Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ Μεθοδεύουν να παραμείνουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη τη μέρα του Αγίου Πνεύματος


Ριζοσπαστης Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Την κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος, που θεσπίστηκε το 2002 για τη Θεσσαλονίκη, προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με «λαγό» τον Εμπορικό Σύλλογο, που βάζει ξανά πλάτη για να διευκολύνει τις επιδιώξεις των μεγάλων εμπορικών ομίλων.
Η υπόθεση «άνοιξε» τις προηγούμενες μέρες από τον ίδιο τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανακοίνωσε ουσιαστικά την κατάργηση της συγκεκριμένης αργίας, ερμηνεύοντας το νόμο 3996/2011, με τον οποίο καταργούνται τα άρθρα 6-17 του νόμου 2639/1998, όπου περιλαμβάνεται και το άρθρο 15, το οποίο έδινε τη δυνατότητα και την εξουσιοδότηση στο νομάρχη (περιφερειάρχη) να ορίζει μέχρι και πέντε ημέρες το χρόνο ως υποχρεωτικές ή προαιρετικές αργίες.

Πάνω σε αυτή την ερμηνεία οχυρώθηκε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για να ανακοινώσει ότι «έχει αφαιρεθεί πλέον από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αρμοδιότητα να ορίζει την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος ως υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων».
Χτες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης έκανε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαιτώντας από τη διοίκηση να ανακοινώσει ότι η αργία του Αγίου Πνεύματος θα ισχύσει κανονικά και για τα εμπορικά καταστήματα. Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι μια τέτοια παρέμβαση θα ήταν έκνομη.
Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, ξεκαθάρισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν αναφέρει πουθενά ότι καταργείται η συγκεκριμένη αργία, επίσης δεν αναφέρει πουθενά ότι έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό που ουσιαστικά προκύπτει είναι ότι ο περιφερειάρχης δεν έχει τη δυνατότητα από εδώ και πέρα να ορίζει αργίες. Επόμενα, πρόβλημα θα προκύψει σίγουρα με την τοπική αργία του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, που ίσχυε με απόφαση που λαμβανόταν κάθε χρόνο.
Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία μετά από προσφυγή της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων υπέβαλε σχετικό αίτημα για γνωμοδότηση στο Νομικό Τμήμα του υπουργείου Εργασίας.
Στην παρέμβασή της, η Σοφία Καλαντίδου είπε ακόμα: «Η προσπάθεια κατάργησης της αργίας του Αγίου Πνεύματος δηλώνει την όξυνση της επίθεσης που εξαπολύουν οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι, τα μονοπώλια. Αφού μετέτρεψαν τους μισθούς μας σε φιλοδωρήματα, αφού διευθετούν τον εργάσιμο χρόνο μας όπως τους βολεύει, αφού διεύρυναν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αφού κατάργησαν την αργία της Κυριακής, δεν σταματούν, τα θέλουν όλα, καταπατούν ό,τι δικαίωμα έχει απομείνει για τους εργαζόμενους. Με την προσπάθεια κατάργησης της αργίας του Αγίου Πνεύματος ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση και άλλων αργιών».
Το ρόλο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (ΣΜΑΕΘ). Ειδικότερα χαρακτηρίζει «κοροϊδία» και «παραπλανητικό ελιγμό» την απόφαση του ΕΣΘ να ρίξει το μπαλάκι στους ίδιους τους εμπόρους, θέτοντας ζήτημα προαιρετικής λειτουργίας ή μη των καταστημάτων τους. Αντίστοιχη θέση σημειώνουμε ότι κράτησε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, διερωτώμενος μάλιστα υποκριτικά «ποιος τους εμποδίζει να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους».