Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΠΑΤΡΑ: Μαθητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σχολείο



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 28 Ιούλη 2015

Παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις της δημοτικής αρχής εκκρεμεί η εκταμίευση 200.000 ευρώ για τη συνέχιση των εργασιών του 16ου Δημοτικού Σχολείου
Στο θέμα του 16ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας - του οποίου η κατασκευή έχει σταματήσει μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης - επανέρχεται η Δημοτική Αρχή με νέα επιστολή, αφού από πλευράς κυβέρνησης και ειδικότερα, του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, δεν υπήρξε καμία αντίδραση στην επιστολή του δημάρχου Κώστα Πελετίδη, από τις 10 Ιούνη.
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος ζητούσε από τον υπουργό να επιληφθεί του θέματος, τονίζοντάς του ότι «επιβάλλεται να επιμεληθεί την άμεση εκταμίευση 200.000 ευρώ για τη συνέχιση των εργασιών και την εξασφάλιση όλης της υπολειπόμενης πίστωσης του 1.500.000». Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά, ένα έργο τα χρήματα του οποίου προέρχονται από το ΕΣΠΑ παραμένει «παγωμένο», με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι 180 μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου να μείνουν άστεγοι. Ετσι, στο θέμα επανέρχεται η Δημοτική Αρχή με σχετική επιστολή προς τον υπουργό Γ. Σταθάκη, από τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού Ανδρέα Αθανασόπουλο.

«Η κατασκευή του σχολείου αυτού συμβατικού προϋπολογισμού 3.084.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και αφορά την ανακατασκευή του Παλαιού Σχολείου (επιφανείας 600 τ.μ.) και την προσθήκη νέας πτέρυγας (επιφανείας 3.000 τ.μ.), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σχολικής στέγασης μιας εκ των πλέον πυκνοδομημένων γειτονιών της πόλης. Στις 3 Ιουνίου 2015 έγινε διακοπή εργασιών καθώς σταμάτησε η χρηματοδότηση του έργου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
«Βρισκόμαστε, συνεχίζει η δημοτική αρχή, ως εκ τούτου στο τραγικό ενδεχόμενο η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να βρει τους μαθητές χωρίς σχολική στέγη, αφού και τα δύο κτιριακά συγκροτήματα συμπεριλαμβανομένου και του προαυλίου είναι πλέον εργοταξιακοί χώροι, επικίνδυνοι και ακατάλληλοι για τη λειτουργία που προορίζονται. Για αυτό το λόγο ήδη έχει πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας των γονέων και των φορέων της εκπαίδευσης στο χώρο του σχολείου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του εν λόγω σχολείου όπου επισημάνθηκαν με γλαφυρό τρόπο οι απερίγραπτα δραματικές επιπτώσεις στο ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες έως το Σεπτέμβρη του 2015 και εκφράστηκε ομόφωνα η απαίτηση να δοθεί από την κυβέρνηση άμεσα λύση στην ομαλή χρηματοδότηση του έργου».
Η Δημοτική Αρχή καλεί το υπουργείο «να επιμεληθεί την άμεση εκταμίευση του ποσού των 200.000 ευρώ του οποίου η εκταμίευση καθυστερεί αδικαιολόγητα ενώ η πίστωσή του έχει εγκριθεί από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού όπως προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΕ από τις 7-5-2015, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες. Σημειώνουμε ότι το εν λόγω ποσό αναλογεί σε μικρό μέρος από τις πιστοποιηθείσες εργασίες κάλυψης γενικότερων στεγαστικών αναγκών, πυρασφάλειας και αλεξικέραυνων». Παράλληλα, καλεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστεί όλη η υπολειπόμενη πίστωση του 1.500.000 ευρώ, «για να μην βρεθούμε στη θλιβερή κατάσταση να έχουμε "άστεγους" μαθητές εν έτει 2015 με ό,τι αυτό συνεπάγεται!!!».