Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΕ: Ενισχύεται το ευρωφακέλωμα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 30 Γενάρη 2015
Συζητήσεις για την ενίσχυση της καταστολής στην ΕΕ, με πρόσχημα τη λεγόμενη τρομοκρατία, έγιναν χτες και θα συνεχιστούν σήμερα στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Ρίγα της Λετονίας. Μάλιστα, στο σχετικό ανακοινωθέν ζητείται να προωθηθεί γρήγορα η επικαιροποίηση της εσωτερικής στρατηγικής για την ασφάλεια της ΕΕ.
Οι συζητήσεις στο άτυπο συμβούλιο βασίστηκαν σε ένα κείμενο συζήτησης της Προεδρίας που καθορίζει τα περαιτέρω βήματα της δράσης της ΕΕ. Το κείμενο συζήτησης κάλυπτε τα θέματα της πρόληψης της λεγόμενης «ριζοσπαστικοποίησης» (σ.σ. όρος που χωρά τη δράση λαϊκών ή εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων), ειδικά στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των σχετικών (σ.σ. συναρμόδιων) υπηρεσιών, αναγνώριση των ταξιδιωτικών διαδρομών των υπόπτων τρομοκρατίας, την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σύστημα αρχείου ονομάτων επιβατών και τον εντοπισμό και περιορισμό της πρόσβασης σε όπλα.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην ανταλλαγή πληροφοριών, είπε πως συζητήθηκε το πώς θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος πληροφόρησης Σέγκεν και θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της Europol και άλλων υπηρεσιών της ΕΕ και των οργάνων που είναι αρμόδια στο να αξιολογούν απειλές. Αλλωστε, πρόσθεσε, η Κομισιόν υιοθέτησε νέα μέτρα για την προώθηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος πληροφόρησης Σέγκεν για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς. Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη να ενισχυθούν πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να καταστήσουν τις σχετικές πληροφορίες διαθέσιμες σε όλα τα σώματα επιβολής του νόμου. Γι' αυτό, συνέχισε, πρέπει να διασφαλιστεί ότι ένα όργανο, όπως η Europol, θα λαμβάνει κάθε απαραίτητη πληροφόρηση από τα κράτη - μέλη και να βελτιώσουμε τη ροή των πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών και των οργάνων. Με άλλα λόγια, η υπεραστυνομία της ΕΕ ενισχύει περισσότερο τη δράση της.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος τον περασμένο Δεκέμβρη, παρεμβαίνοντας στην Ευρωβουλή, την κάλεσε να θέσει πάλι υπό εξέταση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καταγραφής στοιχείων επιβατών (PNR). Το ζήτημα αυτό, μάλιστα, συζητήθηκε και στην άτυπη σύνοδο όπου τονίστηκε η ανάγκη προώθησής του. Πρόκειται για το φακέλωμα των επιβατών όλων των αεροπορικών πτήσεων, από και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, που προωθεί η Κομισιόν, στο όνομα της καταπολέμησης δήθεν της τρομοκρατίας. Η Κομισιόν «προτείνει» οι αερομεταφορείς να διαβιβάζουν τα δεδομένα επιβατών διεθνών πτήσεων που περιέχονται στο σύστημα κρατήσεών τους σε «ειδική μονάδα» του κράτους - μέλους άφιξης ή αναχώρησης. «Τα κράτη - μέλη θα εξετάζουν και θα διατηρούν τα δεδομένα με σκοπό την πρόληψη, εξακρίβωση, διερεύνηση και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων και τρομοκρατικών πράξεων», ακριβώς στη λογική του όλοι είναι εν δυνάμει ύποπτοι. Τα δεδομένα θα διατηρούνται φακελωμένα για πέντε έτη.
Ηδη οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία υποχρεώνουν τους αερομεταφορείς της ΕΕ να διαθέτουν δεδομένα PNR για όλους τους επιβάτες των πτήσεων προς και από τις χώρες αυτές. Περιλαμβάνουν ημερομηνία κράτησης της πτήσης, προγραμματισμένη ημερομηνία πτήσης, αριθμό της θέσης, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα και e-mail του επιβάτη. Κάθε πληροφόρηση για τον τρόπο πληρωμής (αριθμός πιστωτικής κάρτας), πληροφορίες για τα «μίλια πτήσης» που έχει συγκεντρώσει, δείγμα του αν ταξιδεύει «πολύ», τον ταξιδιωτικό του πράκτορα, αν πρόκειται για απλό ή μετ' επιστροφής εισιτήριο και ημερομηνία έκδοσής του.
το ΚΚΕ
Με αφορμή την ανάλογη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σημείωσε ότι «είναι ριζικά αντίθετο σε όλο το πλέγμα καταστολής και βέβαια στη λήψη νέων μέτρων ενίσχυσής του, όπως το γενικευμένο φακέλωμα και η παρακολούθηση των πάντων, η ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών και των κατασταλτικών μηχανισμών, ευρωενωσιακών και ανά κράτος, ο περιορισμός και η κατάργηση βασικών λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων».
Επίσης, σε ανακοίνωσή της η «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία», μεταξύ άλλων, σημειώνει:
«Οι λαοί έχουν την εμπειρία της 11ης Σεπτέμβρη για την οποία πλήρωσαν μεγάλο τίμημα μέσω πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, βάρβαρης καταστολής, τον περιορισμό των λαϊκών τους ελευθεριών και την εφαρμογή βάρβαρων αντεργατικών μέτρων στο όνομα της "ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας", ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι έκαναν μια περιουσία.
Αυτή η νέα επίθεση εναντίον των λαών στοχεύει να αποσιωπηθούν οι εργατικοί αγώνες σε μια περίοδο κατά την οποία τα αντιλαϊκά μέτρα κλιμακώνονται και να παρεμποδιστούν οι λαοί από την οργάνωση του αγώνα τους, ώστε να δεχτούν τις σύγχρονες αλυσίδες και μια ζωή με φτώχεια και στερήσεις».
Copyright © 1997-2015 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ