Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΠΑΜΕ: Προτάσεις για προστασία δασών και ενίσχυση της Πυροσβεστικής



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
Την κατάργηση των αντιδασικών νόμων και των σχετικών οδηγιών της ΕΕ, όπως και την απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας των μονοπωλιακών ομίλων στα δάση, αλλά και την επαναφορά των δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα στα προ κρίσης επίπεδα του 2009, ζήτησε προχτές το ΠΑΜΕ, κατά τη συνάντηση στελεχών της Εκτελεστικής Γραμματείας του με τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Τάσο Μαυρόπουλο.
Παράλληλα, ζητήθηκε να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών, με σταθερές και ενιαίες υπηρεσιακές σχέσεις για όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής και να δημοσιευθούν άμεσα τα Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια.
Στο υπόμνημα επισημαίνεται, ανάμεσα στα άλλα, ότι «η πολιτική της ΕΕ που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησαν στην υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων». Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «τα τελευταία χρόνια καταργήθηκαν περισσότερες από 4.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Μόνο την τριετία 2011 - 2013 αποχώρησαν από την Πυροσβεστική περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες λόγω συνταξιοδότησης. Η αριθμητική εξέλιξη του μόνιμου προσωπικού της Πυροσβεστικής είναι φθίνουσα, με την ταυτόχρονη προώθηση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και συνεπώς με διαφορετικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για το προσωπικό. Παράλληλα, συρρικνώνεται διαρκώς το χρονικό διάστημα απασχόλησης των εποχικών πυροσβεστών, που προσλαμβάνονται τη θερινή περίοδο».

Προσθέτει δε ότι «ανάλογη κατάσταση παρουσιάζει και ο ατομικός εξοπλισμός των πυροσβεστών, με μεγάλες ελλείψεις ακόμη και σε βασικά εφόδια όπως οι στολές υπηρεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες για προμήθεια ειδών υπόδησης ενώ το 2014 ήταν 520.000 ευρώ για το 2015 οι δαπάνες που προβλέπονται είναι 498.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, δώδεκα χρόνια έχουν μεσολαβήσει από τη δημοσίευση του Ν. 3144/03 που προέβλεπε με το άρθρο 9 τη δυνατότητα να εφαρμοστεί ο νόμος 1568/1985 για την υγιεινή και ασφάλεια των υπαλλήλων και στην Πυροσβεστική, μετά από μακρόχρονους αγώνες των πυροσβεστών, και μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευθεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα»
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τ. Μαυρόπουλος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για θέματα αρμοδιότητας της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκεκριμένα για σχεδιασμό, δράσεις και διαθέσιμα μέσα για την αντιπυρική προστασία.