Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Προβλήματα στην λειτουργία των συγχωνευμένων Γενικών Νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς – Ο Άγιος Δημήτριος» της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.






Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410







ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα στην λειτουργία των συγχωνευμένων Γενικών Νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς – Ο Άγιος Δημήτριος» της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Η ακολουθούμενη πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, έχει ως αποτέλεσμα τα Δημόσια Νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των συγχωνευμένων Γενικών Νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς – Ο Άγιος Δημήτριος» της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, που οι μειωμένοι τους προϋπολογισμοί, οι ελλείψεις προσωπικού και τα κτιριακά προβλήματα, έχουν οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τη λειτουργία τους, με επικίνδυνες συνθήκες στην παροχή υπηρεσιών Υγείας και δραματικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό των συγχωνευμένων Νοσοκομείων.

Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» από 13,3 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2013, το 2014 μειώθηκε στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2015 είναι ακόμη μικρότερος. Μειωμένες όμως είναι και οι κλίνες του Νοσοκομείου, που μετά την ενοποίηση, λειτουργεί μόνο 175 κλίνες.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό, με βάση ακόμα και με τον ισχύοντα ελλιπή οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, είναι μεγάλες. Στην ιατρική υπηρεσία (πλην ιατρών) προβλέπονται 61 θέσεις και κενές είναι οι 13, στο νοσηλευτικό προσωπικό, προβλέπονται 237 και είναι κενές οι 31, ενώ στο διοικητικό προσωπικό προβλέπονται 127 και είναι κενές οι 53.
Τα αποτελέσματα των ελλείψεων αυτών είναι τραγικά στη λειτουργία του Νοσοκομείου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
Στο Φυσιοθεραπευτήριο δουλεύουν 2 εργαζόμενοι ενώ προβλέπονται 5, με αποτέλεσμα τα εξωτερικά ραντεβού των ασθενών να κλείνονται με μεγάλη καθυστέρηση και με δυσκολία να εξυπηρετούνται ακόμα και τα περιστατικά του χειρουργικού τομέα.
Στην Οφθαλμολογική κλινική εργάζονται 2 ειδικοί γιατροί και 2 ειδικευόμενοι, με τον χρόνο αναμονής για οφθαλμολογικές επεμβάσεις να φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και τον ένα χρόνο, ενώ σε αυτές τις συνθήκες, το 2014 πραγματοποιήθηκαν 3.431 χειρουργεία.
Η Παθολογική κλινική λειτουργεί με 3 ειδικούς γιατρούς που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των 8 γενικών εφημεριών κάθε μήνα. Αντίστοιχα η Μ.Ε.Θ. λειτουργεί 8 κλίνες με 4 μόνιμους γιατρούς, 1 επικουρικό, 1 από το ΚΕΕΛΠΝΟ και με 18 νοσηλευτές.
Προβλήματα υπάρχουν και στο Μικροβιολογικό εργαστήριο στο οποίο εργάζονται 13 τεχνολόγοι και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να μειωθούν στους 11, ενώ είναι αναγκαίοι επιπλέον 10 για να μπορούν να καλύπτονται οι εφημερίες. Επιπλέον όμως υπάρχουν ελλείψεις υλικών (ράμματα, χαρτιά, γάζες, γάντια), ενώ λόγω έλλειψης χρημάτων, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πλένουν και να ξαναχρησιμοποιούν τα πλακάκια δειγματοληψίας.
Τέλος, οξυμένο είναι το κτιριακό πρόβλημα του νοσοκομείου αφού το κτίριο έχει χτιστεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Ακόμη δυσκολότερη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματά» του οποίου ο προϋπολογισμός από 12,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2012, μειώθηκε στα 5 εκατομμύρια ευρώ για το 2015, ενώ ήδη υπάρχει υπέρβαση 6% στο πρώτο 3μηνο. Πέρσι δαπανήθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για υγειονομικό υλικό και φέτος προβλέπεται να δαπανηθεί 1,050 εκατομμύριο ευρώ. Οι δε κλίνες του Νοσοκομείου από 350 μειώθηκαν σε 280.
Σύμφωνα με το νέο οργανισμό προβλέπονται 594 θέσεις εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων και κενές είναι περίπου 290. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία αφορά ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών. Χαρακτηριστικά προβλέπονται 378 και εργάζονται 230, μάλιστα για τις ανάγκες της νοσηλευτικής υπηρεσίας απασχολούνται 10 άτομα που βρίσκονται σε πρακτική άσκηση και 3 νοσηλεύτριες με 12μηνες συμβάσεις. Οι γιατροί του ΕΣΥ που προβλέπονται είναι 84 και εργάζονται περίπου 60.
Έτσι και σε αυτό το Νοσοκομείο η λειτουργία κλινικών και τμημάτων, χειρουργείων και υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα προβληματικές:
Στην Παθολογική κλινική που διαθέτει 32 κλίνες, εργάζονται 5 ειδικοί γιατροί, εκ των οποίων ο 1 με απόσπαση από Κ.Υ., ενώ προβλέπονται 8. Μάλιστα παλαιότερα λειτουργούσαν 2 κλινικές
Η Παιδοχειρουργική κλινική, με 32 κλίνες, λειτουργεί με 3 ειδικούς γιατρούς και 1 ειδικευόμενο, οι οποίοι επίσης βγάζουν εις πέρας τις εφημερίες που φτάνουν μέχρι και 14 το μήνα και τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων. Στην Παιδοχειρουργική κλινική, εργάζονται μόνο12 νοσηλεύτριες.
Η Καρδιολογική κλινική που διαθέτει 23 κλίνες και στην οποία είναι ενταγμένη και η Στεφανιαία μονάδα (Εντατική) με 7 κλίνες, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτών, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Συγκεκριμένα την ώρα που θα έπρεπε να εργάζονται το ελάχιστο 4 νοσηλεύτριες, υπάρχουν μέρες που στη Μονάδα και στην Κλινική υπάρχει από 1 νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια.
Η Παιδιατρική κλινική διαθέτει 35 κλίνες και 2 ιατρεία, με 4 ειδικούς γιατρούς και 10 ειδικευόμενους. Σε μέρες εφημερίας μένει 1 γιατρός για όλη την κλινική, ενώ εφημερία στα 2 ιατρεία κάνει 1 νοσηλευτής σε κάθε βάρδια. Να σημειώσουμε ότι η Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και εξυπηρετεί όλη τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, ενώ στα ιατρεία οι γιατροί εξετάζουν πάνω από 100 παιδιά τη μέρα, που την περίοδο του χειμώνα εξετάζουν έως και 200.
Σημαντικό όμως είναι το πρόβλημα της έλλειψης υποειδικοτήτων (Παιδοενδοκρινολόγο, Παιδονευρολόγο, Παιδοκαρδιολόγο). Επιπλέον η κλινική εφημερεύει 6 - 7 φορές το μήνα και οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν 10 εφημερίες το μήνα και να πληρώνονται 3 ενεργές και 3 ετοιμότητας
Στα χειρουργεία ενηλίκων υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν από 2 έως 3, αφού εργάζονται 15 νοσηλευτές, την ώρα που για να λειτουργούν όλες οι αίθουσες χρειάζονται 25. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα χειρουργεία παίδων, όπου λειτουργούν οι 2 από τις 3 αίθουσες, καθώς οι μόλις 10 νοσηλευτές δεν επαρκούν.
Και εδώ εντοπίζονται προβλήματα στο Μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου υπάρχουν 5 τμήματα, για την λειτουργία των οποίων χρειάζεται από 1 τεχνολόγος και 1 επιπλέον στις αιμοληψίες, δηλαδή 6 εργαζόμενοι. Αντίθετα όμως με τις ανάγκες, τα τμήματα λειτουργούν με 2 έως 3 εργαζόμενους το πρωί, καθώς από τους 17 εργαζόμενους έχουν απομείνει μόλις 6.
 Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Τεχνική Υπηρεσία η οποία έχει αποδεκατιστεί και δεν προλαβαίνει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της παλαιότητας του κτιρίου και της απουσίας συντήρησης. Χαρακτηριστικά στον οργανισμό προβλέπονται 25 θέσεις και είναι καλυμμένες οι 15.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
·        Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων, και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
·        Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων τους καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.
·        Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου