Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Τόσες πολλές ομοιότητες;



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 30 Γενάρη 2015

Πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, έχουν θητεύσει στο ΠΑΣΟΚ και δίπλα στο Γ. Α. Παπανδρέου. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Προκαλεί όμως εντύπωση το γεγονός ότι η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, έχει πολλά κοινά σημεία με την αντίστοιχη ομιλία που έκανε ο Γ. Παπανδρέου στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στις 7/10/2009. Ας δούμε ορισμένα:
Γ. Παπανδρέου: «Βέβαια, ο σεβασμός στα χρήματα και στον πλούτο του ελληνικού λαού είναι ένας αγώνας σκληρός και δύσκολος, σε μια Δημόσια Διοίκηση, την οποία εθίσαμε να λειτουργεί με αδιαφάνεια, με πελατειακές σπατάλες από τις προσλήψεις, τις μεταθέσεις, τις κομματικές επιτροπές, μέχρι και τις προμήθειες στο Δημόσιο. Και βέβαια, η εκτεταμένη διαφθορά έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Γι' αυτό, η προσπάθειά μας χρειάζεται να είναι και επίμονη, αλλά θα είναι και επίπονη (...) Εχουμε όμως σύμμαχο τον πολίτη».
Αλ. Τσίπρας: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουν μεγάλες προσδοκίες από την παρούσα κυβέρνηση. Δεν περιμένουν να αλλάξουμε από τη μια μέρα στην άλλη τη δραματική οικονομική κατάσταση. Αλλά έχουν προσδοκίες για ριζικές αλλαγές στην κατεύθυνση της εδραίωσης της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της ισονομίας».
***

Γ. Παπανδρέου: «Εμείς οι ίδιοι εκπροσωπούμε τον πολίτη, τα ατομικά του δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό δημόσιο συμφέρον. Και αυτό, προς τη Διοίκηση και όχι το αντίστροφο. Θα μας ήθελε ο πολίτης ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία (...) Οταν λέμε "πρώτα ο Πολίτης", το εννοούμε. Οχι με την έννοια της πελατειακής εξυπηρέτησης. Αυτή καταστρατηγεί όχι μόνο την αξιοκρατία, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας προνόμια στους ευνοημένους, αφαιρώντας τα απ' τους υπολοίπους. Μιλώ αντίθετα για την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, της εγγύησης ποιοτικών και ανθρώπινων υπηρεσιών. Της εγγύησης ότι η εξουσία λειτουργεί για το δημόσιο συλλογικό συμφέρον».
Αλ. Τσίπρας: «Και κυρίως έχουν την προσδοκία και την απαίτηση από εμάς να είμαστε κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας. Ερχόμαστε για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική και η διοίκηση στη χώρα. Ερχόμαστε, με συγκεκριμένους κανόνες και ρυθμίσεις, να βάλουμε τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού και της διαπλοκής. Να κάνουμε οριστικά παρελθόν το πελατειακό κράτος. Και πάνω από όλα να κάνουμε παρελθόν το κράτος - πελάτη. Το κράτος που λειτουργούσε για να εξυπηρετεί και να διασφαλίζει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις λίγων, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος».
***
Γ. Παπανδρέου: «Ενα βασικό πρόβλημα που έχει βέβαια η Δημόσια Διοίκηση στη χώρα μας, είναι ότι οι συνεχείς κομματικές παρεμβάσεις, ο παραγοντισμός και η πελατειακή αντίληψη, έχουν καταβαραθρώσει κάθε έννοια αξιοκρατίας, σωστής αξιολόγησης, ανάδειξης ικανών στελεχών -και όχι απλά αρεστών- στην ιεραρχία της (...) Μεγάλες τομές, δύσκολες αποφάσεις, όπως -πρώτη τομή- με την αλλαγή της δομής του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και η ανάσα που χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία, είναι στόχος απαραίτητος για τις πρώτες μέρες και μήνες».
Αλ. Τσίπρας: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η άμεση συγκρότηση της κυβέρνησης, καθώς και η προώθηση ριζοσπαστικών τομών στη δομή και τη λειτουργία της, είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση (...) Το κυβερνητικό σχήμα που συγκροτήσαμε είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με κάθε προηγούμενο και περιλαμβάνει μόνο 10 υπουργεία έναντι 18 της προηγούμενης δομής (...) Η επιλογή αυτή, δεν είναι μόνο συμβολικού χαρακτήρα. Είναι μια κίνηση ουσίας που σηματοδοτεί την έναρξη της μεταρρύθμισης για τις αναγκαίες τομές στη δημόσια διοίκηση, από το ψηλότερο επίπεδο. Θέλουμε ένα κράτος αποτελεσματικό, δίπλα στον πολίτη, με συντονισμό των υπηρεσιών του, με συλλογική λειτουργία, χωρίς καπετανάτα. Με έλεγχο και διαφάνεια παντού, με κοινωνική λογοδοσία».
***
Γ. Παπανδρέου: «Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Είμαστε μια κυβέρνηση πολιτικής ενότητας και συλλογικής δράσης. Είστε υπουργοί της αλλαγής. Αλλαγής, που έρχεται για να ενώσει όλους τους Ελληνες, για να δώσει φτερά στις ελπίδες τους, να απελευθερώσει τις δυνάμεις του τόπου. Ολοι μαζί οι Ελληνες, ενωμένοι, θα γράψουμε τις επόμενες σελίδες της ιστορίας μας».
Αλ. Τσίπρας: «Για εμάς δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις σε κάθε μας βήμα. Θα εργαστούμε για την εμπέδωση ενός ήπιου και πολιτισμένου πολιτικού κλίματος. Χωρίς μνησικακίες και διχαστικά κηρύγματα».
***
Δεν ξέρουμε αν στον ΣΥΡΙΖΑ μετακόμισαν και οι λογογράφοι του Γ. Παπανδρέου. Σημειώνουμε όμως τις ομοιότητες, γιατί ομιλίες σαν κι αυτές έχουν στόχο να χειραγωγήσουν το λαό και στο όνομα της «αξιοκρατίας» και της «διαφάνειας» να στοιχίσουν τελικά το λαό πίσω από στόχους εχθρικούς προς τα συμφέροντά του.