Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στενεύουν τα περιθώρια λειτουργίας του «Αγίου Παύλου»



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
Με την ανάδειξη των προβλημάτων στη λειτουργία του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη έρευνα του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτη. Στο σημερινό φύλλο, παρουσιάζουμε επίσης μια συνέντευξη με την Αθηνά Γραμματικοπούλου, μέλος της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για τον τρόπο που αξιοποιήθηκε η έρευνα του «Ριζοσπάστη» στην ενημέρωση εργαζομένων και ασθενών, αλλά και στην οργάνωση κινητοποιήσεων με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων.
Με την έρευνα, επιχειρήσαμε μια «ακτινογραφία» των συνθηκών μέσα στις οποίες λειτουργούν τα νοσοκομεία της πόλης και των επιπτώσεων που έχουν για τους υγειονομικούς και τον εργαζόμενο λαό, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και στον τομέα της Υγείας. Αναδείξαμε επίσης την αναγκαιότητα να δυναμώσει η πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτός ο στόχος χρειάζεται να καθοδηγεί τους καθημερινούς αγώνες για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των δομών Υγείας, κάλυψη των κενών σε προσωπικό, ιατρικά μηχανήματα και υποδομές, εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας για το λαό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη», με την καταγραφή στοιχείων και με ζωντανό ρεπορτάζ, παρουσιάσαμε τους τέσσερις τελευταίους μήνες την κατάσταση στα νοσοκομεία «Γ. Παπανικολάου», «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου», «ΑΧΕΠΑ», «Γ. Γεννηματάς», «Αγιος Δημήτριος» και στα δύο ειδικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό και το Ψυχιατρικό.
Παντού αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις της εγκληματικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, εντατικοποίηση της δουλειάς, μεγάλες αναμονές ασθενών στα χειρουργεία, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ελλείψεις υλικών ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία τους, παλιός εξοπλισμός, οικονομικός στραγγαλισμός εξαιτίας των δραματικά μειωμένων προϋπολογισμών, είναι τα κοινά χαρακτηριστικά σε όλα τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της πόλης. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι κλινικές των νοσοκομείων -πολλές από τις οποίες μοναδικές- αλλά και εξειδικευμένες μονάδες, βρίσκονται στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας.
Συνολικά, όπως προέκυψε από τη μεγάλη έρευνα του «Ριζοσπάστη», από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λείπουν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές), με βάση τους τελευταίους οργανισμούς που συντάχθηκαν χωρίς να παίρνουν υπόψη τις πραγματικά αυξημένες ανάγκες, αλλά με οδηγό την αντιστοίχιση με το ήδη μειωμένο προσωπικό που υπήρχε στα νοσοκομεία το 2012. Επίσης, στα τελευταία τρία χρόνια, με το κλείσιμο των νοσοκομείων «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων» και «ΠΑΝΑΓΙΑ», με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις κλινικών στα υπόλοιπα, έχουν χαθεί περίπου 500 νοσοκομειακές κλίνες.
Στενεύουν τα περιθώρια λειτουργίας του «Αγίου Παύλου»
Μεγάλες ελλείψεις και υποχρηματοδότηση κάνουν εκρηκτική την κατάσταση για εργαζόμενους και ασθενείς
Οπως σε όλα τα νοσοκομεία, έτσι και στον «Αγιο Παύλο», οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, παρά το συρρικνωμένο προϋπολογισμό και τις ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Και αυτό το νοσοκομείο κρατιέται όρθιο χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων, που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οι οποίοι στοιβάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα Εξωτερικά Ιατρεία, στις κλινικές και τα εργαστήριά του.
Το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» δίνει πολλά παραδείγματα για τις συνέπειες της πολιτικής που με κάθε τρόπο μειώνει τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία και ενισχύσει την εμπορευματοποίηση, υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ. Της πολιτικής που συρρικνώνει τις δημόσιες δομές Υγείας σε όλες τις βαθμίδες, με το επιχείρημα του «εξορθολογισμού» των δαπανών και αποκλείει σημαντικό τμήμα τους λαού μας από την πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η κατάσταση μετά το κλείσιμο του «Παναγία»
Το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» και το νοσοκομείο «Παναγία» λειτουργούσαν υπό ενιαία διοίκηση από το 2011. Ο οργανισμός του νοσοκομείου, το Δεκέμβρη του 2012, προέβλεπε να αναπτυχθούν 250 κλίνες στον «Αγιο Παύλο» και να μειωθούν στις 150 στο «Παναγία», όπου λειτουργούσαν 210.
Εως το Σεπτέμβρη του 2013, που μπήκε σε εφαρμογή η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και έκλεισε το νοσοκομείο «Παναγία», στα δύο νοσοκομεία υπήρχαν αναπτυγμένες 384 κλίνες και 15 καρέκλες τεχνητού νεφρού.
Αρον - άρον τότε και παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, φορέων και Λαϊκών Επιτροπών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, μπήκε λουκέτο στο «Παναγία». Οι κλινικές του και μέρος του προσωπικού του μεταφέρθηκαν στον «Αγιο Παύλο».
Πριν από το κλείσιμο του «Παναγία» και κάτω από την πίεση των εργαζόμενων και φορέων του κινήματος του νομού, η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι για να μη χαθούν πολύτιμες νοσοκομειακές κλίνες και εξειδικευμένες κλινικές, θα χτιστεί νέα πτέρυγα δυναμικότητας 200 κλινών, σε χώρο του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος». Τίποτα απ' αυτά δεν υλοποιήθηκε.
Στο μεταξύ, από τις κλινικές που μεταφέρθηκαν από το «Παναγία», εξακολουθούν να λειτουργούν ο Τεχνητός Νεφρός, η Νεφρολογική Κλινική, η Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης και η Νευρολογική Κλινική.
Υπολειτουργεί η Ουρολογική Κλινική, καθώς έμεινε με έναν ειδικό και έναν επικουρικό γιατρό, με αποτέλεσμα να μην μπαίνει και σε εφημερίες. Τέλος, από το Μάη του 2014, έχει ανασταλεί η λειτουργία της Ενδοκρινολογικής Κλινικής, γιατί αποχώρησαν οι γιατροί και δεν προσλήφθηκαν άλλοι.
Το οικόπεδο και το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται και λειτουργεί το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» ανήκει στο ΙΚΑ, το οποίο διαθέτει τους σχετικούς τίτλους ιδιοκτησίας. Η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και τα προβλήματα του οικοπέδου αξιοποιούνται από την κυβέρνηση σαν άλλοθι για τη μη ανέγερση νέων κτιρίων ή την επέκταση όσων ήδη υπάρχουν.
Η «θηλιά» της υποχρηματοδότησης
Οι προϋπολογισμοί, που αφορούν ουσιαστικά στο ύψος των δαπανών του νοσοκομείου, βαίνουν διαρκώς μειούμενοι. Ετσι, το 2013 ήταν 11.067.987 ευρώ, το 2014 μειώθηκαν στα 8.092.567 και το 2015 μειώθηκαν στα 6.719.000.
Αντίστοιχα, μειώθηκε και ο προϋπολογισμός του φαρμακείου, από 1.597.000 ευρώ το 2013 σε 1.267.156 το 2014 και σε 1.000.000 το 2015. Ο προϋπολογισμός στο υγειονομικό υλικό μειώθηκε από 1.835.008 ευρώ το 2013, σε 1.482.505 το 2014 και σε 1.220.000 το 2015. Το ποσό για ορθοπεδικό υλικό και βηματοδότες μειώθηκε από 963.978 ευρώ το 2013 σε 811.200 το 2014 και σε 500.000 το 2015.
Η διοίκηση του νοσοκομείου επιβεβαιώνει ότι «η λειτουργία του νοσοκομείου, με τις πιστώσεις για το 2015, είναι οριακή έως και προβληματική». Εξηγεί ότι την τελευταία τριετία, έχουν εγκατασταθεί μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, για τη λειτουργία των οποίων απαιτούνται αυξημένες δαπάνες, όπως π.χ. στεφανιογράφος για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές, ψηφιακός μαστογράφος, θάλαμος υπερβαρικού οξυγόνου, ενώ εγκαταστάθηκε και αναμένεται έως το Σεπτέμβρη να μπει σε λειτουργία μαγνητικός τομογράφος.
Επιπλέον, το νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει ολοένα και περισσότερους ασθενείς που απευθύνονται σ' αυτό για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς έχουν υποβαθμιστεί και συρρικνωθεί οι αντίστοιχες δημόσιες δομές που υπήρχαν. Ετσι, στις αρχές Ιούλη, κατατέθηκε αίτημα να καταβληθεί στο νοσοκομείο το τελευταίο 10% του προϋπολογισμού και επιπλέον 800.000 ευρώ για τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού
Εξαιτίας της έλλειψης ειδικών γιατρών, κυρίως σε ορισμένες ειδικότητες, η λειτουργία των κλινικών είναι οριακή. Το ιατρικό προσωπικό αναγκάζεται να κάνει περισσότερες εφημερίες από τις προβλεπόμενες.
Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στην Παθολογική, τη Νεφρολογική και τη Ρευματολογική Κλινική, ενώ πρόβλημα αντιμετώπιζε και η Νευρολογική Κλινική, η οποία μάλιστα είχε μείνει με τρεις ειδικούς γιατρούς και γι' αυτό το τελευταίο διάστημα εφημέρευε μόλις δύο φορές το μήνα. Πρόσφατα, η Νευρολογική Κλινική ενισχύθηκε με δύο ακόμη γιατρούς και αναμένεται να ξαναμπεί κανονικά στο πρόγραμμα εφημεριών. Και τα τέσσερα χειρουργεία λειτουργούν μόνο ως το μεσημέρι, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.
Ελλείψεις υπάρχουν στο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Με βάση τον οργανισμό, θα έπρεπε να εργάζονται 438 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και υπηρετούν 325. Στο διοικητικό προσωπικό, ο οργανισμός προβλέπει 76 και υπηρετούν 49. Στο τεχνικό προσωπικό, προβλέπονται 31 και υπηρετούν 20 και μάλιστα τώρα βγαίνει σε σύνταξη και ο τελευταίος ηλεκτρολόγος, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
Σε καθαριότητα, φύλαξη, μαγειρεία, προβλέπονται 85 και υπηρετούν 27 άτομα. Η έλλειψη προσωπικού ανοίγει το δρόμο για την παράδοση των υπηρεσιών στους εργολάβους, στους οποίους έχουν ήδη δοθεί η καθαριότητα, η φύλαξη και τα πλυντήρια.
 Συνέντευξη με την Αθηνά Γραμματικοπούλου, μέλος της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Συμπεράσματα και πείρα από την αξιοποίηση της έρευνας του «Ριζοσπάστη»
-- Πώς αξιοποιήθηκε η έρευνα του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και πώς συνέβαλε στη δουλειά των κομματικών δυνάμεων στο χώρο της Υγείας;
-- Η έρευνα του «Ριζοσπάστη» αξιοποιήθηκε πολύμορφα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με εργαζόμενους από χώρους που δεν είναι πάντα εύκολη η πρόσβαση, όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χειρουργεία, κλειστά τμήματα. Οι εργαζόμενοι εμπιστεύτηκαν την εφημερίδα μας και μετέφεραν την εμπειρία από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους τους.
Με αφορμή τη δημοσίευση των ρεπορτάζ, άνοιξε η συζήτηση για τις εξελίξεις γενικότερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι σύγκριναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους τους με τα προβλήματα και σε άλλα νοσοκομεία και εξέφρασαν τη διάθεση να γνωστοποιήσουν τα δικά τους ζητήματα. Εγινε κατανοητό σε περισσότερους ότι τα «ειδικά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι συνέπεια της γενικότερης πολιτικής, ότι τελικά δεν είναι και τόσο «ειδικά»! Τέλος, τα στοιχεία της έρευνας αξιοποιήθηκαν σε Γενικές Συνελεύσεις, σε δελτία Τύπου από τα σωματεία.
-- Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από την κατάσταση στα νοσοκομεία που ανέδειξε και η έρευνα;
-- Εκείνο που προκύπτει από την έρευνα του «Ριζοσπάστη» είναι ότι όλα τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται στην ίδια άσχημη κατάσταση. Η κρατική χρηματοδότηση είναι εξίσου μειωμένη σε όλα τα νοσοκομεία. Οι ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού είναι τραγικές. Λείπουν γιατροί καθώς συνταξιοδοτούνται και δεν αναπληρώνονται. Δεν γίνονται νέες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών που έτσι και αλλιώς υπάρχουν.
Το αποτέλεσμα των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης είναι συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, το προσωπικό είναι γερασμένο, μηχανήματα είναι παροπλισμένα, παλιά και χαλασμένα, ενώ όπου υπάρχουν νέα, υπάρχουν ελλείψεις σε χειριστές. Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και με τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και τις εξετάσεις.
Τα παραπάνω είναι συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν τις παροχές υγείας του λαού σαν «κόστος». Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεις, που από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί αν περάσουν τα μέτρα που τώρα ετοιμάζεται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Η εφαρμογή τους θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας από τις κρατικές δομές, με χειροτέρευση των προβλημάτων στα νοσοκομεία, τις δομές Πρόνοιας, το ΕΚΑΒ.
Οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι θα βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις, νοσήλια, θεραπείες, στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Τα κενά σε προσωπικό και υλικά θα παραμείνουν μεγάλα, αν δεν αυξηθούν. Η υγεία του λαού βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο γι' αυτό πρέπει να σημάνει κυριολεκτικά συναγερμός στο κίνημα, απέναντι στα χειρότερα που έρχονται.
-- Πώς και με τι στόχους πάλης παρεμβαίνουν οι Κομματικές Οργανώσεις για τα οξυμένα προβλήματα της υγείας και τις επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό;
-- Μέσα από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες παλεύουν για την οργάνωση των εργαζόμενων, τον αγώνα για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα του χώρου, αναδεικνύοντας την αιτία των προβλημάτων και διεκδικώντας λύσεις υπέρ του λαού.
Μέσα στους καθημερινούς αγώνες παρεμβαίνουμε για να αναδειχτεί η αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου οι υπηρεσίες Υγείας θα είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου για όλους, με χρηματοδότηση από το κράτος και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υγειονομικοί και οι ασθενείς, και που με βάση τις εξελίξεις θα ενταθούν, είναι άμεση ανάγκη η οργάνωση του αγώνα και της λαϊκής αλληλεγγύης, για να επιβιώσει ο λαός, να αντιμετωπισθούν τα επείγοντα προβλήματα υγείας και πρόνοιας για την εργατική λαϊκή οικογένεια.
Χρειάζεται να ενταθούν και να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες για δράση ώστε να εξασφαλιστούν πλήρεις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες από τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ, τα ιδρύματα πρόνοιας για ΑΜΕΑ, χρόνιους πάσχοντες, ηλικιωμένους, παιδιά.

Να μην επιτρέψουμε να μείνουν οι ασθενείς χωρίς φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπείες, χειρουργεία, να μην υποβαθμιστεί η σίτιση των ασθενών. Να μην μείνει καμία δημόσια υγειονομική και προνοιακή μονάδα χωρίς φάρμακα, τρόφιμα, αναλώσιμα υλικά, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου κ.ά. Να καταργηθούν οι πληρωμές και οι συμμετοχές για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στα απογευματινά ιατρεία.
Να σταματήσει η παρακράτηση των συντάξεων των χρονίως πασχόντων και των ΑμΕΑ για πληρωμή των ιδρυμάτων όπου νοσηλεύονται. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση των άπορων, των ανασφάλιστων, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των εργαζομένων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και ίδρυμα πρόνοιας, παιδικό σταθμό, σχολική μονάδα.
Να αναλάβουν εξολοκλήρου τη συντήρηση και φροντίδα των χαμηλοσυνταξιούχων και μοναχικών ηλικιωμένων τα ιδρύματα και οι προνοιακές δομές. Να εξασφαλιστούν όλα τα εμβόλια δωρεάν και να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά. Να πληρωθούν ολόκληροι οι μισθοί των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας.