Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Σάμος: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Παρ, 30/01/2015 - 09:22
 Την πρωτοβουλία για την ανάδειξη των πραγματικών αναγκών σε εργατοϋπαλλήλους του Δήμου Σάμου αναλαμβάνει, με δήλωση του επικεφαλής της δημοτικής ομάδας, η «Λαϊκή Συσπείρωση», προκειμένου το θέμα να έρθει και να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κατά τη συζήτηση της πρότασης πρόσληψης 46 εργατών με 8μηνη σύμβαση, ο Κώστας Τζίχας υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Οι δήμοι άνοιξαν πρώτοι το χορό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που δυναμίτισαν από τα μέσα της 10ετίας του ’90 τις εργασιακές σχέσεις, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τώρα αυτές οι σχέσεις θριαμβεύουν, έχουν γίνει θεσμικό πλαίσιο, νόμοι του κράτους με πρωτομάστορες την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κόμματα που υποκλίνονται σ’ αυτήν τη λυκοσυμμαχία.
Σ’ αυτήν τη φάκα του νομικού πλαισίου κατάργησης της μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα κλπ. πιάστηκαν τελικά και οι ίδιοι οι δήμοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Και καταφεύγουν στις αιτήσεις για πρόσληψη 8μηνιτών, εργαζομένων "κοινωφελούς εργασίας" (ανασφάλιστοι των 500 ευρώ), διμηνιτών κλπ. Δηλαδή εργαζομένων με μισή ζωή, με το άγχος της ανεργίας και της ανασφάλειας.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να απαιτήσουν πρώτοι οι δήμοι, μαζί με τους εργαζόμενους, την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Πρέπει οι εργαζόμενοι να σηκώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν.
Προτείνουμε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσει την έγκριση πρόσληψης μόνιμων εργαζομένων που να καλύπτουν τις ανάγκες τόσο σε εργατοτεχνικό προσωπικό, όσο και σε υπαλληλικό.
Επιπλέον, καμία απόλυση συμβασιούχου από το δήμο. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
Την ανάγκη λήψης μέτρων πολιτικής προστασίας, τον εξοπλισμό των χωριών με υποδομές και μέσα πρόληψης και καταστολής αστικών πυρκαγιών και τακτικό έλεγχο καλής λειτουργίας των μέσων που υπάρχουν, πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση του Υπομνήματος που είχε καταθέσει μετά την πυρκαγιά στους Μανωλάτες. Το θέμα θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με δέσμευση του δημάρχου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υποστήριξε με κάθε τρόπο το αίτημα των Συλλόγων Γονέων και των Συλλόγων καθηγητών των 1ου και 2ου Γυμνασίων πόλης Σάμου, για άμεσες εργασίες αποκατάστασης των σοβαρών κτιριακών προβλημάτων που, πέρα από τους κινδύνους σε περίπτωση σεισμού, δεν επιτρέπουν στους καθηγητές και μαθητές να κάνουν τα μαθήματά τους γιατί οι αίθουσες τρέχουν νερά.
Παίρνοντας το λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ανέδειξαν τις ευθύνες των δημοτικών αρχών για την κατάσταση που διαιωνίζεται τουλάχιστον από το 2004, αλλά και των κυβερνήσεων. Τόνισαν την ανάγκη διεκδίκησης νέων κτιριακών εγκαταστάσεων σύγχρονων και ασφαλών για τα δύο σχολεία, ενώ παράλληλα επέμειναν για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Επίσης πρότειναν να αναλάβει η δημοτική αρχή τη διοργάνωση σύσκεψης με γονείς, καθηγητές και με την παρουσία εκπροσώπων των παρατάξεων, ώστε να υπάρξει κοινό διεκδικητικό πλαίσιο ουσιαστικής αντιμετώπισης του κτιριακού προβλήματος.
Οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής ότι από αύριο μηχανικοί του δήμου θα προχωρήσουν σε εκτίμηση των προβλημάτων και θα προσπαθήσουν να δώσουν λύσεις με το διαθέσιμο ποσό των 12.500 ευρώ δεν ικανοποίησαν τους γονείς.
Δεκτή έγινε η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συμπεριληφθεί στη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της μελέτης του έργου προστασίας της παραλιακής ζώνης Αγίου Κωνσταντίνου, η απαίτηση μελέτης για τις επιπτώσεις του έργου στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. Κάμπος Βουρλιωτών κ.ά.) και πρόβλεψης των απαιτούμενων έργων προστασίας.
Σημείωση: Το έργο είναι περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί.
Τη δέσμευση του αντιδημάρχου κ Παπαγεωργίου και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου ότι ο ανάδοχος του έργου της παραλιακής θα υποχρεωθεί να αποκαταστήσει όλες τις κακοτεχνίες στην επίστρωση κυβόλιθων και γαρμπιλομωσαϊκού απέσπασε με ερώτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη συζήτηση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου. Δόθηκε μάλιστα στην παράταξη φάκελος φωτογραφιών με τις κακοτεχνίες, ο οποίος στάλθηκε στην ανάδοχο εταιρεία για να παρέμβει.