Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Νεκρός 35χρονος εργάτης στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015

Ενας 35χρονος εργάτης, πατέρας ενός παιδιού, έχασε το Σάββατο τη ζωή του, σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην περιοχή της Ευκαρπίας, στη Θεσσαλονίκη, όταν κατά τη διάρκεια χειρισμού πιεστικού μηχανήματος, έπαθε ηλεκτροπληξία.
Επί τόπου βρέθηκαν άμεσα δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αλλά βρήκαν κλειστές τις πόρτες του εργοστασίου και άφαντους τους υπεύθυνους. Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων κατήγγειλαν την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αναδεικνύοντας παράλληλα τις εγκληματικές ευθύνες κράτους και εργοδοσίας για τα όσα συμβαίνουν στους τόπους δουλειάς. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσαν, πρόκειται για το τέταρτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε εργασιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης, μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην τοπική Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, για όλα τα εργοστάσια ανακύκλωσης της περιοχής, στα οποία - όπως έχει καταγγείλει - κυριαρχεί η εργοδοτική ασυδοσία, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς και άμεσους κινδύνους, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Ωστόσο, όπως τονίζει το κλαδικό σωματείο, λαμβάνει προκλητικές απαντήσεις, όπως «τι να κάνουμε, να κλείσουμε τα εργοστάσια;»...
Στο μεταξύ, εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε και στο εργοστάσιο της «Exalco» στη Γυρτώνη στη Λάρισα, την περασμένη Δευτέρα, όπως καταγγέλλει η Ενωση Εργατοτεχνιτών Ν. Λάρισας.