Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: Πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015

Την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες εκφράζει άμεσα η δημοτική αρχή του Χαϊδαρίου. Απευθύνει έκκληση σε όλους τους Χαϊδαριώτες να συμβάλουν στην έμπρακτη αλληλεγγύη, με την εξασφάλιση υλικής βοήθειας και στήριξης των προσφύγων. Εχει πάρει την πρωτοβουλία άμεσα να παραδώσει ρούχα, κουβέρτες και παιδικά είδη, που έχει συγκεντρώσει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές στα σχολεία και τους πολίτες σε κάθε γειτονιά της πόλης, να συγκεντρώσουν κουβέρτες, τρόφιμα μακράς διάρκειας, φάρμακα, είδη ατομικής προστασίας ή όποια άλλη βοήθεια, μέχρι τέλος Οκτώβρη, σε κουτιά για να συγκεντρωθούν στην Κοινωνική Υπηρεσία και να αποσταλούν για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων.
«Κανένας», επισημαίνει, «δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής μπροστά στο όργιο εκμετάλλευσης που υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τη βίαιη αντιμετώπιση που έχουν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Οι φράχτες στα σύνορα, το άγριο κυνηγητό, η ρατσιστική - ξενοφοβική αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, συμπληρώνουν τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης».

«Απαιτούμε, τονίζει ο Δήμος, από την κυβέρνηση την εξασφάλιση της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Οσο καθυστερεί η υλοποίηση αυτού του αιτήματος και οι πρόσφυγες συσσωρεύονται στην Αττική, η Περιφέρεια δεν μπορεί να μένει απαθής. Είναι αναγκαίο, ειδικά τώρα που επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες, να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τους δήμους να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές, όπως κατασκηνώσεις του Δημοσίου, ξενοδοχεία, παλιά στρατόπεδα. Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός και προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, όπως επίσης και όλα τα μέσα για την ιατροφαρμακευτική πρόνοια των προσφύγων».
Εξάλλου, έρευνες γίνονταν χτες από τρία πλωτά του Λιμενικού κι ένα ελικόπτερο για τον εντοπισμό λέμβου με οκτώ επιβαίνοντες πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Καλόλιμνου. Οι έρευνες ξεκίνησαν όταν διερχόμενο αλιευτικό εντόπισε ναυαγό στη θάλασσα και ενημερώθηκαν οι αρχές.