Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το ακατάλληλο νερό στις Δημοτικές Ενότητες Λητής, Δρυμού, Μελισσοχωρίου και Πενταλόφου στο Δήμο Ωραιοκάστρου.




Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέμα: Ακατάλληλο νερό σε οικισμούς του Δήμου Ωραιοκάστρου της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Επανέρχεται το σοβαρό θέμα του ακατάλληλου νερού σε οικισμούς του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Συγκεκριμένα στις Δημοτικές Κοινότητες της Λητής, του Δρυμού, του Μελισσοχωρίου και του Πεντολόφου, ανιχνεύθηκε έπειτα από ανάλυση δειγματοληψίας που πραγματο­ποιήθηκε στις 16.02.2015, υψηλή περιεκτικότητα νιτρικών. Η Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ωραιοκάστρου (Δ.Ε.Υ.Α.Ω.)  εξέδωσε ανακοίνω­ση, σύμφωνα με την οποία το νερό δεν είναι κατάλληλο για πόση και για μαγείρεμα.
Να σημειώσουμε ότι οι περιοχές αυτές δεν ανήκουν στο δίκτυο της Ε.Υ.Α.Θ. και υδρεύονται από γεωτρήσεις, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Ω. η υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά οφείλεται στη μεγάλη βροχόπτωση και στις πλημμύρες, το νερό των οποίων απορροφήθηκε από τον υδροφόρο ορίζοντα παρασύροντας νιτρικά.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αντιμετωπίζουν το οξυμένο πρόβλημα της ακαταλληλότητας του νερού, ενώ παράλληλα εδώ και χρόνια βρίσκονται σε αναμονή οριστικής λύσης του προβλήματος.
Η ανακοίνωση από την πλευρά της Δημοτικής Επιχείρησης, σύναψης σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τόσο για την πραγματοποίηση των αναλύσεων όσο και για την αναζήτηση λύσεων σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, δεν μπορεί να λύσει οριστικά το σοβαρό αυτό πρόβλημα και παρά το γεγονός ότι το θέμα της υδροδότησης με πόσιμο νερό αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας, δεν έχουν παρθεί όλα αυτά τα χρόνια τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης του.
Και σε αυτή την περίπτωση ακαταλληλότητας του νερού, ευθύνη έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις που υλοποιώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., αντιμετωπίζουν τους υδάτινους πόρους και το πόσιμο νερό ως εμπόρευμα, με στόχο όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών αλλά των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για να δοθεί με κρατική ευθύνη η δυνατότητα υδροδότησης της περιοχής του Δήμου Ωραιοκάστρου με πόσιμο, υγιεινό νερό, χαμηλής τιμολόγησης.
 Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
 Ελένη Γερασιμίδου