Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

.. και με τις «ευλογίες» του κεφαλαίου



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
Παράλληλα με τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο προσκήνιο βγαίνουν οι ισχυροί και της «επόμενης μέρας», οι βιομήχανοι και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου, βάζοντας στην αντιλαϊκή ατζέντα τους άξονες της λεγόμενης «εθνικής συνεννόησης», τις στρατηγικού χαρακτήρα κατευθύνσεις και επιλογές τους, γύρω από τις οποίες συσπειρώνονται κόμματα και το πολιτικό προσωπικό της αστικής διαχείρισης. Σε αυτό το φόντο, ο ΣΕΒ, από την πρώτη στιγμή, έσπευσε να δώσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» των βιομηχάνων στη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και η ευρωπαϊκή ένωση βιομηχάνων (BUSINESSEUROPE).
Είναι φανερό ότι σημαντικά τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου έχουν αυξημένες προσδοκίες τόσο από τη νέα διακυβέρνηση, όσο και από τη δυνατότητα αλλαγών στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ, με στόχο την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών κερδών (πακέτα Ντράγκι, Γιούνκερ κ.ά.). Σε αυτό το πλαίσιο, η ατζέντα της «επόμενης μέρας», την οποία καλείται να διαχειριστεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, περιλαμβάνει την εκπλήρωση των στρατηγικών επιλογών και πάγιων αξιώσεων του ελληνικού κεφαλαίου.
Επιστολές που περνούν στο «ψητό»...
Οι βλέψεις των μεγαλοεπιχειρηματιών προκύπτουν ανάγλυφα από τις παρακάτω «συγχαρητήριες επιστολές», που απέστειλαν προς τη νέα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Και, βέβαια, δεν έχουν «εθιμοτυπικό χαρακτήρα», αλλά αντίθετα περνούν στην ουσία των υποθέσεων και των ανοικτών ζητημάτων τους.
Συγκεκριμένα:

ΣΕΒ: Στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος των Ελλήνων βιομηχάνων, Θ. Φέσσας, δηλώνει πως ο ΣΕΒ «θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση και θέτει στη διάθεση του πρωθυπουργού τόσο τις θέσεις για τη βιομηχανική πολιτική και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας, όσο και το δίκτυο σχέσεων με την ευρωπαϊκή και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα». Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «οι ανάγκες της χώρας και οι υποχρεώσεις της προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα είναι γνωστές και επιτακτικές. Σήμερα, καθώς η χώρα πασχίζει να αφήσει πίσω της τον κύκλο της βαθιάς ύφεσης, έχει μόνο μία επιλογή: Τη δυναμική ανάπτυξη, με αύξηση της παραγωγικής απασχόλησης, ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, ανασυγκρότηση της βιομηχανίας, προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, οριστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται τη συναίνεση, το πνεύμα συνεργασίας και την εποικοδομητική συμπόρευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της, εντός και εκτός συνόρων (...) Τις επόμενες λίγες ημέρες καλείστε να λάβετε αποφάσεις που θα άρουν την αβεβαιότητα για τις δυνατότητες της χώρας μας να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή της προοπτική και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία»...
BUSINESSEUROPE (Ευρωπαϊκή Ενωση Βιομηχάνων): «Τώρα είναι απαραίτητη μια υπεύθυνη προσέγγιση από τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα δράσει υπεύθυνα και πραγματιστικά στις επερχόμενες συζητήσεις, σεβόμενος τις συμφωνηθείσες από την ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκές δεσμεύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βιομηχάνων «BUSINESSEUROPE», Μ. Μπέιρερ. Επιπλέον, τονίζει πως η «θετική» ελληνική μεταρρυθμιστική διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί, «όπως και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιστεύουν».
Σύνδεσμος Εξαγωγέων: «Η δημοσιονομική σταθερότητα και η διατήρηση της Ελλάδας στον πυρήνα των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης διέρχεται νομοτελειακά από την αύξηση των εξαγωγών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Κάθε άλλο παρά τυχαία στους προτεινόμενους άξονες πολιτικής, περιλαμβάνεται η ίδρυση νέας «Αναπτυξιακής Τράπεζας», η οποία προβλέπεται και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων - ΕΒΕΑ: Η ατζέντα της επιστολής του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου προς τον Αλ. Τσίπρα περιλαμβάνει την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, τη διαμόρφωση «σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης» στη γραμμή των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων», μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% για τα κέρδη, «αξιοποίηση» του νέου ΕΣΠΑ, μείωση του ενεργειακού κόστους για τους βιομηχάνους, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξαγωγικής δραστηριότητας μέσω και της παροχής «ειδικών φορολογικών κινήτρων» κ.ά.
ΣΕΤΕ: Ο σύνδεσμος των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, «χαιρετίζει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας της χώρας και εύχεται κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του έργου της». Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουν το ρόλο τους στην οικονομική δραστηριότητα και την απογείωση των τουριστικών εισπράξεων. «Κλείνοντας το μάτι» στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως «για το 2015, ο τουριστικός κόσμος σηκώνει τα μανίκια και συνεχίζει τη σκληρή δουλειά, με στόχο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών και να τεθούν οι βάσεις για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».
ΣΒΒΕ: Οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας καλούν σε μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την «πραγματική οικονομία», σε «αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, στην «υλοποίηση συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Επισήμανση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων
Στο μεταξύ, την Αθήνα θα επισκεφθούν στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς (αύριο Πέμπτη) καθώς και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ (την Παρασκευή), με τους οποίους ξεκινούν οι συνεννοήσεις για την «επόμενη μέρα». Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο Μ. Σουλτς σημειώνει: «Ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην Ευρωζώνη και την ΕΕ».
«Παραμένουμε σε τακτική επαφή με το ΔΝΤ και με Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της προόδου ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία απαίτησε μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό». Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζ. Ψάκι, για το καλωσόρισμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσβλέπει σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ακόμα πιο... «συγκινημένος», ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Ρέντσι, η κυβέρνηση του οποίου έχει υλοποιήσει ένα μπαράζ αντεργατικών μέτρων στο εσωτερικό της χώρας του, επισημαίνει πως «μια ολόκληρη ήπειρος παρακολουθεί τις ελληνικές εξελίξεις με μεγάλη συγκινησιακή συμμετοχή».
Η «αλληλεγγύη» από την πλευρά της ΕΕ και η «υπευθυνότητα» από την ελληνική κυβέρνηση είναι άξονες για τη διαχείριση του κρατικού χρέους, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ. «Οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί και οφείλουν να τηρηθούν», σημείωσε ο Γάλλος, υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία έχει ήδη «συμμετάσχει οικονομικά στις προσπάθειες που χρειάστηκε να γίνουν για την Ελλάδα». Σε προηγούμενη ανακοίνωση από τη Γαλλική Προεδρία αναφέρεται ότι ο Ολάντ εξέφρασε την «επιθυμία του να υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας προς όφελος της ανάπτυξης και της σταθερότητας της Ευρωζώνης, σε πνεύμα προόδου, αλληλεγγύης και ευθύνης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν βλέπει «να υπάρχει πλειοψηφία στο Γιούρογκρουπ» που θα ταχθεί υπέρ της μείωσης του ελληνικού χρέους, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει ότι θα βρίσκεται «στο πλευρό της νέας κυβέρνησης».
Τη σημασία τους, βέβαια, έχουν και όσα σημειώνει στα συγχαρητήρια που απέστειλε και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα έχει αναπτύξει ισχυρές, αμοιβαίες επωφελείς σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών τετράπλευρης σχέσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Κύπρο και την ίδια και πιστεύουμε ότι θα παραμείνει ένας πυλώνας για τις διεθνείς προοπτικές της χώρας».
Πανηγύρια...
Οι πανηγυρισμοί στη χτεσινή «Αυγή» δεν έχουν προηγούμενο. Μέσα στην παραζάλη, λοιπόν, του ενθουσιασμού τους γράφουν: «Οι αστοί δεν τρομάξανε. Την εμπιστεύτηκαν (σ.σ. την αριστερά), κάνοντας ένα βήμα που μπορεί ν' αποδειχθεί πολύ μεγάλο. Που ενδέχεται να σημάνει, επιτέλους, το τέλος του εμφυλίου»!
Ετσι είναι ακριβώς. Οι αστοί δεν τρομάξανε. Αλλωστε, ένας επιφανής εκπρόσωπος της τάξης τους, ο μεγαλοβιομήχανος Τζ. Ανιέλι, το αφεντικό της FIAT, δήλωνε σε ανύποπτο χρόνο, για τους «αριστερούς» Ντ' Αλέμα και Πρόντι (ο τελευταίος τα έχει μέλι - γάλα με τον ΣΥΡΙΖΑ): «Το προσόν της Αριστεράς είναι ότι πολύ συχνά κάνει αυτό που δεν είχε πετύχει πριν απ' αυτή η Δεξιά». Όσο για τον «εμφύλιο», δηλαδή την ταξική πάλη, η κυρία που υπογράφει το άρθρο θα πρέπει να ξέρει ότι δεν τελειώνει, όσο και αν προσπαθήσουν. Το κεφάλαιο, του οποίου οι εκπρόσωποι έχουν σπεύσει να δώσουν τις ευλογίες τους στη νέα κυβέρνηση, θα συνεχίζει να ζητά το ξεζούμισμα των εργαζομένων και αυτοί θα συνεχίζουν να παλεύουν μέχρι να τελειώσουν για πάντα με το κεφάλαιο. Αυτό θα είναι το έργο μιας κυβέρνησης της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και τότε θα έχουν κάθε λόγο να τρομάξουν οι αστοί!
Στη διπλανή σελίδα, άλλο άρθρο πανηγυρίζει που «έχουμε κυβέρνηση της Αριστεράς», που «πετάξαμε από πάνω μας το άγος της χειρότερης κυβέρνησης», που «απαλλαχθήκαμε, επιτέλους, από το κόμμα - εταιρεία που λέγεται ΠΑΣΟΚ» (ίσως όταν τα έγραφε να μη γνώριζε ότι στην κυβέρνησή του εκπροσωπείται δεόντως και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορεί να μην πήρε χαμπάρι ότι όλο το κόμμα του είναι το ΠΑΣΟΚ σε νέα συσκευασία...)!
Πανηγυρίζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου με ολίγον ΔΗΜΑΡ και μπόλικο ΠΑΣΟΚ, που εγγυάται τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, της κυβέρνησης που δεν τρομάζει τους αστούς, αλλά την εμπιστεύονται, είναι -άκουσον, άκουσον- το ...όραμα για το οποίο έδωσαν τη ζωή τους εκείνοι που «έλιωσαν στις φυλακές και τα ξερονήσια, που στήθηκαν στους τοίχους της Καισαριανής και της Κοκκινιάς», όραμα που τάχα ευοδώνεται και γι' αυτό «..."στο τραπέζι της χαράς της πρώτης/στη νίκη, στης ελπίδας τη γιορτή/ο Μπελογιάννης θα ν' πανηγυριώτης..."»! Το αίσχος τους δεν έχει όριο!

Ψ.