Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αντίθετοι οι κάτοικοι στα εργοστάσια καύσης βιομάζας για ηλεκτρική ενέργεια



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Το θέμα έφερε με Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν οι κάτοικοι των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη, που αντιδρούν στην εγκατάσταση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος, η καθεμία, 498 KW, με καύση βιομάζας. Την προηγούμενη βδομάδα, πραγματοποίησαν νέα δυναμική κινητοποίηση στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες της οποίας έχουν γνωμοδοτήσει θετικά στην εγκατάσταση των δύο μονάδων. Κάτω από την αποφασιστική αντίδραση των κατοίκων, που απαιτούν από τη Μητροπολιτική Επιτροπή να πει «όχι» στην έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε για δεύτερη φορά.
Πρόκειται για μονάδες που προωθούν την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο, που θα διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους ιδιώτες επενδυτές, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μια πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ.
Θυμίζουμε ότι φορέας υλοποίησης και εκμετάλλευσης των δύο μονάδων είναι η εταιρεία «BIOSOLAR». Οι ΜΠΕ που κατέθεσε, απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών, ενώ στη συνέχεια και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης επέστρεψε τους φακέλους των ΜΠΕ, κρίνοντας ότι είναι ελλιπέστατες και λαθεμένες σε πολλά σημεία.
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, μέσα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις με ομόφωνα ψηφίσματα, με συλλογή υπογραφών, συσκέψεις και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των εργοστασίων αυτών στην περιοχή τους και απαιτούν τη ματαίωση της κατασκευής τους και κάθε σχετικής διαδικασίας.

Επικίνδυνη κατάσταση
Το θέμα της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύση βιομάζας, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν μεταξύ άλλων: «Λαθροχειρώντας, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, οι επενδυτές βαφτίζουν την επένδυση σαν παραγωγή βιοαερίου (κυρίως μεθάνιο που παράγεται από την αναερόβια χώνευση οργανικής ύλης) και καύση του για παραγωγή Ενέργειας ενώ πρόκειται για παραγωγή SYNGAS (κυρίως μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο) που παράγεται με την καύση οργανικής ύλης (με τη μέθοδο της αεριοποίησης) και την καύση του για παραγωγή νέργειας. Πρόκειται δηλαδή για ενεργειακή καύση αποβλήτων οπότε θα έπρεπε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να καταταχθούν οι υπόψη μονάδες στην αυστηρότερη και δυσμενέστερη περιβαλλοντικά υποκατηγορία Α1.
Πρόσθετους κινδύνους εγκυμονούν και τα εξής: Στη συγκεκριμένη επένδυση δεν προβλέπεται, από τη μελέτη, ο διαχωρισμός της τέφρας πυθμένα από την "ιπτάμενη" τέφρα που προκύπτει από τον όποιο καθαρισμό των απαερίων καύσης του SYNGAS ενώ δεν υπάρχει ασφάλεια για την εξουδετέρωση διοξινών και φουρανίων. Επίσης, δεν παίρνονται υπόψη οι κατά πολύ εντονότεροι αέριοι ρύποι στην περίπτωση που το πλεονάζον, στις περιπτώσεις υπερπαραγωγής SYNGAS, θα οδηγείται στον πυρσό καύσης, ούτε όταν, ακόμη χειρότερα, το πλεονάζον SYNGAS ξεπερνάει και την προβλεπόμενη δυναμικότητα του πυρσού, οπότε θα εκπέμπεται ελεύθερο στην ατμόσφαιρα, σκορπίζοντας στην ευρύτερη περιοχή μεγάλες ποσότητες τοξικών και άλλων επικίνδυνων αερίων.
Ολα αυτά, όπως συμβαίνει και με παρόμοιες σε αυτή την κατηγορία επενδύσεις, σημαίνουν σοβαρότατες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή ευρύτερα της Δημοτικής Ενότητας των Βασιλικών, που αποτελεί βασικό πυλώνα της παραγωγικής δραστηριότητας και του εισοδήματος των κατοίκων της και φημίζεται για τα ποιοτικά προϊόντα της. Μάλιστα, οι εν λόγω μονάδες χωροθετούνται σε γη υψηλής παραγωγικότητας και σε περιοχή αναδασμού και κοντά σε διάσπαρτες κατοικίες και στη σχολή κατάρτισης του ΟΑΕΔ, εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου.
Επίσης, προωθούν τις "ενεργειακές καλλιέργειες" που δεσμεύουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε βάρος των αναγκών του λαού και της διατροφικής επάρκειας της χώρας.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη αν λάβουμε υπόψη την υπάρχουσα αποψίλωση από προσωπικό και μέσα των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, όπως συμβαίνει, π.χ., στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (στελέχωση, δυνατότητες μετακίνησης, εξοπλισμός κ.λπ.)».
Ρωτούν τους υπουργούς: Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μη γίνουν δεκτές οι ΜΠΕ και να ματαιωθεί η κατασκευή των συγκεκριμένων μονάδων, καθώς και κάθε άλλων παρόμοιων που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, σε βάρος του χειμαζόμενου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, του περιβάλλοντος, της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, σε βάρος της παραγωγικής ικανότητας της περιοχής σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και της διατροφικής επάρκειας της χώρας, με βασικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.