Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Καμιά ουσιαστική απάντηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η εργοδοσία τους εργαζόμενους στο Νεώριο Σύρου και στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ  Παρασκευή 19 Ιούνη 2015 
 Σηκώνει τα χέρια απέναντι στη γενικευμένη απληρωσιά
Με ευχολόγια και κουβέντες «του αέρα» απάντησε χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να καταβάλει ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, Ν. Ταβουλάρης, τα δεδουλευμένα έξι μηνών που οφείλει στους εργαζόμενους του ναυπηγείου, αλλά και για την τήρηση των μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Οπως ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, χτες το πρωί και λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, η εργοδοσία έστειλε έγγραφο στο σωματείο των εργαζομένων, με το οποίο αξιώνει να σταματήσουν την απεργιακή μάχη που έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλη και να συμφωνήσουν στην καταβολή του 50% της μισθοδοσίας του Γενάρη! Επιπλέον, η εταιρεία απειλεί τους εργαζόμενους ότι αν δε δεχτούν τους εξωφρενικούς της όρους, θα είναι υπεύθυνοι για την τύχη του ναυπηγείου!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για το αυτονόητο, που είναι η καταβολή των μισθών τους και μάλιστα σε μια επιχείρηση, που μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2015, έχουν επισκευαστεί 27 πλοία στο ναυπηγείο, όταν ολόκληρο το 2014 είχαν επισκευαστεί 60.
Η απάντηση του υπουργού ήταν εξωφρενική, καθώς προσπάθησε να παρουσιάσει τη γενικευμένη απληρωσιά σαν μέσο πίεσης από την εργοδοσία προς τη «φιλεργατική» (!) κυβέρνηση. Είπε επί λέξη ο υπουργός:
«Στις δεδομένες συνθήκες που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε βήμα-βήμα κάποια από τα όσα έκαναν στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, αυτού του είδους οι συμπεριφορές προφανώς έχουν και πολιτική σκοπιμότητα και αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν μία πίεση, σε μία κυβέρνηση που με αποφασιστικό τρόπο υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ομολόγησε ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να δώσει λύση και κατηύθυνε τους εργαζόμενους να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη, προσθέτοντας με θράσος: «Τώρα, μην περιμένετε να σας πω εγώ για τους χρόνους απόδοσης της Δικαιοσύνης, αυτό δεν είναι δικιά μου ευθύνη, αλλά σημασία έχει ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει»...
«Αλλα λόγια» και για τις «Ιχθυοκαλλιέργειες»
Στον υπουργό Εργασίας αναφερόταν και η Ερώτηση για την απληρωσιά στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες», που συζητήθηκε επίσης χτες. Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, που κατέθεσε την Ερώτηση, «βρίσκονται και αυτοί οι εργαζόμενοι σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και είναι απλήρωτοι από δέκα μήνες έως ένα χρόνο και οι πέντε μήνες από αυτούς είναι με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Κατήγγειλε, ακόμη, ότι «παρ' ότι είναι εργαζόμενοι με βαριά χειρωνακτική εργασία και προσφέρουν εξαρτημένη εργασία αορίστου χρόνου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 πήγε αυτούς τους εργαζόμενους από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, να μην παίρνουν επιδόματα, να μην παίρνουν αναρρωτικές άδειες, καθώς ο ΟΓΑ δεν καλύπτει εργατικά ατυχήματα.
Ολα αυτά σ' έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστια ανάπτυξη στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στο ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών, είμαστε η πρώτη χώρα παγκόσμια στην παραγωγή μεσογειακού ψαριού», όπως είπε ο Ν. Μωραΐτης.
Για την απληρωσιά, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε μέσες - άκρες ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δυσκολεύονται να διαπιστώσουν το πρόβλημα και ότι «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βρίσκεται σε μια αναδιοργάνωση. Το πρόβλημα είναι στην Περιφέρεια. Μας λείπουν άτομα».
Οσον αφορά τώρα το θέμα του νόμου, είπε ότι «δεν μπορούμε να το δούμε αποσπασματικά αυτή τη στιγμή», αλλά «στο πλαίσιο της δουλειάς που κάνουμε για τη διαμόρφωση μιας συνολικής και ριζοσπαστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την οποία θα είμαστε έτοιμοι να την παρουσιάσουμε το φθινόπωρο, θα πρέπει να δούμε και τέτοιου είδους ζητήματα».