Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΔΑΠ ΚΔΑΠ ΜΕΑ Και πάλι χιλιάδες παιδιά εκτός



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
Χιλιάδες παιδιά υπολογίζεται να μείνουν την προσεχή σχολική χρονιά, 2014-2015, εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ (Με Ειδικές Ανάγκες) που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, εντείνοντας το αδιέξοδο των λαϊκών οικογενειών. Η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί αναμένεται να καλύψει 70.000 παιδιά, όταν οι σχετικές αιτήσεις υπολογίζεται να ξεπεράσουν τις 100.000, ενδεχομένως να φτάσουν και τις 120.000.

 Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση απαντά με παραπέρα μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου για την υποβολή αίτησης, από 30.000 σε 25.000 ευρώ -κατά πληροφορίες- και στη μείωση του κόστους φιλοξενίας ανά παιδί από τις 2.500 στις 2.300 ευρώ. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται εξαρχής ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών από τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Σημαίνει επίσης την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά παιδί, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει με την κατάργηση της μεταφοράς και την επιβολή οικονομικής συμμετοχής σε διάφορες πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που ήδη επιβαρύνουν τους γονείς. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι εξελίξεις ενισχύουν το ενδεχόμενο οικονομικής επιβάρυνσης των γονέων, που ζητεί επιτακτικά η ΕΕ, αντί της δωρεάν φιλοξενίας που ισχύει μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία εκπροσώπων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), των υφυπουργών Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Ντόλιου και Γ. Πλακιωτάκη αντίστοιχα και της Γενικής Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, Α. Δαλλαπόρτα, το υπουργείο Εργασίας έχει εξασφαλίσει μόλις το ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ των παραπάνω δομών, με στόχο να συγκεντρωθούν άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Το συνολικό αυτό ποσό των 180 εκατομμυρίων υπολογίζεται ότι θα καλύψει 70.000 παιδιά, όταν οι αιτήσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΚΕΔΕ, προβλέπεται να ξεπεράσουν τις 100.000, ενδεχομένως να φτάσουν και τις 120.000. Για την εξυπηρέτηση του συνόλου των αιτήσεων που προβλέπονται, η ΚΕΔΕ υπολογίζει ότι απαιτούνται συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ. Πέρσι διατέθηκαν 180 εκατομμύρια ευρώ για 1.100 δομές, ποσό που υπολείπονταν των αιτήσεων οι οποίες έγιναν.
Παρά την παραδοχή της αυτή, ότι δηλαδή απαιτούνται 250 εκατομμύρια, η ΚΕΔΕ φαίνεται να συμβιβάζεται άνετα με τις κυβερνητικές προθέσεις αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών, καθώς σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση, σημειώνει ότι «η πολιτεία θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση μειωμένης σε σχέση με πέρσι χρηματοδότησης, θα μείνουν εκτός των δομών αυτών χιλιάδες παιδιά». Αποδέχεται δηλαδή τα 180 εκατομμύρια. Ευελπιστεί δε σε μια νέα προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου, το οποίο πέρσι κάλυψε τα τροφεία 5.000 παιδιών, δείχνοντας πως αντιλαμβάνεται το ρόλο των κοινωνικών δομών, από σταθερή μόνιμη δημόσια υπηρεσία σε περιστασιακή, εξαρτώμενη από κοινοτικούς πόρους και δωρεές.
Στο μεταξύ, πέρα από το κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει σε χιλιάδες οικογένειες, σοβαρός είναι και ο κίνδυνος πολλοί εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο, αφού δομές που δε θα χρηματοδοτηθούν θα κλείσουν. Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ έχουν ήδη προκρίνει τη «λύση» των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, που ιδιωτικοποιούν κοινωνικές δομές και μετατρέπουν εργαζόμενους, κυρίως απολυμένους από αυτές, σε εργολάβους.