Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Το κατοχικό δάνειο, η αστοχία και ο Αλέξης Τσίπρας

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Παρ, 23/01/2015 - 20:44 Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 23/01/2015 - 20:47
 Το κατοχικό δάνειο ο ΣΥΡΙΖΑ το εμφάνιζε σαν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην περιβόητη σκληρή διαπραγμάτευση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Σαν μέσο πίεσης για να καμφθεί η Μέρκελ και η επιρροή της στην ΕΕ. 
Τώρα πια το έφαγε η μαρμάγκα και μάλιστα προεκλογικά...
Στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Θεωρώ όμως άστοχο να συνδέουμε τη διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με άλλους 27 ηγέτες κρατών ή στην Ευρωζώνη, να συνδέουμε τη διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το χρέος της χώρας με το ανεκπλήρωτο χρέος, το ιστορικό χρέος της Γερμανίας σε ό,τι αφορά το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις».
Δηλαδή δεν ήταν άστοχο όταν συνέδεε το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις με τη μείωση του ελληνικού χρέους;
Δεν μπορεί να ξέχασε ο Αλέξης Τσίπρας τι έλεγε στο βρετανικό «Channel 4» κι αν τα ξέχασε ας τα θυμηθούμε.
Απαντώντας, τότε, σε ερώτηση, σχετικά με το αν προτιμά μείωση του χρέους ή επιστροφή των Μαρμάρων, ο Αλ. Τσίπρας σημείωνε:
«Μπορώ να διαλέξω και τα δύο; Εμείς θα διεκδικήσουμε το δίκαιο του ελληνικού λαού. Θα ζητήσουμε μείωση του χρέους, επιστροφή του κατοχικού δανείου που μας οφείλει η Γερμανία από τον Β' Παγκόσμιο καθώς και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Αλλά και την επιστροφή των Μαρμάρων, που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και πρέπει να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους». Αυτά έγραφε η «Αυγή» στις 9/1/2015, υπό τον τίτλο «Αλ. Τσίπρας στο Channel 4: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συναγερμός που θα ξυπνήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία από τον λήθαργο».
Τη συγκεκριμένη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν την είχε εκλάβει σαν άστοχη ούτε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έλεγε: «Διαβεβαιώνουμε ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της Βουλής που δε θα έχει εγγεγραμμένο το κατοχικό δάνειο ως χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα». Αυτά έγραφε η «ISKRA» στις 10/10/14, υπό τον τίτλο «ο τελευταίος προϋπολογισμός χωρίς το κατοχικό δάνειο». 
Μάθαμε τουλάχιστον ότι μερικές φορές δεν απέχει και πολύ η «αστοχία» από την κοροϊδία.