Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Σε ασφυξία οδηγεί η κυβέρνηση το Δήμο. Κάλεσμα της δημοτικής αρχής στο λαό για ένταση της πάλης



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 25 Ιούλη 2015
Για την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος σαν αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, ενημερώνει τους δημότες με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Πετρούπολης. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, σημειώνεται:
«Είναι γεγονός ότι οι δήμοι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των πολιτικών της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του λαού της πόλης, που σήμερα, 5 χρόνια μετά την κρίση, εξακολουθεί να πλήττεται.
Πώς έχουν εξελιχθεί τα οικονομικά του Δήμου τα τελευταία 4 χρόνια:

Τα έσοδα από τους ΚΑΠ (η κρατική χρηματοδότηση που προορίζεται για τις λειτουργικές δαπάνες) έχουν μειωθεί κατά 65%.
Αντίστοιχα, τα έσοδα από τη ΣΑΤΑ (η χρηματοδότηση που προορίζεται για τα έργα) έχουν μειωθεί κατά 60%.
Ταυτόχρονα, από το Γενάρη του 2015, δεν αποδίδονται στο Δήμο οφειλόμενα ποσά από παρακρατήσεις παρελθόντων ετών, που ανέρχονται στις 70.000 ευρώ το μήνα.
Η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν επιτρέπει καμία ανάσα στην οικονομική διαχείριση του Δήμου. Σήμερα, η ίδια υλοποιεί μνημονιακό νόμο (όπως έλεγε ως αντιπολίτευση) του 2013, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και που για πρώτη φορά οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Με την υλοποίηση αυτού του νόμου, η συγκυβέρνηση έρχεται εν γνώσει και επιλογή της να γονατίσει τους δήμους, αφού το ποσό αυτό για το Δήμο μας ανέρχεται στις 230.000 ευρώ ετησίως!
Τέλος, μία σειρά φόροι που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει, όπως μέρος του ΦΠΑ, δεν αποδίδονται στους δήμους.
Σε όλα τα παραπάνω, αρκεί να σημειωθεί ότι η απόδοση των ΚΑΠ έχει αρχίσει να καθυστερεί σημαντικά. Μάλιστα, για το μήνα Ιούλη, το προσωπικό πληρώθηκε από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου (αυτά που ως δημοτική αρχή αρνηθήκαμε να δώσουμε στην κυβέρνηση όταν τα απαιτούσε από τους ΟΤΑ, για να αποπληρώσει το χρέος στους δανειστές), αφού η δόση από την κρατική επιχορήγηση για το μήνα Ιούλη αποδόθηκε αρκετά καθυστερημένα.
Συνολικά, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και όλα τα οφειλόμενα από την κυβέρνηση, δημιουργούν τεράστια οικονομικά ελλείμματα, ενώ τα τεράστια οφειλόμενα ποσά θα μπορούσαν να διατεθούν για να καλυφθούν μία σειρά από ανάγκες του Δήμου και κατ' επέκταση του λαού της πόλης!».
Η δημοτική αρχή κάνει εκτενή αναφορά στις ελλείψεις προσωπικού, καθώς «ιδιαίτερα έχει πληγεί η Υπηρεσία Καθαριότητας και του Πρασίνου, όπου το προσωπικό έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ όποιες ελλείψεις καλύπτουν οι εργαζόμενοι με 8μηνες ή 5μηνες συμβάσεις, δεν μπορούν οριστικά να λύσουν το πρόβλημα». Επίσης, έχουν σταματήσει σημαντικά έργα, αφού οι εργολάβοι δεν μπορούν χωρίς μετρητά να προμηθευτούν υλικά.
«Ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής - σημειώνει η δημοτική αρχή - είναι ένας: Μέσα από αυτήν την κατάσταση, μία σειρά υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες μέρα με τη μέρα παρακμάζουν, να δοθούν σαν ώριμο φρούτο στους ιδιώτες και βέβαια ο λαός να κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη (σε αυτήν που του έχουν αδειάσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων), προκειμένου να πληρώνουν πανάκριβα όλες τις δομές και τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι.
Ως δημοτική αρχή, έχουμε τονίσει εξαρχής ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να δώσουμε μία ανάσα στην ασφυκτική καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών, που τους έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Γι' αυτό και παρά τις όποιες μειώσεις έχουμε υποστεί ως Δήμος, διατηρούμε στα ήδη χαμηλά επίπεδα τα δημοτικά τέλη, έχουμε συμβολικές συνδρομές για τις δράσεις Αθλητισμού και Πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα από κοινού με τις υπηρεσίες του Δήμου, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια και έχουμε εξασφαλίσει γι' αυτό το διάστημα την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών, όλες τις δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας, όπως επίσης και την Υπηρεσία Καθαριότητας.
Ολα τα παραπάνω οφείλουμε να τα γνωστοποιήσουμε, ακριβώς γιατί η κατάσταση αυτή έχει άμεση ανταπόκριση στις παροχές του Δήμου προς το λαό της πόλης. Με την ψήφιση του 3ου μνημονίου και με όλα τα μέτρα που δε θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Το προηγούμενο διάστημα, αιτηθήκαμε από την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών τόσο την έκτακτη χρηματοδότηση και την απόδοση όλων των χρεών, όσο και την πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού. Τα αιτήματά μας, βέβαια, δεν είχαν καμία ανταπόκριση. Δεν αρκεί αυτό! Χρειάζεται ο πετρουπουλιώτικος λαός να συμπαρασταθεί με τον αγώνα του σε αυτή μας την προσπάθεια και τώρα να βάλει φρένο στην υλοποίηση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, διεκδικώντας να μην κλείσει καμία δομή του Δήμου. Να αποδοθούν όλα τα χρωστούμενα - παρακρατηθέντα στους ΟΤΑ και γενικότερα να παρθούν όλα τα μέτρα από την κυβέρνηση, προκειμένου οι δήμοι να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις λειτουργίες τους, για να μπορούν να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες».