Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Διαχείριση απορριμμάτων: «Νέο» σχέδιο της συγκυβέρνησης στα χνάρια των προηγούμενων. Πρόταση για 100% δημόσιο σύστημα κατέθεσε στην ΚΕΔΕ η «Λαϊκή Συσπείρωση»




ΠΗΓΗ 902.grΔημοσίευση: Τρί, 16/06/2015 - 21:21

 Στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων που εισάγει ο νέος Ενιαίος Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, επιβεβαίωσε πως κινείται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, επανεξέταση όλων των σχεδίων Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που έχουν ανακοινωθεί.

Ο υπουργός, μιλώντας για τις ΣΔΙΤ, είπε ότι «προσωπικά δεν έχω καμία εμμονή. Αυτό όμως που συμβαίνει στην Ελλάδα με τα ΣΔΙΤ είναι έργα που παραβιάζουν τη βασική αρχή ακόμα και του καπιταλισμού, τον ανταγωνισμό. Αλλά μπορούν βέβαια οι δήμοι να προχωρήσουν σε Συμπράξεις».

Αυτή η αποκέντρωση των δραστηριοτήτων στους δήμους και οι εργασιακές σχέσεις που θα επικρατήσουν για τους εργαζόμενους, που αναμένεται να προσληφθούν, στηλιτεύτηκε τόσο από τον κομμουνιστή δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη όσο και από την εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη. Συγκεκριμένα, ο Κ. Πελετίδης τόνισε πως χρειάζεται υποδομή, μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση, μακριά όμως από ανταποδοτικότητα.


Η Ελπίδα Παντελάκη, αφού κατέθεσε 10σέλιδο κείμενο για το σχεδιασμό της κυβέρνησης, είπε ότι παρά την τοποθέτηση του υπουργούΣΑ για δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, «είναι ίδιο με τη βάση του προηγούμενου σχεδίου του 2011». Ανέφερε πως εμείς, όταν μιλάμε για δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμάτων, μιλάμε για 100% δημόσιο, που όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος, θα υπάρχει προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αυτοί οι 16.000 εργαζόμενοι, που λέτε, δεν θα είναι ούτε οκταμηνίτες, που θα ανακυκλώνονται, αλλά θα είναι σταθερής απασχόλησης. Το κριτήριο θα είναι οι λαϊκές ανάγκες, ο σεβασμός στο περιβάλλον, στην Υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα».

Υπογράμμισε επίσης ότι «βασική επιδίωξη από το Σχεδιασμό είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου» και ανέφερε ότι το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η υλοποίηση και του νέου σχεδιασμού, φορτώνεται στη λαϊκή οικογένεια με τετραπλή αφαίμαξη. Έχουμε ακόμα μεγαλύτερο βάθεμα της ιδιωτικοποίησης, μπαίνει ένας κόσμος να εργάζεται με ομηρία και λέτε ότι σε πέντε μήνες από την ισχύ του παρόντος, πρέπει να εφαρμοστούν, κάτι που είναι εξωπραγματικό».