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό για το 2015 δεν εξασφαλίζεται ούτε καν η μισθοδοσία των εργαζομένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε δυο παραδείγματα: στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος το προσωπικό απαρτίζεται από: 161 ερευνητές, 77 μόνιμους υπαλλήλους και 150 ΙΔΑΧ, για τη μισθοδοσία των οποίων για το 2015 απαιτούνται 11.828.000 ευρώ, ενώ η εγκεκριμένη επιχορήγηση είναι 6.739.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στο ΕΙΕ είναι 107 ερευνητές και 93 διοικητικοί υπάλληλοι ΙΔΑΧ, για τη μισθοδοσία των οποίων απαιτούνται 6.100.000 και η επιχορήγηση 4.032.000. Την ίδια ώρα έχουν περικοπεί-«αναπροσαρμοστεί» και οι προϋπολογισμοί ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, γεγονός που επιτείνει τις συνέπειες των προαναφερθέντων.

Ιδιαίτερος είναι ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης στους νέους επιστήμονες που εργάζονται στο χώρο της έρευνας. Το πλαίσιο επί του οποίου διεξάγεται η έρευνα σήμερα, στη βάση της ευρωενωσιακής στρατηγικής, της εμπορευματοποίησής της, της επιχειρηματικής λειτουργίας των ερευνητικών φορέων, της προώθησης της «κινητικότητας» κ.λπ. έχει ως αποτέλεσμα την εργασιακή ανασφάλεια, αφού η δυνατότητά για επαγγελματική συνέχεια στο χώρο συσχετίζεται άμεσα με την ύπαρξη, έγκριση και ροή της χρηματοδότησης των διαφόρων προγραμμάτων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, δεσμεύεται πλήρως και το ερευνητικό αντικείμενο, αφού είναι δέσμιο των ενδιαφερόντων και των προτεραιοτήτων των αστικών φορέων και επιτελείων (κράτος, ΕΕ, επιχειρήσεις) που προκηρύσσουν τα διάφορα προγράμματα. Οι νέοι ερευνητές ασφυκτιούν υπό το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου (τα γνωστά «μπλοκάκια» - μάλιστα, σε κάποια έργα, η έναρξη επαγγέλματος είναι πλέον απαραίτητη ακόμα και για την κατάθεση ερευνητικών προτάσεων), που μάλιστα συνεπάγονται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών (που φτάνουν ακόμα και ως το 70% της προβλεπόμενης αμοιβής) που παρακρατούνται από τις αμοιβές τους. Τα κροκοδείλια δάκρυα για τη μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα αυτή.
Πολύ δε περισσότερο, αφού το καλοκαίρι τελειώνουν αρκετά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους (π.χ. ΚΡΗΠΙΣ), με αποτέλεσμα όσοι εργάζονται αμειβόμενοι από αυτά να βρίσκονται στον αέρα και πολλά ερευνητικά εργαστήρια να απογυμνώνονται από προσωπικό.
Για τους εργαζόμενους στους χώρους της έρευνας, βασικό ζήτημα είναι να ανακτηθούν άμεσα οι απώλειες των προηγούμενων χρόνων, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια και πρόοδος της ερευνητικής δραστηριότητας που παρεμποδίζεται από την υπαγωγή της στους νόμους της αγοράς. Όπως επίσης ιεραρχούν σαν άμεσης προτεραιότητας θέμα την κατάργηση του νέου νόμου για την έρευνα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε αυτά τα πλαίσια, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
1.       Να εξασφαλίζεται η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή και εκταμίευση του συνολικού ποσού της χρηματοδότησης των διάφορων ευρω­παϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων και παρεμπόδιση της συνέχισης του ερευνητικού έργου, ώστε να μη μείνουν άνεργοι όσοι εργάζονται αμειβόμενοι από ερευνητικά προγράμματα που λήγουν το καλοκαίρι και να υπάρχει συνέχεια στην έρευνα στα αντικείμενα αυτά;
2.       Να προκηρυχτούν μαζικά θέσεις ερευνητικού προσωπικού, για μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι διοικητικού και τεχνικού προσωπικού στα ερευνητικά κέντρα και να σταματήσει η εργασιακή ομηρία χιλιάδων νέων επιστημόνων με το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των συμβάσεων έργου-ορισμένου χρόνου και τα «μπλοκάκια» καθώς και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται από τις αμοιβές τους;
3.       Να επανέλθει η περικοπείσα κρατική χρηματοδότηση των Ερευνητικών Κέντρων και να εξασφαλίζεται η πλήρης κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των ερευνητικών κέντρων, να εξασφαλιστεί η χρημα­το­δό­τηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών για την ανανέωση των συνδρομών σε επιστημονικά περιοδικά;
4.       Να κατοχυρωθούν δικαιώματα σε άδειες ασθενείας, εγκυμοσύνης και πλήθος άλλα δικαιώματα που στερούνται οι εργαζόμενοι σε καθεστώς ανασφάλειας νέοι ερευνητές και ερευνήτριες, όπως επίσης να εκδοθεί η ΚΥΑ για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους των ερευνητικών κέντρων που το δικαιούνται;
5.       Να επανέλθουν οργανικά τα ινστιτούτα ΙΕΤΕΘ και ΙΝΒΙΣ στα ερευνητικά κέντρα ΕΚΕΤΑ και ΑΘΗΝΑ;
6.       Να επαναπροκηρυχθεί νέο μαζικό πρόγραμμα υποτροφιών για υποψήφιους διδάκτορες από το ΙΚΥ;

Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος
Ελένη Γερασιμίδου
Γιάννης Γκιόκας
Λιάνα Κανέλλη
Διαμάντω Μανωλάκου
Μανώλης Συντυχάκης