Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Δύο δρόμοι ανάπτυξης και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων του Λεβιδίου κατά της απόφασης του δημάρχου Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή, να οριστεί ο ΧΑΔΑ της περιοχής τους ως ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης των απορριμμάτων του δήμου.
Οπως είπε ο δικηγόρος των κατοίκων του Λεβιδίου, Κ. Γκότσης, έως αύριο αναμένεται να εκδικαστεί η προσωρινή διαταγή και, αν απορριφθεί το αίτημα για προσωρινή διαταγή, ο δήμος έως το καλοκαίρι δεν μπορεί να μεταφέρει τα σκουπίδια στο Λεβίδι, καθώς θα πρέπει πρώτα να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο.
Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Γόντικας, υπογράμμισε ότι και σε αυτό το θέμα υπάρχουν δυο δρόμοι και αντανακλούν τους δυο δρόμους ανάπτυξης: Ορθολογική και σωστή λύση με σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία, τους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα ή διαχείριση στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ως πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστικούς ομίλους με οδυνηρές συνέπειες στη δημόσια υγεία, στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής, που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με τις μεθοδεύσεις κυβερνήσεων, Περιφέρειας κι επιχειρηματικών ομίλων για την ολοκληρωτική εκχώρηση της επεξεργασίας των απορριμμάτων στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και την αξιοποίηση των τεχνικών λύσεων, με στόχο την κερδοφορία του.

Απευθυνόμενος στους συμβούλους των άλλων παρατάξεων, σημείωσε: «Δεν έχετε μόνο παρελθόν ως στελέχη των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ως αιρετοί σε επίπεδο δήμων και νομαρχιών, έχετε και παρόν ως Περιφερειακή Αρχή. Διεκδικήσατε και πήρατε τη διαχείριση πακέτων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων» και ειδικότερα 148 εκατομμυρίων ευρώ με το διαγωνισμό και 30 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Επίσης, «δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τους δήμους για τις εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης, μέχρι ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης να φτιάξει τις εγκαταστάσεις του και πάρει προίκα αυτές τις μονάδες, ή να δουλεύουν γι' αυτόν, επιλογή που πιστοποιείται και από την υπουργική απόφαση που προετοιμάστηκε από τους μνημονιακούς και υπογράφτηκε αυτούσια από τον αριστερό υπουργό για χρηματοδότηση 14 δήμων της Περιφέρειας, με 9,4 εκατομμύρια ευρώ για εγκαταστάσεις προσωρινής, το σημειώνω, προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, βλέπετε το κράτος έχει συνέχεια».
Υπογράμμισε ότι «πήρατε όμως και τις ευθύνες αυτής της επιλογής και, όσο και να προσπαθείτε να τις αποποιηθείτε, σας βαραίνουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Τρίπολη, στα Δίδυμα, στην Πύλο και αλλού. Δυόμισι χρόνια έχετε κλείσει όλους τους ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο και κάνουν πάρτι μικροί και μεγαλύτεροι εργολάβοι, έχουν γεμίσει οι ρεματιές και οι πλαγιές με σκουπίδια, όλη η Πελοπόννησος είναι ένας ανοιχτός σκουπιδότοπος».
Προωθούν «κεφαλικό φόρο»
Ο Ν. Γόντικας είπε ότι το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο ζοφερό για τα λαϊκά στρώματα για το περιβάλλον και ειδικότερα όταν τεθεί σε εφαρμογή το περιβόητο σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» (στους κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων), χειρότερο και από τον πάλαι ποτέ «κεφαλικό φόρο» που προωθείται από την ΕΕ, που υποστηρίζεται από τα στελέχη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, με προεξέχοντες αιρετούς του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων και από μερικές περί αυτούς συλλογικότητες. «Το σύστημα αυτό, που εφαρμόζεται ήδη για τον υπολογισμό της εισφοράς του κάθε δήμου προς τον οικείο ΦΟΣΔΑ, σημαίνει πρακτικά την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία, σε υπερτοπικά κέντρα στις υπηρεσίες, στην υγεία, καθώς και τη ραγδαία μείωση για τις πολυτελείς κατοικίες των μεγαλοαστών».
Στάθηκε επίσης στη δήλωση του περιφερειάρχη Π. Τατούλη που, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε «αλληλεγγύη από την Αττική» με ανταπόδοση στο μέλλον. «Μήπως σκέφτεστε η Πελοπόννησος να γίνει σκουπιδότοπος όλης της Νότιας Ελλάδας, κάτι που έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια κάποιοι αιρετοί;», ενώ για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, σημείωσε πως το κόστος τουλάχιστον θα πενταπλασιαστεί για να έχει εγγυημένη κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο η εταιρεία.
Παράλληλα, επισήμανε πως «μόνο ο διαγωνισμός 23 εκατομμυρίων ευρώ που τρέχει για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ αρκεί για να σας αποκαλύψει. Κάνετε διαγωνισμό χωρίς να έχει παραληφθεί και εγκριθεί η μελέτη προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ που αναθέσατε - τυχαία άραγε; - στον τεχνικό σύμβουλο που προσλάβατε για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ και για την κατασκευή με ΣΔΙΤ της μαρίνας του Ναυπλίου, προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν υπάρχει άλλος γι' αυτές τις τόσο χρυσοφόρες δουλειές;».
Επίσης, μίλησε για τις διαχρονικές ευθύνες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνδιοικούσε και συνδιοικεί σε μια σειρά από δήμους, κύρια με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ ή σε τουρλού σχήματα, αφού συναποφάσιζαν στα όργανα της ΚΕΔΚΕ, των ΤΕΔΚΝΑ, στα δημοτικά συμβούλια και «δέχεται την επιχειρηματική δράση σ' αυτόν τον τόσο κερδοφόρο για τα μονοπώλια τομέα. Ασε που πρωτοστατεί και σε εταιρείες λαϊκής βάσης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων (βλέπε Τρίπολης, Σπάρτης κι αλλού) στο πλαίσιο του λαϊκού καπιταλισμού!».
Υπάρχει άλλος δρόμος
Τέλος, ο Ν. Γόντικας σημείωσε ότι στον αντίποδα αυτής της πολιτικής προβάλλουμε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με λαϊκή οικονομία κι εξουσία. «Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένη κι οριστική λύση στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Προβάλλοντας παράλληλα ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ και ΠΑΛΗ με προμετωπίδα:
ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον κλάδο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».