Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στάση εργασίας χτες για τις απολύσεις



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 31 Γενάρη 2015
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της κοινοπραξίας στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις. Οι εργασίες στο Μετρό έχουν σταματήσει από την 1η Δεκέμβρη του 2014, καθώς η κατασκευάστρια κοινοπραξία ζητά τη διάλυση της σύμβασης, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» δεν αποδέχεται το αίτημα και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε νομική αντιπαράθεση.
Την περασμένη εβδομάδα απολύθηκαν 50 εργαζόμενοι από τον κατασκευαστικό τομέα. Χτες ήταν να απολυθούν άλλοι 50 και μέχρι και τα μέσα Φλεβάρη άλλοι 100 από τον κατασκευαστικό τομέα και 100 από τις αρχαιολογικές εργασίες. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται στο αίτημα της εργοδοσίας για ομαδικές απολύσεις, που κατέθεσε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η συζήτηση του εργοδοτικού αιτήματος πήρε 20ήμερη παράταση.
Στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος Σάκη Βαρδαλή και τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Με αφορμή τις εξελίξεις, το ΠΑΜΕ «καλεί σε αγωνιστικό συντονισμό σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών, νεολαίας για την ανάκληση των απολύσεων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο έργο».