Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ: Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015

Δύο βδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κατάσταση στα σχολεία των Δήμων Θήβας και Τανάγρας παραμένει απαράδεκτη. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Τομεακή Επιτροπή Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της και απαιτεί μια σειρά από άμεσα μέτρα για να λειτουργήσουν τώρα κανονικά όλα τα σχολεία.
Συγκεκριμένα, καταγγέλλει η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ:
«Σε επίπεδο Νομού Βοιωτίας, παραμένουν κενές ενενήντα έξι (96) θέσεις δασκάλων, εξήντα εννέα (69) θέσεις άλλων ειδικοτήτων του Δημοτικού και σαράντα πέντε (45) θέσεις νηπιαγωγών.
Το Ειδικό Σχολείο Θήβας υπολειτουργεί, καθώς δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια.
Τα νηπιαγωγεία Αγίου Θωμά, Ασωπίας, Πύλης, Σκούρτων, Τανάγρας και αεροδρομίου Τανάγρας είναι κλειστά. Ενώ η πλειοψηφία των υπόλοιπων νηπιαγωγείων υπολειτουργεί. Επιπλέον, έχει ανασταλεί από πέρυσι η λειτουργία των νηπιαγωγείων Ελλοπίας και Ασκρης, λόγω έλλειψης παιδιών και εκπαιδευτικών, με κίνδυνο αυτά να καταργηθούν.

Το Δημοτικό Σχολείο στο Δήλεσι έκανε αγιασμό για να κλείσει αμέσως μετά, ενημερώνοντας τους μαθητές ότι θα τους ενημερώσουν πότε θα λειτουργήσει.
Γονείς προνηπίων πριν από ένα μήνα στη Θήβα μπήκαν στη διαδικασία να βάλουν τα παιδιά τους σε κλήρωση (!), καθώς δεν επαρκούσαν οι θέσεις, με αποτέλεσμα περίπου 50 προνήπια στην πόλη να αποκλειστούν από τα νηπιαγωγεία.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα κενά στο Νομό Βοιωτίας ξεπερνούν τους εβδομήντα (70). Χαρακτηριστικά, το Γυμνάσιο Δομβραίνας (υπο)λειτουργεί με 3 καθηγητές και τα υπόλοιπα γυμνάσια έχουν σοβαρές ελλείψεις σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες.
Οσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, η επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών παραμένει αναιμική, με αποτέλεσμα στην Πρωτοβάθμια να καλούνται οι γονείς να αγοράζουν ακόμα και το φωτοτυπικό χαρτί, ενώ οι καθαρίστριες στο Δήμο Θήβας παραμένουν απλήρωτες και χωρίς να έχουν υπογράψει τη σύμβαση για τη νέα σχολική χρονιά».
Η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή είναι ανάλογη με τα προηγούμενα χρόνια και επιδεινώνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Η μοναδική διαφορά της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι έχει το θράσος να προσποιείται ότι προσπαθεί και αγωνίζεται. Γι' αυτό και οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη συγχαίρουν, επειδή ταυτόχρονα με τα μέτρα υποβάθμισης καθηλώνει τη συνείδηση του λαού, στη λογική ότι τάχα όλα είναι μοιραία», τονίζει η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, και επισημαίνει:
«Είναι ευθύνη των τίμιων εκπαιδευτικών, των γονιών που προβληματίζονται, να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα. Ολους όσοι μαζί με δημοτικές αρχές και προϊσταμένους καλλωπίζουν την κατάσταση, σπέρνουν την απογοήτευση ότι δεν αλλάζει τίποτα. Να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν από κάθε αρμόδιο την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών τους».
Σ' αυτό το πνεύμα, τους καλεί να διεκδικήσουν:
Αμεση κάλυψη των κενών. Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Εναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην Εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
20 μαθητές ανά τάξη και 15 στο Νηπιαγωγείο και σε Α' και Β' Δημοτικού. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!
Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν.
Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους ανέργους, για υλικά αναλώσιμα κ.ά.
Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων Υγείας.
Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες.