Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: Στήριξη και επέκταση των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ





Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Στήριξη και επέκταση των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση έχει συνέπειες και στην αύξηση της χρήσης ουσιών και επιδεινώνει την κατάσταση όσων βρίσκονται ήδη στη χρήση. Το ποσοστό των αστέγων αυξάνεται δραματικά, η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά ενισχύεται, τα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας επιδεινώνονται, ο ιός του Έιτζ εξαπλώνεται, ενώ κάθε βδομάδα γίνεται αναφορά για την ανίχνευση μιας νέας ουσίας.
Το ΚΕΘΕΑ εδώ και τριάντα χρόνια με πάνω από 100 προγράμματα πανελλαδικά, έχει να επιδείξει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στο χώρο της απεξάρτησης. Σε ετήσια βάση το ΚΕΘΕΑ προσφέρει 8.000 θέσεις θεραπείας σε χρήστες ουσιών οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια (μείωση της βλάβης-συμβουλευτική, ψυχική απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη) - οι 2.000 από αυτές σε προγράμματα με άξονα το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Υποστηρίζονται επίσης περισσότερα από 6.000 μέλη οικογενειών δηλαδή, γονείς, σύντροφοι, αδέλφια και παιδιά χρηστών. 5.000 άτομα, κυρίως μαθητές-φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, συμμετέχουν στα προγράμματα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ.
Το παραπάνω έργο προσφέρεται από 467 εργαζόμενους, που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες μισθολογικές  μειώσεις, κατά μέσο όρο 35% στους μισθούς τους, και καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να διατηρήσουν υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών.
Κι ενώ το σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ έχει ως αποτέλεσμα 15 διαφορετικές περιοχές της χώρας (Χανιά, Ρόδος, Κάλυμνος, Χίος, Πρέβεζα κ.ά.) να ζητούν τη δημιουργία «στεγνού» προγράμματος, επιβεβαιώνοντας ότι η λειτουργία και οι υπηρεσίες του αφορούν όλη την κοινωνία - σήμερα περισσότερο από ποτέ - οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση.
Μετά από 33 χρόνια ύπαρξης του ΚΕΘΕΑ και ενώ η κοινωνία έχει ανάγκη από πολύ περισσότερες δομές στεγνών προγραμμάτων, οι δομές του ΚΕΘΕΑ κινδυνεύουν να συρρικνωθούν, λόγω υποχρηματοδότησης και έλλειψης αναγκαίου προσωπικού. Ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ, έχει μειωθεί πάνω από 25% από την αρχή της κρίσης, ενώ από το 2015 η καταβολή των δόσεων δεν γίνεται κανονικά με αποτέλεσμα να απειλείται η εύρυθμη λειτουργία των μονάδων. Οι προσλήψεις έχουν σταματήσει από το 2006. Το μόνιμο προσωπικό μειώνεται, ενώ προωθούνται ελαστικές εργασιακές σχέσεις με μπλοκάκι ή μέσω ΕΣΠΑ.
Επιπλέον τον επόμενο μήνα τερματίζεται, επειδή λήγει το ΕΣΠΑ, η λειτουργία των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων του ΚΕΘΕΑ που  υποστηρίζουν άτομα με διπλή διάγνωση, δηλ. εξαρτημένους που έχουν και κάποια μορφής ψυχιατρική διαταραχή. Τα Κέντρα λειτουργούν σε επτά πόλεις και έχουν υποστηρίξει σχεδόν 2.000 άτομα μέχρι σήμερα. Αν δεν δοθεί η ανανεωθεί το πρόγραμμα, οι εξαρτημένοι με διπλή διάγνωση και οι οικογένειές τους θα βρεθούν  στο δρόμο, αφού δεν υπάρχουν άλλες υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν, και οι 42  εργαζόμενοι πανελλαδικά χάνουν τη δουλειά τους .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει και ποιες αποφάσεις:
  1. Για την κρατική στήριξη των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και τη διασφάλιση της δημόσιας και δωρεάν πρόληψης και θεραπείας για όλους, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και Μ.Κ.Ο.
  2. Για την επέκταση των στεγνών προγραμμάτων σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχει ανάγκη και επεξεργασμένες προτάσεις για τη δημιουργία νέων μονάδων, όπως στα Χανιά για παράδειγμα.
  3. Για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΚΕΘΕΑ και την επαρκή στελέχωσή του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας για πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη.
  4. Για να μη βρεθούν στον δρόμο και ξανακυλήσουν στη χρήση, την ψυχική ασθένεια και το περιθώριο οι άνθρωποι που υποστηρίζονται από τα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ τον Ιούλιο.

Οι Βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης
Ελένη Γερασιμίδου
Γιάννης Γκιόκας
Γιώργος Λαμπρούλης
Σταύρος Τάσσος