Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Εν αναμονή νέων απολύσεων στο μετρό Θεσσαλονίκης



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
Εν αναμονή νέων απολύσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό Θεσσαλονίκης. Την προηγούμενη βδομάδα, έγιναν οι πρώτες 50 απολύσεις, μεθαύριο Παρασκευή αναμένονται άλλες 50, ενώ μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου σχεδιάζει να απολύσει συνολικά 250 εργαζόμενους και να κρατήσει μόνο 49, για τυχόν «έκτακτες ανάγκες».
Στο μεταξύ, εκατοντάδες ακόμη εργαζόμενοι που απασχολούνταν στις εργασίες του μετρό, μέσω υπεργολάβων, έχουν χάσει τη δουλειά τους, λόγω της διακοπής των εργασιών από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Επίσης, στο σχεδιασμό είναι να απολυθούν και 83 από τους 100 εργαζόμενους που απέμειναν στις αρχαιολογικές εργασίες.
Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η βιασύνη της ΑΕΓΕΚ να τους απολύσει, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Κοινοπραξία (AIASA) θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από το έργο, συνδέεται με την επιδίωξή της να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις, ώστε, αν τελικά παραμείνει, να συνεχίσει με ακόμη φθηνότερους εργαζόμενους. Ηδη, στελέχη της ΑΕΓΕΚ υπόσχονται ότι, αν η εταιρεία παραμείνει στο έργο, θα επαναπροσλάβει μέρος των απολυμένων, χωρίς βέβαια να διευκρινίζουν τους όρους.
Ταυτόχρονα με τις απολύσεις, την παύση των εργασιών και την αίτηση διάλυσης της σύμβασης, η εταιρεία πιέζει, ώστε να ικανοποιηθούν οι επιπλέον οικονομικές διεκδικήσεις που προβάλλει και ξεπερνούν τα 500 εκ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η ανάδοχος κοινοπραξία στις 17/12/14 κατέθεσε αίτηση διάλυσης της σύμβασης που έχει υπογράψει για την κατασκευή του έργου. Στις 31/12/14 η «Αττικό Μετρό ΑΕ» απέρριψε το αίτημα της κοινοπραξίας. Στις 14/1/15 η κοινοπραξία κατέθεσε ένσταση επί της απόρριψης, η οποία πρέπει να απαντηθεί εντός διμήνου. Η «Αττικό Μετρό ΑΕ» υποστηρίζει ότι η κοινοπραξία πρέπει να συνεχίσει τις εργασίες, διότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη τελεσίδικη απόφαση επί της αίτησης διάλυσης της σύμβασης.