Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

«Στον αέρα» ακόμα η στελέχωση των σχολείων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 25 Ιούλη 2015
Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των αναπληρωτών που θα προσληφθούν για την κάλυψη των περισσότερων από 25.000 κενών στα σχολεία, με το υπουργείο Παιδείας να ψάχνει πιστώσεις. Αυτό προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Τ. Κουράκη.
Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν, ήταν η αναμενόμενη εγκύκλιος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με τον αναπληρωτή υπουργό να ενημερώνει πως η πρόσκληση θα γίνει με βάση τα ισχύοντα μέχρι σήμερα. Δηλαδή, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για άρση της διετούς ποινής σε όσους αναπληρωτές δεν μπορούν για διάφορους λόγους να υπηρετήσουν εκεί που τους τοποθετεί το υπουργείο, ούτε για αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών για τις χρονιές 2010-2012.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτό γίνεται γιατί η εγκύκλιος πρέπει να βγει άμεσα - πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες -, γιατί υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες που αφορούν την υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, την επεξεργασία τους και την έκδοση των αποτελεσμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβρη. Δηλαδή, όπως παρατηρεί και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων, «η συγκυβέρνηση, που με το 3ο μνημόνιο έχει βαλθεί να ισοπεδώσει μαζί με τους προκατόχους της ό,τι δικαίωμα άφησαν ανέπαφο εκείνοι, ενώ ψηφίζει το ένα τερατούργημα μετά το άλλο, "δε βρήκε χρόνο" να περάσει μια τροπολογία που να ικανοποιεί τα αυτονόητα αυτά αιτήματα των αναπληρωτών συναδέλφων!».
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, η ηγεσία του υπουργείου δηλώνει πως «προσπαθούμε, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, να εξασφαλίσουμε όλες τις αναγκαίες πιστώσεις για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία», χωρίς δηλαδή αυτό να διασφαλίζεται.