Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Σε επιφυλακή τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι στην ΕΒΖ




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 28 Γενάρη 2015

Αποφασισμένοι να παλέψουν για να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας, αλλά και να στηριχθεί και να αναπτυχθεί η τευτλοκαλλιέργεια, δηλώνουν εργαζόμενοι και τευτλοκαλλιεργητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον προδιαγεγραμμένο θάνατο της ΕΒΖ.

Οι αγρότες, κυριολεκτικά στο «πάρα πέντε» των εκλογών, πληρώθηκαν τα 10,5 εκατ. από τα 18 εκατ. ευρώ που τους οφείλει η ΕΒΖ για τα τεύτλα που παρέδωσαν. Οι 4.000 τευτλοπαραγωγοί δε γνωρίζουν αν και πότε θα πληρωθούν τα υπόλοιπα χρήματα που τους οφείλονται.

Ακόμη και αυτή η λειψή πληρωμή έγινε με δάνειο που χορήγησε η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς τελικά να δεσμεύσει τους 19.000 τόνους ζάχαρης που επεδίωκε. Εργαζόμενοι και αγρότες αντέδρασαν και εμπόδισαν τη δέσμευση έτοιμης ζάχαρης, καταγγέλλοντας ότι επί της ουσίας σηματοδοτεί το κλείσιμο του τελευταίου εν λειτουργία εργοστασίου, καθώς το περασμένο καλοκαίρι η ΕΒΖ ανέστειλε τη λειτουργία των εργοστασίων της σε Ορεστιάδα και Σέρρες.

Θυμίζουμε ότι από τους περίπου 50.000 τόνους που παράχθηκαν φέτος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμεύσει από πέρσι τους 30.000 τόνους για χρηματοδότηση που είχε δώσει το 2013 προς την ΕΒΖ. Η παραγωγή που μένει αδέσμευτη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, ούτε την εξόφληση των αγροτών, ούτε και τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Επιπλέον, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ. Αυτό σε συνδυασμό με την ανεξόφλητη περσινή παραγωγή οδηγεί τους αγρότες που απέμειναν στην τευτλοκαλλιέργεια να αρχίζουν να την εγκαταλείπουν κι αυτοί.