Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΒΟΥΛΗ: Νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο και στο «μίνι φορολογικό»



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
 Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι όμιλοι που συμμετέχουν στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου
Ψηφίστηκε χτες από τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και της ΝΔ, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», το λεγόμενο «μίνι φορολογικό νομοσχέδιο». Με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρά μεν σε ορισμένες «διορθωτικές» ρυθμίσεις που αφορούν κατηγορίες εργαζομένων και αγροτών (όπως π.χ. ορισμένες «κραυγαλέες» προβληματικές περιπτώσεις στον υπολογισμό των τεκμηρίων), την ίδια ώρα ωστόσο παρέχει νέες φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους και συγκεκριμένα σε αυτούς που συμμετέχουν στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής στο νομοσχέδιο. Οπως ξεκαθάρισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, «ψηφίζουμε "παρών" επί της αρχής, διότι, παρά το ότι το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, ελαφρύνει ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και αγροτών, συνολικά όμως δεν αλλάζει τον αντιλαϊκό φορομπηχτικό χαρακτήρα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μέσα από τη συμφωνία, όπως είπαμε και στην πρωτολογία, με το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεστε να υπογράψετε θα φορτώσετε και νέα βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας».

Οσον αφορά τα άρθρα, επισήμανε ότι στο άρθρο 1 το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών». Προβλέπει τη μη επιβολή φόρων από εισοδήματα όπως τόκοι καταθέσεων, με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των Ελλήνων ομογενών, όμως, όπως διευκρίνισε ο Σ. Βαρδαλής, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, αλλά «κύρια αυτό που σας απασχολεί είναι η απώλεια καταθέσεων από τις τράπεζες στην Ελλάδα, γιατί τις αποσύρανε για να μη φορολογηθούν και επομένως χάνονται κεφάλαια». Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται μία μικρή ελάφρυνση στη φορολόγηση των ανέργων από 26% που ισχύει μέχρι σήμερα σε 22%, όμως «το θέμα είναι να καταργηθεί η φορολόγηση σε βάρος των ανέργων».
Στο άρθρο 2, σημείωσε ο Σ. Βαρδαλής, το ΚΚΕ τάσσεται κατά γιατί απαλλάσσει από ΦΠΑ τις επιχειρήσεις που με υπηρεσίες και υλικό θα συμμετάσχουν στην κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου. Υπέρ ψήφισε στο άρθρο 4, το οποίο προβλέπει την απαλλαγή από φόρο των χρηματικών δωρεών προς τους συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο πλοίο «ΝΟΡΜΑΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚ». Ψήφισε «παρών» στα άρθρα 5 και 6 που αφορούν πρατήρια καπνικών προϊόντων κ.ά. Το άρθρο 3 έχει αποσυρθεί.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του «αντιλαϊκού μενού», δηλαδή του νέου μνημονίου που ετοιμάζει με τους δανειστές για το πόσα ακόμα θα πετσοκόψει από τις λαϊκές ανάγκες για την καπιταλιστική ανάκαμψη, δεν παίρνει υπόψη της ούτε ένα από τα αιτήματα που θέτει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, όπως είναι η «κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, κατάργηση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου κατανάλωσης, υψηλό αφορολόγητο όριο, για να προστατεύονται ακριβώς και να μην πληρώνουν φόρο αυτοί οι οποίοι έχουν εισοδήματα που ίσα ίσα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που διέπουν μια σειρά τμήματα του κεφαλαίου, με το πιο σκανδαλώδες και ακραίο παράδειγμα το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Φορολόγηση των επιχειρηματικών ομίλων με 45% στα κέρδη τους. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας», χτύπημα στη δράση των οφσόρ κ.ά.
Οσο για τις ακραίες αδικίες που διατείνεται ότι πάει να διορθώσει με το νομοσχέδιο, ο Ν. Καραθανασόπουλος έφερε το εξής παράδειγμα: «Οποιος έχει εισόδημα 5.000 ευρώ από τα "μπλοκάκια", δεν πληρώνει φόρο καθόλου. Αν έχει κάνει τώρα και ένα επιδοτούμενο σεμινάριο και έχει πάρει 200 ευρώ το χρόνο, τι φόρο θα πληρώσει; Θα πληρώσει 2.095,6 ευρώ φόρο για 5.200 ευρώ. Και τον λέτε επιτηδευματία, τον λέτε επιχειρηματία τον συγκεκριμένο, που είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος με άτυπη μορφή εργασίας και δεν το αντιμετωπίζετε αυτό το παράδειγμα».