Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

ΚΚΕ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ


Έφυγε ο σύντροφος Γιώργος Βλαχούδης





Με την κόκκινη σημαία των αγώνων του, το ΚΚΕ τίμησε και αποχαιρέτησε σήμερα τον παλαίμαχο κομμουνιστή Γιώργο Βλαχούδη, στη Σουρωτή, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια. Θερμά συλλυπητήρια εκφράστηκαν  προς την οικογένεια στην κηδεία του από δεκαμελή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Θόδωρος Ιγνατιάδης, μέλος τη ΕΠ Κ.Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, και ο Βασίλης Ρέβας, μέλος του ΤΓ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και περιφερειακός σύμβουλος. Συμμετείχαν στελέχη και μέλη της ΚΟΒ Θέρμης του ΚΚΕ και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δήμου Θέρμης, οι οποίοι στάθηκαν τιμητική φρουρά δίπλα στο φέρετρό του, απευθύνοντάς του έτσι τον τελευταίο αγωνιστικό χαιρετισμό. 



Ο Θόδωρος Ιγνατιάδης αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του σύντροφου Γιώργου Βλαχούδη:
"Με ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση αλλά και με μεγάλη περηφάνια, το ΚΚΕ αποχαιρετά σήμερα ένα βετεράνο του, ένα παλληκάρι που μας άφησε όρθιος στα 95 του χρόνια. Τον τιμά όπως και ο ίδιος τίμησε τη ζωή του και το Κόμμα του με την σχεδόν ογδοντάχρονη διαδρομή του στις γραμμές των λαϊκών αγώνων. Ο σύντροφος Γιώργης υπήρξε  πάνω απ΄ όλα ένας ανυποχώρητος σεμνός αγωνιστής των υψηλότερων ιδανικών που γέννησε η ανθρώπινη κοινωνία. 
Ο σύντροφος Γιώργος γεννήθηκε το 1923 στο Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης, από φτωχή οικογένεια και από μικρός δούλεψε δίπλα στους γονείς του και στ΄ αδέλφια του στην παρασκευή ξυλοκάρβουνου. Αργότερα, όταν οι Γερμανοί απαγόρεψαν την αναθρακοπαραγωγή στο Χορτιάτη, έπιασε διάφορες δουλειές στην πόλη. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜικό κίνημα, ως μέλος της ΕΠΟΝ. Σύντομα, τα χαρίσματα του και η αποφασιστικότητά του τον οδήγησαν να αναλάβει εμπιστευτικό ρόλο, ως σύνδεσμος-οδηγός του ΕΛΑΣ μεταξύ Φιλύρου και Λειβαδιού. Στην Απελευθέρωση υπηρέτησε στην Εθνική Πολιτοφυλακή. 
Τα άλλα δυο αδέλφια του ήταν κι αυτά οργανωμένα στο κίνημα. Ο μεγάλος, ο Χρήστος, ήρωας του ΔΣΕ, έπεσε παλληκαρίσια σε ένοπλη αποστολή μέσα στη Θεσσαλονίκη. Ο μικρότερος, ο Παναγιώτης, φυλακίστηκε στη Γυάρο για τη δράση του. Ο ίδιος στην περίοδο της τρομοκρατίας μετά τη Βάρκιζα έδρασε στην παρανομία και συνελήφθη δύο φορές. Εξορίστηκε στον Άη-Στράτη και στη Μακρόνησο, όπου υπέστη πολλά βασανιστήρια. 
Όταν επέστρεψε από την εξορία συνέχισε τη νόμιμη δράση μέσα από την ΕΔΑ. Εργάστηκε σκληρά σαν οικοδόμος ελαιοχρωματιστής, δυναμικός συνδικαλιστής, με διώξεις για τη δράση του. Βιώσε το κυνήγι και την ανεργία εξαιτίας των ιδεών του. 
Μετά την μεταπολίτευση το 1974, συνέχισε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ με ακόμη περισσότερη δύναμη και πείσμα. Δεν έλειψε από κινητοποιήσεις και αγώνες.  
Το 1990 και μετά υπερασπίστηκε και πάλι την επαναστατική φυσιογνωμία του Κόμματος ενάντια στην οπορτουνιστική ομάδα που εντάχθηκε στον Συνασπισμό (τώρα Σύριζα). Ποιός δεν τον θυμάται στις συγκεντρώσεις και στις πορείες με το γαρύφαλλο στο πέτο, ακαταπόνητο στη διακίνηση του Ριζοσπάστη, παρών σε κάθε κάλεσμα του Κόμματος που πιστά υπηρέτησε και το οποίο ενίσχυε πάντα με τη δράση του αλλά και με το υστέρημά του; Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2014 ήταν ο πιο "νέος" υποψήφιος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στα 92 του χρόνια! Υπήρξε μέλος της ΚΟΒ Δήμου Θέρμης του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία του ώρα. 
Σύντροφε Γιώργο, δε σε κατέβαλαν ούτε η ηλικία, ούτε τα προβληματα υγείας! Έμεινες πάντα νέος στην ψυχή, αγάπησες τη ζωή και μετέδωσες σε μας τους νεώτερους την ζωντάνια σου και τον ενθουσιασμό σου στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία! Θα σε θυμόμαστε πάντα έτσι όπως έζησες, παλληκάρι και αγωνιστή! Είμαστε περήφανοι που βαδίσαμε μαζί σου στο τίμιο δρόμο του αγώνα, του ΚΚΕ! Αθάνατος!" 

Ο υποψήφιος δήμαρχος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Φάνης Καρκατζούνης, που δεν στάθηκε δυνατό να παραστεί στο τελευταίο αντίο για το Γιώργο Βλαχούδη, για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή του, δημοσίευσε το παρακάτω μήνυμα στα ηλεκτρονικά μέσα:

"Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του πολυαγαπημένου συντρόφου μας και μαχητή σε όλη του τη ζωή, του Γιώργου Βλαχούδη. Είμαι περήφανος  που τον γνώρισα και περπάτησα μαζί στον ανυπότακτο δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ήταν σημαία ο σύντροφος Γιώργος, για όλους μας. Θα είναι πάντα μαζί μας στους αγώνες μας. Λυπάμαι διπλά που λόγοι υγείας δε μου επέτρεψαν να τον αποχαιρετίσω από κοντά στο τελευταίο του ταξίδι.  Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Φανης Καρκατζουνης, υποψήφιος δήμαρχος Θέρμης με τη Λαϊκή Συσπείρωση".