Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΛΑΓΚΑΔΑΣ: Συμβολικός αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
Προειδοποιητικό αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, αποφάσισε ο δήμος Λαγκαδά. Τόσο ο δήμος, όσο και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στις συνθήκες λειτουργίας του ΧΥΤΑ και στις υπερβάσεις των αδειών λειτουργίας του έργου και καταγγέλλουν ότι απειλείται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.
Ζητούν να ξεκινήσει άμεσα η λιμνοδεξαμενή για τα διασταλάζοντα υγρά του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Να ξεκινήσει η συλλογή του βιοαερίου. Να μη συνεχιστεί η απόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη Α3, μέχρις ότου αποκατασταθεί και ελεγχθεί η σωστή λειτουργία της από ανεξάρτητη αρχή. Να μην προχωρήσει η υλοποίηση κανενός έργου του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, τη στιγμή μάλιστα που κανένα έργο αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ανέφερε ότι θα υπάρξει επαναδημοπράτηση της κυψέλης 3 και μάλιστα άμεσα, καθώς ο εργολάβος αποχώρησε. Μέχρι το τέλος του 2015 θα λειτουργεί απρόσκοπτα και η κυψέλη 4. Για το βιοαέριο έχει ανατεθεί μελέτη περισυλλογής και αξιοποίησής του. Για τα διασταλάζοντα, αιτία είναι η αδυναμία του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού να τα διαχειριστεί. Ο ΦΟΣΔΑ έχει υποβάλει αίτηση για επέκταση του βιολογικού και για την προμήθεια κινητής μονάδας βιολογικού. Επίσης, σχεδιάζεται η κατασκευή λιμνοδεξαμενής 25.000 κ.μ. για τη συγκέντρωση των διασταλαζόντων υγρών.