Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: Κατεδάφιση κατοικίας Μενέλαου Λουντέμη στον Εξαπλάτανο της Π.Ε. Πέλλας




Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Κατεδάφιση κατοικίας Μενέλαου Λουντέμη στον Εξαπλάτανο της Π.Ε. Πέλλας.

Σε άθλια κατάσταση, χωρίς καμία συντήρηση, πλήρως εγκαταλειμμένη και  σχεδόν ετοιμόρροπη, παρέμενε, για χρόνια, η κατοικία των παιδικών χρόνων του συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη, στον  Εξαπλάτανο του Δήμου Αλμωπίας στην ΠΕ Πέλλας.
Παρ’ όλο που από το 1985 το σπίτι είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο με Προεδρικό Διάταγμα από το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, η αποκατάσταση του δεν προχώρησε ποτέ. Αντίθετα παρέμεινε εγκαταλειμμένο και εκτεθειμένο στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή τον περασμένο χειμώνα, να καταρρεύσει κομμάτι τοίχου στην πρόσοψη του κτιρίου, το οποίο απέκτησε κλίση και πλέον ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια των περίοικων και των διερχόμενων.

Το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας, αφού πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία, να καλέσει για έλεγχο την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, η οποία εισηγήθηκε, λόγω επικινδυνότητας, την κατεδάφιση του κτιρίου. Η κατεδάφιση της κατοικίας πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι μεγάλες για την κατάσταση αυτή, επειδή δεν φρόντισαν έγκαιρα να ξεκαθαριστεί  το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου και να προχωρήσει η αποκατάσταση του. Ευθύνες όμως βαρύνουν και την Δημοτική και την τότε Νομαρχιακή Αρχή και σημερινή Περιφερειακή  Αρχή.
Επειδή το ίδιο το κράτος θα πρέπει να αναγνωρίζει, να συντηρεί και να αναδεικνύει, ως ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία οικήματα και χώρους με τα οποία έχουν συνδέσει τη ζωή τους σημαντικές προσωπικότητες του τόπου και του λαού μας, αλλά και επειδή η κατοικία αυτή αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για τη γενναία χρηματοδότηση της μελέτης και ανακατασκευής του διατηρητέου κτίσματος καθώς και της ανάδειξης του.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου