Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ: Επιτακτική ανάγκη η οικονομική στήριξη του λαϊκού μαζικού αθλητισμού



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015

Επιστολή του αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού, Α. Αθανασόπουλου, στον υφυπουργό Αθλητισμού, Στ. Κοντονή
Την επιχορήγηση του Δήμου Πατρέων για τη συντήρηση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου, αλλά και την κατασκευή νέων, ζητά με επιστολή του προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλος, όπου επισημαίνει ότι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής είναι η επένδυση στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, δεδομένου ότι αυτός είναι σημαντικός για μια κοινωνία, χωρίς διακρίσεις.
«Θεωρούμε επιτακτικά αναγκαίο να επιστρέφεται στους εργαζόμενους ένα μέρος από τον πλούτο που έτσι και αλλιώς οι ίδιοι παράγουν στη χώρα μας και να διανέμεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με τρόπο ώστε να συμβάλλει στην αύξηση της ποιότητας της ζωής τους», τονίζει στην επιστολή του ο Ανδρέας Αθανασόπουλος. Στην επιστολή ζητείται από τους αρμοδίους να υλοποιήσουν την υποχρέωση της πολιτείας να ενισχύσει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού το σχέδιο που έχει καταστρώσει ο δήμος για την ανάπτυξη των αθλητικών εγκαταστάσεων με βάση την αντίληψη πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα σε κάθε νέο που το επιθυμεί να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό και παράλληλα σε όλους τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ήπιες μορφές άσκησης και ψυχαγωγίας.

Αναλυτικά στην επιστολή παρουσιάζονται οι 4 βασικοί άξονες του σχεδίου οι οποίοι είναι: 1. Επισκευή - συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου. 2. Επισκευή - συντήρηση κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων Μπάσκετ - Βόλεϊ. 3. Δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου. 4. Κατασκευή αθλητικών υποδομών Μπάσκετ - Πετοσφαίρισης - Χειροσφαίρισης.
Παράλληλα, προς τους αρμοδίους του Αθλητισμού επισημαίνεται και το γεγονός της αύξησης των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή και στον τομέα του Αθλητισμού εξαιτίας της διεύρυνσης των ορίων του Δήμου Πατρέων. Επίσης, αποκαλύπτεται και το γεγονός ότι εξαιτίας της μηδαμινής οικονομικής ενίσχυσης του δήμου από την προηγούμενη κυβέρνηση οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, που έχουν ως συνέπεια να τίθενται και ζητήματα ασφαλούς λειτουργίας.
«Η ολοένα αυξανόμενη ανεπάρκεια και η υποβάθμιση της δυναμικής των υφιστάμενων δημοτικών αθλητικών υλικοτεχνικών υποδομών διαμόρφωσαν ένα ευνοϊκό πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης στον τομέα του Αθλητισμού, μετατρέποντάς τον από αναγκαίο και ζωτικό κοινωνικό αγαθό που θα έπρεπε να προσφέρεται δωρεάν, σε εμπορευματικό προϊόν ευρείας κερδοφορίας, συναινούντος και του ισχύοντος αντικοινωνικού, αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου που νομιμοποιεί καθολικά την ανταποδοτικότητα. Στην πόλη μας ειδικότερα το φαινόμενο επιτείνεται εξαιτίας και της καθιέρωσης ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΠΕΑΚ: "Τόφαλος, κλειστό μπάσκετ με βοηθητικές εγκαταστάσεις μπάσκετ", "Πεπανός, κλειστό κολυμβητήριο", "Κουκούλι, κλειστό μπάσκετ & χάντμπολ"), που είναι αθλητική υλικοτεχνική αρμοδιότητα του υπουργείου σας», αναφέρει σε άλλο σημείο η επιστολή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην επιστολή, ο Δήμος Πάτρας διαθέτει έξι (6) γήπεδα ποδοσφαίρου, το Παμπελοποννησιακό Στάδιο με το κεντρικό γήπεδο ποδοσφαίρου και το βοηθητικό που είναι κατεστραμμένο και χρειάζεται ανακατασκευή. Σε αυτά τα γήπεδα εξυπηρετούνται 55 ερασιτεχνικές ομάδες που διαθέτουν εκτός των τμημάτων αγωνιστικού ερασιτεχνικού αθλητισμού (ανδρικές ομάδες) και τμήματα υποδομής και ακαδημιών που φθάνουν συνολικά τους έξι χιλιάδες αθλητές όλων των ηλικιών (από οκτώ ετών και πάνω). Παράλληλα, για τα υπόλοιπα αθλήματα ο δήμος διαθέτει μόνο δύο κλειστά γυμναστήρια πολλαπλής αθλητικής χρήσης, τα οποία καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εξήντα (60) αθλητικών συλλόγων μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ με πάνω από τέσσερις χιλιάδες αθλητές όλων των ηλικιών. Επίσης, μεγάλες ελλείψεις υποδομών παρατηρούνται και στα αθλήματα τένις, πινγκ-πονγκ, τοξοβολία, άρση βαρών, μπάντμιντον (αντιπτέριση).