Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Πέμ, 24/09/2015 - 16:30
Στις περιοχές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, περιόδευσε σήμερα κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ μαζί με τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. 
Στη διάρκεια της περιοδείας συναντήθηκε με το Δήμαρχο Κασσάνδρας Β. Κυρίτση και επισκέφθηκε τη Σίβηρη, όπου διαπίστωσε τα προβλήματα που προέκυψαν από τη δυνατή νεροποντή στις υποδομές του Δήμου, αλλά και σε σπίτια, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.
Εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης, το μεσημέρι της Τρίτης, η νότια χερσόνησος της Κασσάνδρας έμεινε αποκλεισμένη, καθώς η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν αδύνατη, γιατί τα δύο ρέματα που διασχίζουν τον επαρχιακό δρόμο Ν. Φώκαιας - Αθύτου και τον επαρχιακό δρόμο Κασσάνδρας - Σάνη είχαν υπερχειλίσει και ήταν αδιαπέραστα από τον όγκο του νερού.
Οι περιοχές της Κασσανδρείας, της Αθύτου και της Σίβηρης, δέχτηκαν τον μεγαλύτερο όγκο νερού από τα ρέματα που εκβάλουν στη θαλάσσια περιοχή. Από τον υπερβολικό όγκο νερού προξενήθηκαν καταστροφές και στο κοιμητήριο της περιοχής, ενώ δεκάδες σπίτια και επαγγελματικοί χώροι πλημμύρισαν. Επίσης, προκλήθηκαν ζημιές σε ποιμνιοστάσια και καταστράφηκαν ζωοτροφές. Ήδη οι πληγέντες άρχισαν να καταθέτουν αιτήσεις, προκειμένου να ακολουθήσει έλεγχος των ζημιών.

Συνεργεία και μηχανήματα του Δήμου καθαρίζουν δρόμους, φρεάτια και ρέματα, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία. 
Αιτία της νέας καταστροφής αναδεικνύεται η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και η έλλειψη χρηματοδότησης για καθαρισμό και συντήρηση των ρεμάτων, συνολικά η πολιτική που θυσιάζει την προστασία του λαού, της περιουσίας του και των υποδομών, συνολικά του περιβάλλοντος, στο κυνήγι του κέρδους. 
Έτσι π.χ. το μεγάλο ρέμα «Χατζή Λάκκος» που ξεκινάει από τη Ν. Φώκαια και καταλήγει στη Σίβηρη, από όπου εκβάλει στη θάλασσα, είχε χρόνια να καθαριστεί από τα φερτά υλικά και τη βλάστηση που δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να δημιουργήσει μια φυσική κοίτη μεγαλύτερη από 100 μέτρα. 
Ο Δήμος Κασσάνδρας, ιεραρχεί ως προτεραιότητα την εκπόνηση μελέτης για την οριοθέτηση του ρέματος και τις αναγκαίες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που απαιτούνται και φυσικά τη χρηματοδότηση για την εκπόνηση του έργου. Όπως είπε ο δήμαρχος, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μόνο τη μελέτη που αφορά ένα τμήμα του, τα τελευταία 500 μέτρα προς τα κατάντη του ρέματος στη Σίβηρη. 
Επίσης, σημειώνει ότι απαιτείται να υπάρξει χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας μέσα στους οικισμούς, αλλά και μελέτη για τη μετακίνηση του κεντρικού αντλιοστασίου (στέλνει τα λήμματα Κασσάνδρας και Σίβηρης στο βιολογικό καθαρισμό) που βρίσκεται στη Σίβηρη και έχει κατασκευαστεί στα κατάντη του ρέματος, δίπλα στη θάλασσα με κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.  
Επιπλέον, ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επισκευή του δρόμου Φώκαιας - Αθύτου (δρόμος του Βόθονα) που είναι κλειστός από τον περασμένο χειμώνα. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήρια οδό που προχθές έκλεισε λόγω της νεροποντής, κρατώντας ουσιαστικά αποκλεισμένους τους οικισμούς του Δήμου Κασσάνδρας. 
Αρχικά, ο δρόμος Φώκαιας - Αθύτου έκλεισε λόγω της επικίνδυνης ολισθηρότητας και στη συνέχεια παρέμεινε κλειστός λόγω των καθιζήσεων που προκλήθηκαν στο οδόστρωμα. Είναι ένα από τα τρία έργα που σχεδίασε η Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές που προέκυψαν τον περασμένο χειμώνα σε Κασσάνδρα, Βουρβουρού και Συκιά. Σταμάτησαν στον προσυμβατικό έλεγχο, από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος έκρινε ότι έπρεπε να συμβασιοποιηθούν ως ένα έργο. 
Ο Σάκης Βαρδαλής, διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει στη Βουλή τόσο το ζήτημα των καταστροφών που προκλήθηκαν και των αποζημιώσεων που απαιτούνται, όσο και των υποδομών που χρειάζονται για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.  
Σε δήλωσή του επισήμανε: «Αποδείχθηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, πως η άναρχη οικονομική ανάπτυξη, το κυνηγητό του κέρδους, η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, για μια ακόμη φορά στάθηκε η αιτία να πνιγεί ο λαός της περιοχής. Ζητούμε άμεσα να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει η αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων της περιοχής. Το πρόβλημα όμως συνολικά λύνεται με ένα διαφορετικό σχεδιασμό της οικονομίας, ώστε αυτή να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Μόνο μια τέτοια οικονομία που θα λειτουργεί σε όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιους είδους προβλήματα όπως είναι η αντιπλημμυρική προστασία συνολικά της χώρας αλλά και της περιοχής».