Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κριτική για... έλλειψη κατανόησης του περιεχομένου της αντιλαϊκής διαχείρισης



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
Αμφιβολίες για την ικανότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο και οι οποίες προβλέπονται στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, εκφράζει η ΝΔ. Κριτική που στόχο έχει να αναδείξει στα μονοπώλια ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι «εδώ» και μπορεί να προασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κ. Καραγκούνης, σχολιάζοντας όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας χτες, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε μεταξύ άλλων: «Οι πρώτες ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα φανερώνουν την αδυναμία του να καταλάβει το τι ακριβώς πάει να διαχειριστεί. Εκείνοι που είχαν εναντιωθεί απέναντι σε κάθε μεταρρύθμιση, σήμερα ως υπεύθυνη κυβέρνηση μιλούν για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ομως, οι ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς σε κρίσιμους τομείς υποδεικνύουν ότι αναφέρονται σε ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων, που ήδη έχουν επιτευχθεί, γυρίζοντας την Ελλάδα στο παρελθόν».
Εκφράζοντας το μείγμα διαχείρισης που πρεσβεύουν το κόμμα του και σημαντικές μερίδες του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου, για διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια σε όλους τους τομείς της καπιταλιστικής οικονομίας, με ταυτόχρονο περιορισμό «ελλειμμάτων», πρόσθεσε: «Η διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, στον ΑΔΜΗΕ, στον ΟΛΠ, στα περιφερειακά αεροδρόμια, η επαναφορά των πλεοναζόντων δημοσίων υπαλλήλων, η επαναφορά του ασύλου και των αιώνιων φοιτητών, θα οδηγήσουν την Ελλάδα όχι μόνον σε σύγκρουση με τους εταίρους στην Ευρώπη, αλλά και με την κοινή λογική, όταν έσοδα που έχουν ήδη προϋπολογιστεί ακυρώνονται». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η αντιπαράθεση αυτή της ΝΔ με τη νέα συγκυβέρνηση έχει συγκεκριμένη λογική: Αντανακλά την εντεινόμενη ενδοαστική αντιπαράθεση σε όλη την ΕΕ και πέρα από αυτή, για τον τρόπο που θα υπηρετηθούν καλύτερα η καπιταλιστική ανάκαμψη και η κερδοφορία του ενός ή του άλλου τμήματος της αστικής τάξης, σε συνάρτηση με το ρόλο του αστικού κράτους σε αυτήν την υπόθεση.
Στην ίδια βάση, αυτή της κατάρτισης των αντιλαϊκών ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της ΕΕ για όλα τα κράτη - μέλη, η ΝΔ εκφράζει αμφιβολίες και για τις σχετικές διαβεβαιώσεις που έδωσε (και) χτες ο Αλ. Τσίπρας σε Βερολίνο, Βρυξέλλες κ.α.: «Οταν ο κ. Τσίπρας μιλάει για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αφαιρώντας έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και ανακοινώνει ταυτόχρονα αντίστοιχου ύψους δαπάνες, έντιμο είναι να ενημερώσει τους πολίτες από ποιους πόρους θα χρηματοδοτήσει το κόστος των εξαγγελιών του, αλλά και τους κινδύνους που ανακύπτουν για την ισότιμη παραμονή της χώρας στο ευρώ», ανέφερε ο Κ. Καραγκούνης.
Κλείνοντας, απευθυνόμενος και πάλι στην αστική τάξη, μίλησε για κίνδυνο «κατεδάφισης όσων επιτεύχθηκαν σε μεταρρυθμίσεις και σε δημοσιονομική ισορροπία», καθώς και «αποδυνάμωσης της αξιοπιστίας που κέρδισε η χώρα».
Copyright © 1997-2015 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ