Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ Π.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ




Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για τα προβλήματα της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την Παιδιατρική Κλινική του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας έχουν ως αποτέλεσμα την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο για τους εργαζόμενους όσο κυρίως για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς παιδιά.
Έτσι, οι ελλείψεις γιατρών (μόλις 4 γιατροί ΕΣΥ είναι στο πρόγραμμα εφημεριών) έχουν σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορεί να καταρτιστεί ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης, αλλά να μην μπορούν να καλυφθούν οι βασικές λειτουργίες της Κλινικής όπως η αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, ενώ η έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ παίδων στο νοσοκομείο οδηγεί σε καταστάσεις επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών.
Σημειώνουμε πως η συγκεκριμένη κλινική καλείται να καλύψει και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας όλης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Δίκαια λοιπόν η αγανάκτηση αλλά και τα αδιέξοδα που έχουν να αντιμετωπίσουν γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό από την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καλούμενοι μέσα σε «συνθήκες γαλέρας» να υπερβάλλουν εαυτούς.
Για όλα τα παραπάνω είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων που με την πολιτική που εφαρμόζουν στο χώρο της δημόσιας υγείας, οδηγούν τμήματα και κλινικές όπως και η Παιδιατρική σε κατάσταση που να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του λαού, να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν σε επικίνδυνο βαθμό. Είναι η πολιτική που υπηρετεί τη στρατηγική της Ε.Ε. των μονοπωλίων, «το κοινό μας σπίτι», που φροντίζει να εξασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση για το κεφάλαιο, πετσοκόβοντας ακόμα και τα ελάχιστα που παρέχονταν στους εργαζόμενους από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Φυσικά σοβαρότατες είναι και οι ευθύνες και των αρμόδιων διοικήσεων της 5ης ΥΠΕ αλλά και της Διοίκησης του Νοσοκομείου που λειτούργησαν ως πειθήνια όργανα αυτής της πολιτικής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:
·        Να καλυφθούν οι ανάγκες της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΠΓΝΛ σε ιατρικό προσωπικό – παιδιάτρους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αλλά και νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού αντίστοιχα.
·        Να εξασφαλιστεί με κατεπείγουσα παρέμβαση η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής ώστε να σταματήσουν να κινδυνεύουν ζωές παιδιών της περιοχής.
·        Να λειτουργήσει άμεσα με χρηματοδότηση από το κράτος η ΜΕΘ και η ΜΑΦ παίδων καθώς και η αντίστοιχη στελέχωσή τους με προσωπικό εξειδικευμένο.

Οι βουλευτές
Γιώργος Λαμπρούλης
Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου