Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ





Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και  Μακεδονίας – Θράκης

Θέμα: Για την αντιπυρική προστασία του Σέιχ Σού και γενικότερα των δασών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Το Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, (Σέιχ Σου), έκτασης 30.188 στρεμμάτων, βρίσκεται Βορειο-Ανατολικά του οικοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Είναι γνωστός και αναγνωρισμένος ο πολύπλευρος ρόλος του και είναι χαρακτηρισμένο ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κηρυγμένο ως αναδασωτέο από το 1935.

Δεκαεπτά (17) χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 6ης Ιουλίου 1997, όταν κάηκαν 17.500 στρέμματα, τα έργα που είχαν αποφασιστεί από τις σχετικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ είναι γεγονός ότι το νέο δάσος που έχει αναπτυχθεί, προήλθε κατά 78,6% από φυσική αναγέννηση και κατά 21,4% από αναδάσωση (μελέτη Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ).
Σήμερα έχουν γίνει τεράστιες περικοπές χρηματοδότησης της τάξης του 50%, με αποτέλεσμα ο αντιπυρικός σχεδιασμός, το σύστημα πρόληψης, προκαταστολής και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, η βελτίωση και κατασκευή τεχνικών έργων δασικού οδικού δικτύου, οι Δασοκομικοί Χειρισμοί Αντιπυρικής Προστασίας να «καρκινοβατούν». Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και οι πυροσβεστικές δυνάμεις υποχρηματοδοτούνται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία του δάσους.
Δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικά ορεινής υδρονομίας – διευθέ­τη­σης των χειμάρρων σε όλη την έκταση του Περιαστικού Δάσους, δεν έχει γίνει πλή­ρης ανάπτυξη σύγχρονου δικτύου υδατοδεξαμενών και πυροσβεστικών κρουνών κλπ.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος των δασικών πυρκαγιών για το Περιαστικό Δάσος είναι για άλλη μια χρονιά τεράστιος , πολύ περισσότερο που το ξέσπασμα πυρκαγιάς θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή το δάσος και ιδιαίτερα την κρίσιμη για το μέλλον του δάσους, φυσική αναγέννηση.
Την ίδια στιγμή το νέο Ρυθμιστικό για τη Θεσσαλονίκη, κηρύσσει το Σέιχ Σου «Περιφερειακό Πάρκο», επιτρέποντας σε αυτό από την κατασκευή ξενοδοχείων και γηπέδων γκολφ μέχρι την εγκατάσταση μεταλλευτικών και λατομικών εκμεταλλεύσεων, επιδιώκοντας την αλλαγή χρήσης του δάσους του Σέιχ Σου που έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, ενώ παράγοντες της τοπικής Διοίκησης κάνουν δηλώσεις για την αναγκαιότητα επιβολής εισιτηρίου εισόδου στο Σέιχ Σου, προς αντιμετώπιση των εξόδων διαχείρισής του.
                                             
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,
1.       Τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την έγκαιρη εφαρμογή του αναγκαίου σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας του Σέιχ Σού και γενικότερα των δασών της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
2.       Πως θα εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας, και της ενίσχυσης τους σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.
3.       Γιατί επιδιώκει μέσω του Ρυθμιστικού της Θεσσαλονίκης την αλλαγή χρήσης δασικών τμημάτων του Σέιχ Σου και πως προτίθεται να αντιμετωπίσει τα συμφέροντα που θα αξιοποιήσουν τις όποιες αλλαγές στη χρήση και τον χαρακτήρα δασικών τμημάτων – εκτάσεων για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε βάρος του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής
4.        Προτίθεται η κυβέρνηση να εμποδίσει την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στο Σέιχ Σου, αφού το δάσος ανήκει σε όλους;
Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου