Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δεσμεύσεις του στο κεφάλαιο



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 11 Γενάρη 2015
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται στο κεφάλαιο ότι, αν κυβερνήσει, θα υπηρετήσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του πιο αποτελεσματικά από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Αυτά λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στα Επιμελητήρια και στα φόρουμ, στις συναντήσεις με τις εργοδοτικές Ενώσεις. Οι δεσμεύσεις αυτές παίρνουν και πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα όταν απευθύνονται σε μερίδες του κεφαλαίου, όπως οι φαρμακοβιομήχανοι, οι επιχειρηματίες του τουρισμού και οι βιομήχανοι στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Ας δούμε αυτά τα τρία παραδείγματα που αποδεικνύουν, ταυτόχρονα, ότι οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων πάνε χέρι χέρι με την επιδείνωση της θέσης των εργαζόμενων στους συγκεκριμένους κλάδους και συνολικά της εργατικής τάξης. Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο και οι επιπτώσεις που είχε έως τώρα η εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων κλάδων και συνολικά την εργατική τάξη.

Εχει το «φάρμακο» για τις φαρμακοβιομηχανίες
Τα δίνει όλα για να στηρίξει τα συμφέροντά τους
Οι επιχειρηματίες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, σχεδόν ανυπομονούν να «έρθει στα πράγματα» ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική η ομιλία που έκανε στις 18/11/2014 στο «Badminton» ο Δ. Γιαννακόπουλος της ΒΙΑΝΕΞ, σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), όπου οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου κατέθεσαν μεταξύ άλλων το αίτημα να καλύψουν το 70% των φαρμάκων στην αγορά και το 50% στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο Δ. Γιαννακόπουλος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Δεν συμβαδίζουν οι αξίες και οι στόχοι μας με αυτούς της σημερινής κυβέρνησης που οδηγεί τους πολίτες στην εξαθλίωση. Ερχεται, όμως, η ώρα της αλλαγής...». Εννοείται ότι η «αλλαγή» ταυτίζεται με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, οι επιχειρηματίες του φαρμάκου τον αβαντάρουν απροκάλυπτα, μέσα και από συγκεκριμένα σάιτ που χρηματοδοτούν.
Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τους ντόπιους φαρμακοβιομήχανους να περιμένουν πώς και πώς να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς δεν είναι η έγνοια τους για την «εξαθλίωση που οδηγεί τους πολίτες» η σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, που είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Κρίνοντας από τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεραίνουμε ότι οι εγχώριες βιομηχανίες τρέφουν μεγάλες προσδοκίες για «ρυθμίσεις» στην ελληνική αγορά του φαρμάκου, που θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους απέναντι στις ξένες φαρμακοβιομηχανίες.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αυξήσει μόνο την κερδοφορία τους, αλλά θα τους επιτρέψει από καλύτερη θέση να διαπραγματευθούν με τις ξένες πολυεθνικές τις μελλοντικές συνεργασίες, αφού ούτως ή άλλως συνεργάζονται στενά στην παραγωγή και στη διακίνηση σκευασμάτων.
Με το νι και με το σίγμα...
Στην εκδήλωση της ΠΕΦ στο «Badminton» παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Μπασκόζος, υπεύθυνος για την Υγεία από την ΠΓ, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Κουρουμπλής. Μιλώντας στην εκδήλωση των φαρμακοβιομηχάνων, ο Γ. Μπασκόζος είπε: «(...) τα εγχώρια παραγόμενα ποιοτικά ελεγμένα φάρμακα μπορούν να αποτελέσουν, εκτός απ' τον κοινωνικό ρόλο, και ατμομηχανή της κίνησης της οικονομίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εμείς αυτό το παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν. Θέλουμε και θα στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Θέλουμε την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, των ποιοτικά ελεγμένων με έναν άλλον αναβαθμισμένο ΕΟΦ, για να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν ανάγκη (...) Να βάλουμε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσα στην καθημερινή πράξη του ιατρικού Σώματος, με τη συναίνεσή του, με την πλήρη ενημέρωσή του (...) Θα επιδιώξουμε και θα καθιερώσουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, στο οποίο βεβαίως αυτοί που έχουν θα δίνουν περισσότερα, αλλά οι όροι θα είναι σταθεροί».
Ο Π. Κουρουμπλής είχε εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και στην κοπή της πίτας της ΠΕΦ, το Φλεβάρη του 2014. Παίρνοντας το λόγο, είπε τότε: «Εμείς εκτιμούμε ότι ο τομέας της παραγωγής αξιόπιστου ελληνικού φαρμάκου είναι ένας τομέας που δίνει στην Ελλάδα συγκριτικό πλεονέκτημα. Διαθέτει η χώρα υψηλή τεχνογνωσία, άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών και η δυνατότητά τους να ανταγωνίζονται με αξιόπιστο τρόπο και να μπαίνουν σε αγορές της Ευρώπης και αλλαχού (...) Απαιτείται δίπλα σε αυτές τις προϋποθέσεις μια πολιτική βούληση που θα 'ρθει σε σύγκρουση - είναι αναγκαίο στο πλαίσιο της ίδιας της λειτουργίας της αγοράς - να 'ρθει σε σύγκρουση και με ξένα συμφέροντα (...) Ως αυριανή διακυβέρνηση της χώρας είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας (...)».
Νωρίτερα, τον Οκτώβρη του 2013, η Ειρ. Αγαθοπούλου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε μιλήσει κι αυτή σε εκδήλωση της ΠΕΦ και είπε μεταξύ άλλων: «Στηρίζουμε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζοντας ότι μέχρι τώρα έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είμαστε όμως σίγουροι ότι με πολιτικές πρωτοβουλίες μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα. Και εμείς θα τη στηρίξουμε (...) Θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή μιας σταθερής και διαφανούς πολιτικής έναντι των εταιρειών εκείνων που παράγουν και διαθέτουν στην ελληνική αγορά φάρμακα μοναδικά και απαραίτητα. Η εμμονή άσκησης πολιτικής με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή οδηγεί στη διάλυση της εγχώριας παραγωγής και απώλεια θέσεων εργασίας (...) Και αυτό γιατί στη λογική της χαμηλότερης τιμής δεν περιλαμβάνεται η προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής, που όλες οι προηγμένες χώρες τη συνυπολογίζουν και με το παραπάνω».
Οι βιομήχανοι κερδίζουν...
Αρα, η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στα «θέλω» των εγχώριων φαρμακοβιομηχάνων είναι δεδομένη. Σημειώνουμε εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εχθρεύεται με αυτόν τον τρόπο τις ξένες πολυεθνικές του φαρμάκου, στις οποίες υπόσχεται «καθαρούς όρους» στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Αν δούμε, όμως, τις εξελίξεις στον κλάδο, συμπεραίνουμε ότι η διαχρονική στήριξη των φαρμακοβιομηχάνων, για την οποία δεσμεύεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά διασφάλισε τα συμφέροντα των εργαζομένων στις φαρμακοβιομηχανίες και των ασθενών, που πληρώνουν «χρυσάφι» τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.
Ο κλάδος του Φαρμάκου - Καλλυντικού είναι ένας από τους πιο «δυναμικούς» και κερδοφόρους της ελληνικής βιομηχανίας. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι χτυπήθηκαν λιγότερο από την κρίση, γρήγορα εμφάνισαν σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν άνοδο στην παραγωγή, στις πωλήσεις και τις εξαγωγές.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, «η ύφεση της ελληνικής οικονομίας επηρέασε σχεδόν το σύνολο της μεταποίησης, με τον δείκτη να διαμορφώνεται το 2013 σχεδόν κατά 30% χαμηλότερα έναντι του 2005. Αντίθετα, ο υποκλάδος της μεταποίησης που αφορά στην παραγωγή φαρμάκων κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο, παρά τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ετσι, ο δείκτης μέχρι το 2010 κατέγραφε ανοδική πορεία, σε αντίθεση με πολλούς άλλους κλάδους που συρρικνώνονταν, ενώ η σχετικά μικρή κάμψη της περιόδου 2011 - 2012 υπερκαλύφθηκε το 2013, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 164,4 μονάδες».
...εργαζόμενοι και ασθενείς μετρούν απώλειες
Παρά τις επιδόσεις των βιομηχάνων, οι εργαζόμενοι του κλάδου μετράνε μεγάλες απώλειες, κάνοντας κραυγαλέα την αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, που χαρακτηρίζει συνολικά τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
Οι φαρμακοβιομήχανοι, εγχώριοι και ξένοι, αρνούνται πεισματικά να υπογράψουν την κλαδική ΣΣΕ, που έχει λήξει από τον Ιούλη του 2010. Οι νέες προσλήψεις γίνονται με ατομικές συμβάσεις, κατά κανόνα με μισθούς λίγο πάνω από το βασικό. Υπάρχουν, όμως, και επιχειρήσεις, όπου έχουν γίνει προσλήψεις με 586 ευρώ, αξιοποιώντας το νόμο της κυβέρνησης που ορίζει τον κατώτατο μισθό.
Παράλληλα, τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται τάση αύξησης των εργολαβικών συνεργείων στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Σε ορισμένες από αυτές, το ποσοστό των ενοικιαζόμενων πάει να ξεπεράσει αυτό των μόνιμων. Οι ατομικές συμβάσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες απασχολούνται με voucher ή μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης από πανεπιστήμια για λίγους μήνες με 300 - 400 ευρώ μισθό.
Οι φαρμακαποθήκες προσπαθούν να «σπάσουν» το ωράριο, 8ωρο - 5ήμερο (Δευτέρα έως Παρασκευή), όπως κατοχυρώνεται και στην κλαδική ΣΣΕ, έχοντας εξασφαλίσει τις αποφάσεις δημάρχων της Αττικής. Πάνε να καθιερώσουν το Σάββατο ως εργάσιμη μέρα, ενώ σήμερα θεωρείται αργία και πληρώνεται υπερωριακά. Το Επαγγελματικό Ταμείο των εργαζομένων «έκοψε» παροχές (όπως κατασκηνώσεις και χαμηλότοκα δάνεια) και μείωσε τις συντάξεις.
Ασυδοσία επικρατεί και στα φαρμακεία, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση του ωραρίου: Ατομικές συμβάσεις με μισθούς ακόμη και 400 ευρώ, δουλειά από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς να πληρώνονται, χωρίς ωράριο και υπερωρίες.
Φιλόξενη αγκαλιά στους μεγαλοξενοδόχους
«Γνωρίζουμε τα προβλήματα του κλάδου και θα δώσουμε λύσεις», διαβεβαιώνει ο Αλ. Τσίπρας
Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε εκδήλωση για να παρουσιάσει τις θέσεις του για τον τουρισμό. Σ' αυτήν προσκλήθηκαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Α. Ανδρεάδης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι πρεσβειών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, της Νορβηγίας, του Μεξικού κ.ά.
Σε όλους αυτούς, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι είναι «έτοιμοι και ώριμοι» να κυβερνήσουν και ότι η πολιτική τους στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ενός κλάδου με «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως είναι αυτός του τουρισμού.
Στο διά ταύτα, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των μεγάλων τουριστικών ομίλων, τους διαβεβαίωσε ότι «δε δημαγωγεί με τον τουρισμό», σε αντίθεση με τη συγκυβέρνηση, την οποία «κάρφωσε» ότι «οι ίδιοι πρότειναν στην τρόικα το διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητά του». Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Για εμάς, το τουριστικό σύμπλεγμα αποτελεί έναν από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου (...) Γνωρίζουμε τα προβλήματα του κλάδου και θα δώσουμε λύσεις».
Κατέληξε λέγοντας ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ενθαρρύνει «τα δεσμευτικά τοπικά σύμφωνα και τις αναπτυξιακές συνέργειες, ανάμεσα, από τη μια, στους συνεταιρισμούς, τις άλλες ενώσεις τοπικών παραγωγών και τους φορείς της αγοράς και, από την άλλη, τους επιχειρηματίες του τουρισμού» και ότι θα συγκροτήσει «δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού» για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του χώρου.
Γεμάτοι ικανοποίηση
Οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα άφησαν εξόχως ικανοποιημένο τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στα βασικά θέματα και στη στόχευση που πρέπει να έχει ο ελληνικός τουρισμός (...) Μαζί μπορούμε να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα τέλειο»! Θυμίζουμε ότι, ανάμεσα σε άλλα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού ζητάνε και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας...
Σημειώνουμε και το εξής περιστατικό: Την 1/9/2014, ο Αλ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με το προεδρείο του ΣΕΤΕ. Αμέσως μετά, διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ως «ψιθυριστή» της τρόικας, δηλαδή ως έναν απ' όσους συνομιλούν απευθείας μαζί της, απαιτώντας μέτρα παραπέρα συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Στη συνέχεια, στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκαν τον ΣΕΤΕ και πίσω από τις κλειστές πόρτες φαίνεται πως δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις.
Μάλιστα, ο Α. Ανδρεάδης φέρεται να είπε ότι «θα συναντηθούμε μαζί σας» και ότι «σε σας στηρίζουμε τις ελπίδες μας να μην περάσει η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία». Εκτοτε, ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων από το υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΕΤΕ στο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στο πρόγραμμά του (π.χ., φορολογία, ρευστότητα, ενεργειακό κόστος, νέος επενδυτικός νόμος και πρόσβαση στα ευρωενωσιακά κονδύλια, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης).
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού δεν έμειναν ποτέ παραπονεμένοι από τον τρόπο που τους αντιμετώπιζαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Πού οδήγησε, όμως, αυτή η στήριξη; Τι συμπεράσματα πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεχίσει και θα επεκτείνει την πολιτική στήριξης των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων;
Οι αντιθέσεις βγάζουν μάτι
Και εδώ οι αντιθέσεις βγάζουν μάτι. Μόνο το 10μηνο του 2014 οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έσπασαν το «φράγμα» των 20 εκ., σημειώνοντας αύξηση κατά 21,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2013. Την ίδια περίοδο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση 10,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας τα 13 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις γέμισαν τις τσέπες τους με κέρδη.
Τι έγινε, όμως, με τους εργαζόμενους; Το 2013, για το οποίο υπάρχουν τελικά στοιχεία, η απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού ήταν 3,5% λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να απασχολείται το πολύ έως 6 μήνες. Το ετήσιο εισόδημα, μετά και από την περικοπή των Ταμείων Ανεργίας, δεν υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία.
Η καταπάτηση της ΣΣΕ και η μη εφαρμογή της, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, είναι γενικευμένη. Οπως γενικευμένο είναι και το φαινόμενο οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους για μήνες ή ακόμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα από το προηγούμενο έτος. Είναι πολλά τα παραδείγματα από Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Αττική.
Οι δείκτες του λεγόμενου «κόστους εργασίας» φανερώνουν και αποδεικνύουν την ένταση της εκμετάλλευσης. Στους κλάδους Ξενοδοχείων - Εστίασης, από το Α' Τρίμηνο του 2010 ως το Γ' Τρίμηνο του 2011, το συνολικό «κόστος εργασίας» υποχώρησε κατά 32,5% (!), οι μισθοί και οι αμοιβές συνολικά υποχώρησαν κατά 30,4%, οι τακτικές αποδοχές κατά 26%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», κατά 36,2%.
Η ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία καλπάζει, ενώ δεν υπολογίζονται οι «καταρτιζόμενοι» και «μαθητευόμενοι». Σύμφωνα με έρευνα της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ, η αδήλωτη εργασία φτάνει στο 36% πανελλαδικά, ενώ σε ορισμένες περιοχές ανεβαίνει μέχρι και στο 44%. Οι κλάδοι στους οποίους παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων είναι οι τουριστικές εποχιακές επιχειρήσεις, ο κλάδος επισιτισμού και διασκέδασης...
«Καίγεται» για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
Υπόσχεται φτηνότερη Ενέργεια στα μονοπώλια, αλλά όχι μειώσεις για το λαό
Το Φλεβάρη του 2014, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό και σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε, σημείωνε: «Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η μείωση του ενεργειακού κόστους (...) ώστε να δίνεται δωρεάν η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα στα φτωχά νοικοκυριά και να μειωθεί η τιμή του για τη βιοτεχνία και την ενεργοβόρο βιομηχανία. Η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση του κράτους και όχι της ΔΕΗ, η οποία δεν μπορεί να πουλάει Ενέργεια κάτω του κόστους».
Την ίδια περίοδο, η «Κυριακάτικη Αυγή» έγραφε: «Παρακολουθούμε, τελευταία, δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μεγάλα ονόματα της Ελληνικής Βιομηχανίας (Χαλυβουργική, Βιοχάλκο, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Diana, Κατσέλης, ΛΑΡΚΟ κ.λπ.) μετρούν πληγές, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο "λουκέτου", με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δημιουργία μιας νέας φουρνιάς ανέργων. Η ακριβή ενέργεια "καίει" το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας, με ειδική αναφορά στη Χαλυβουργική.
Σίγουρα δεν μπορεί να παραγνωρίσει κάποιος το πρόβλημα που δημιουργεί στη βιομηχανία η εκτίναξη των τιμών ενέργειας. Προβληματιζόμαστε πώς θα ξεπεραστεί η ύφεση, πώς θα σωθούν οι επιχειρήσεις και βεβαίως οι μεγάλες ηλεκτροβόρες βιομηχανίες. Γνωρίζουμε καλά πόσο συμβάλλουν ως σήμερα οι βιομηχανίες αυτές στην παραγωγή, τη δραστηριοποίηση μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την απασχόληση, στις εξαγωγές και στα συναλλαγματικά οφέλη, και γι' αυτό στηρίζουμε την επιβίωσή τους, την αναζωογόνηση της ελληνικής βιομηχανίας σε υγιή όμως βάση, που πρέπει να τη στηρίξουν πρώτ' απ' όλα οι ίδιες.
(...) Οι εργαζόμενοι, όπως της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛ.ΠΕ., μπορούν να τους στηρίξουν με την εφαρμογή μιας άλλης ενεργειακής πολιτικής, γενικότερα αναπτυξιακής πολιτικής που θα είναι στον αντίποδα των "νεοφιλελεύθερων" επιλογών».
Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ανταμείφθηκε από την εργοδοσία, με την αποστολή χαιρετιστήριας επιστολής της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνη, με θέμα την Ενέργεια και με αφορμή το νομοσχέδιο τότε για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».
Ούτε κουβέντα για μειώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά
Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ εφαρμόζουν ήδη πακέτο εκπτώσεων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και έχουν δεσμευτεί για το μέτρο της «διακοψιμότητας». Την ίδια πολιτική δεσμεύεται επί της ουσίας να ακολουθήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται φτηνότερη Ενέργεια για τις βιομηχανίες, ενώ για τα λαϊκά νοικοκυριά οι παροχές του περιορίζονται σε μέτρα όπως αυτά της Περιφέρειας Αττικής, για μερική επιδότηση των οφειλών προς τη ΔΕΗ για την επανασύνδεση του ρεύματος!
Υπόσχεται, επίσης, να εξασφαλίσει δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας, μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης το χρόνο. Ούτε κουβέντα για μειώσεις συνολικά στην τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, η πολιτική ενίσχυσης των ενεργοβόρων μονοπωλίων και της ΔΕΗ, έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα:
Τα 421 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,7 δισ. ευρώ, που είναι τα χρέη προς τη ΔΕΗ, προέρχονται από τη χονδρική κατανάλωση ρεύματος. Τα 312 εκατ. ευρώ από αυτά, τα οφείλουν τρεις ηλεκτροβόρες ιδιωτικές εταιρείες και η «κρατική» ΛΑΡΚΟ...
Εννοείται ότι οι όποιες απαλλαγές στους βιομήχανους φορτώνονται στα λαϊκά νοικοκυριά, για τα οποία το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 60% μόνο την τελευταία εξαετία!
Με το επιχείρημα περί ακριβής Ενέργειας, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει άλλοθι στις ενεργοβόρες βιομηχανίες να δικαιολογούν τις απολύσεις και το σάρωμα μισθών και δικαιωμάτων, όπως γίνεται για παράδειγμα στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων του Μετάλλου και αλλού.