Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Αγορά»



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 16 Ιούνη 2015

Και με το «γράψε - σβήσε» και με τα «εναλλακτικά σχέδια», ο λογαριασμός θα έρθει στο λαό
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά», που κυκλοφόρησε το Σάββατο 13/6, και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλειφερόπουλο.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης.
***
-- Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει ή όχι, τελικά, σε συμφωνία με τους δανειστές;
-- Ολα δείχνουν ότι προετοιμάζεται η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας, μάλλον προπαρασκευαστικής μιας νέας δανειακής συμφωνίας - μνημονίου, στους επόμενους μήνες. Φυσικά, προχωρά μέσα από αντιφάσεις και οξύνσεις που εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις και στις δηλώσεις κυβέρνησης - εταίρων. Διάφορα εναλλακτικά σχέδια που ακούγονται για διαχείριση ενός πιθανού αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, παρά τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της κυβέρνησης σε σειρά φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων, θα έχουν επίσης αρνητικές συνέπειες για τη λαϊκή πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση ο λαός θα πληρώσει τη λυπητερή των μέτρων που θα έρθουν. Και από το «γράψε - σβήσε», από τα «πήγαινε - έλα» κυβέρνησης - δανειστών ο λογαριασμός στο λαό θα έρθει παραφουσκωμένος, χωρίς δόσεις και ευκολίες πληρωμής.

-- Η κυβέρνηση μιλά για αναπτυξιακό πακέτο, εσείς γιατί επιμένετε πως πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο;
-- Το αναπτυξιακό πακέτο, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η αναδιάρθρωση του χρέους, που επιδιώκει η κυβέρνηση, δεν θα μεταφραστούν σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων, σε προσλήψεις σε νοσοκομεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, δεν θα καταλήξουν δηλαδή στις τσέπες των λαϊκών οικογενειών, αλλά στις τσέπες των μονοπωλιακών ομίλων που χρειάζονται ζεστό κρατικό χρήμα για επενδύσεις, που θα πατήσουν πάνω στα κατεστραμμένα εργατικά δικαιώματα. Αυτό που τώρα συζητούν είναι το νέο πακέτο μέτρων που θα τα συνοδεύει και ακόμα και αν δεν το ονομάσουν μνημόνιο, τέτοιο θα είναι και θα 'ρθει να προστεθεί στους παλιούς εφαρμοστικούς νόμους που παραμένουν άθικτοι.
-- Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάει σε ρήξη ή σε εκλογές;
-- Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ούτε το ένα σκέφτεται ούτε το άλλο. Στο μυαλό της έχει πώς θα πλασάρει τα τρομοκρατικά διλήμματα στο λαό, στους ψηφοφόρους της κυρίως, για να περάσει πιο εύκολα τη νέα επώδυνη συμφωνία. Τις εκλογές τις χρησιμοποιεί εκβιαστικά για να κάνει συνένοχο το λαό στην πολιτική των απαράδεκτων υποχωρήσεων και των αυταπατών που καλλιεργούσε προεκλογικά. Η «ρήξη» που επικαλείται είναι «μαϊμού», αφού δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε καμιά ρήξη με τους πραγματικούς υπεύθυνους της κατάστασης της χώρας και του λαού, δηλαδή την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους που εξακολουθούν να ματώνουν το λαό μας. Ο ριζοσπαστικός κόσμος, οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα. Να συναντηθούν με το ΚΚΕ στον αγώνα και το κίνημα, ακόμη κι αν διατηρούν επιφυλάξεις για επιμέρους θέσεις του. Να ξανασυναντηθούμε στους λαϊκούς αγώνες, στα μεγάλα συλλαλητήρια, ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία.
-- Γιατί υποστηρίζετε πως η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ρήξη - καρικατούρα;
-- Τι άλλο από καρικατούρα είναι η «ρήξη» που δεν αγγίζει την ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που φέρνει ανεργία, φτώχεια στους λαούς και νέα κέρδη στο κεφάλαιο; Τι άλλο από κοροϊδία προς το λαό είναι ότι 5 μήνες μετά τις εκλογές δεν καταργήθηκε κανένα μνημόνιο, κανένας από τους 400 εφαρμοστικούς νόμους; Οτι μπήκε στον πάγο ακόμα και το πενιχρό για το λαό «πρόγραμμα - ψίχουλα» της Θεσσαλονίκης; Οτι αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ, με δημιουργία νέας βάσης ή επέκταση της βάσης της Σούδας σε νησί του Αιγαίου; 'Η μήπως δεν είναι καρικατούρα η «δραχμούλα» που ονειρεύονται ορισμένοι αφελείς λες και με δραχμούλα μέσα σ' αυτό το σάπιο σύστημα, στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, στην εξουσία των μονοπωλίων, ο λαός θα ευτυχήσει; Και η ανευθυνότητα έχει τα όριά της, ιδιαίτερα όταν παίζεις με τις τύχες ενός ολόκληρου λαού.
-- Πώς αξιολογείτε τα ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία;
-- Αυτό που ονομάζετε ανοίγματα είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μπερδευτεί στο κουβάρι των οξυμένων αντιθέσεων και ανταγωνισμών ισχυρών παικτών, μέσα στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση νομίζει ότι αξιοποιεί τους ανταγωνισμούς, όμως στην πραγματικότητα την αξιοποιούν εκείνοι και «παίζουν» μαζί της. Θα ήταν αφελής βέβαια κάποιος αν νόμιζε - όπως άφηνε να διαρρέει η κυβέρνηση - ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι BRICS θα έδιναν δάνεια στην Ελλάδα χωρίς ανταλλάγματα. Ρωσία και Κίνα βλέπουν την Ελλάδα κυρίως ως πύλη εισόδου τους στην Ευρώπη.