Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Παρέμβαση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1»




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014

Δυνατό ΚΚΕ για δυνατή αντιπολίτευση και άλλη προοπτική για το λαό

Στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» παρενέβη χτες ο Γ. Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Παραθέτουμε την παρέμβασή του:

«Αυτό που έχει σημασία και θα μετρήσει για το λαό είναι να είναι πιο δυνατό το ΚΚΕ».

-- Να είναι δυνατό το ΚΚΕ, όχι ότι θα κάνει κυβέρνηση...

-- Και κυβέρνηση να κάνει το ΚΚΕ. Είναι άλλο ζήτημα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αρνητικός συσχετισμός δύναμης, που δεν σου επιτρέπει να κάνεις κυβέρνηση έτσι όπως εμείς την έχουμε περιγράψει, που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Μια κυβέρνηση η οποία με το λαό στην εξουσία θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα κοινωνικοποιήσει τον πλούτο. Βάζουμε ορισμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να δώσει το ΚΚΕ το «παρών» σε μια κυβέρνηση.

-- Μόνοι σας θα πει κάποιος;

-- Με τη συμμετοχή του λαού, με το λαό στην εξουσία.

-- Συγγενείς πολιτικές δυνάμεις;

-- Αυτή τη στιγμή, από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, βλέπετε καμία δύναμη να μιλά για αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ, για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων;

-- Μα το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακούσαμε χτες στον Κεραμεικό έλεγε: Ηρθε η ώρα της Αριστεράς. Λένε ότι είναι αριστεροί, δεν είστε εσείς αριστεροί όπως κι εκείνοι ή εκείνοι δεν είναι αριστεροί;

-- Ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει. Αυτό που έχει σημασία είναι τα προγράμματα και οι θέσεις των κομμάτων. Και εδώ επειδή έγινε συζήτηση περί ατζέντας, ανεξάρτητα ποια είναι ακριβώς η ατζέντα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ με τις όποιες διαφορές υπάρχουν, η ατζέντα και των δύο είναι η ΕΕ και η συμμετοχή της χώρας σε αυτήν, η αναγνώριση του χρέους, η οικονομία του κεφαλαίου, των αγορών....

Να σκεφτεί ο λαός τι χρειάζεται την επόμενη μέρα


-- Δε διαφέρουν πουθενά;

-- Βεβαίως έχουν διαφορές. Ομως υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: η ΕΕ, η καπιταλιστική οικονομία που και οι δύο αποδέχονται, υπερασπίζονται και υπηρετούν. Αυτά είναι που, σε τελική ανάλυση, καθορίζουν και την πορεία του λαού και της χώρας. Και αυτό που έχει σημασία για το λαό - γιατί υπάρχουν διλήμματα σ' αυτές τις εκλογές, βεβαίως δεν είναι τα διλήμματα που θέτει η κυβέρνηση ή τα διλήμματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες, η ΕΕ, μνημόνια διαρκείας, εφαρμοστικοί νόμοι, γιατί κανένας από τους δύο δε δεσμεύεται ότι θα τους καταργήσει, θα υπάρχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού. Γι' αυτό και σ' αυτές τις συνθήκες έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι δυνατό το ΚΚΕ για να υπάρχει αγωνιστική διεκδίκηση, δυνατή αντιπολίτευση και να ανοίξουμε μια άλλη προοπτική για το λαό.

(...) Η ψήφος στο ΚΚΕ κατά τη γνώμη μας έχει και μια ακόμη σημασία. Ξέρει ο λαός ότι η ψήφος θα μείνει στο ΚΚΕ και δε θα σου προκύψουν την επόμενη μέρα βουλευτές ή πρώην υπουργοί που χρόνια τώρα ψηφίζουν μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα και σήμερα ντύνονται ΣΥΡΙΖαίοι ή βάζουν την προβιά άλλων κομμάτων, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι βουλευτές.

-- Αλήθεια, δεν είναι δύσκολο για εσάς να μπείτε στο δίλημμα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, πάρει τις εκλογές και δεν έχει αυτοδυναμία και έχει ανάγκη στήριξης από κάποια κόμματα, έχετε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να πείτε «ας δώσουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουν το πρόγραμμά τους;»

-- Το ίδιο ερώτημα τέθηκε και το 2012, για τη συμμετοχή ή ανοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε όμως στο 2012 και το λέω με την έννοια ότι από τότε και πολύ νερό στο αυλάκι έχει κυλήσει και μια πείρα υπάρχει. Τι θέλω να πω με αυτό: Αν θυμάστε, το ζήτημα που έμπαινε τότε ήταν αν μια κυβέρνηση θα καταργήσει με ένα άρθρο απ' την πρώτη μέρα στη Βουλή τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Εμείς και τότε λέγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες διακηρύξεις, δε θα το κάνει γιατί είναι δεσμευμένος στην ΕΕ και σε ένα συγκεκριμένο δρόμο ανάπτυξης που φέρνει τα μνημόνια. Σήμερα ακούτε για καμιά κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, για ανάκτηση των απωλειών; Αυτά όμως πρέπει να είναι στο επίκεντρο της διεκδίκησης του λαού. Η ΝΔ εννοείται ότι με συνέπεια υπηρετεί το συγκεκριμένο αντιλαϊκό δρόμο, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που συζητούσαμε πριν, προβλέπει ανάκτηση των απωλειών και κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων; Οχι.

(...) Καλούμε τον ελληνικό λαό να σκεφτεί τι χρειάζεται την επόμενη μέρα. Με όποια κυβέρνηση και με όποια σχέση εποπτείας με τους δανειστές και την ΕΕ. Χρειάζεται κυβερνήσεις που με τον έναν ή το άλλον τρόπο αποδέχονται ένα ασφυκτικό και βάρβαρο, για το λαό, πλαίσιο; Δηλαδή, το πλαίσιο της ΕΕ που περιέχει συγκεκριμένα δεδομένα, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μηχανισμούς μόνιμης εποπτείας, μνημόνια διαρκείας ή αντίθετα χρειάζεται μια δύναμη η οποία θα είναι εγγύηση στο πλευρό του, δίπλα του και για να βάλουμε φρένο στα όποια αντιλαϊκά μέτρα έρχονται, αλλά κυρίως για να ανοίξουμε ένα διαφορετικό δρόμο προοπτικής, έξω από αυτούς τους μονόδρομους;