Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΡΕΒΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ "ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΘΕΡΜΗΣ

Η ομιλία του Βασίλη Ρέβα, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση



Σύντροφοι και φίλοι!
Επειδή το παρελθόν είναι δεξαμενή γνώσης και πείρας, επειδή πρέπει να μας διδάσκει και όχι να μας διχάζει, επιτρέψτε μου μία μικρή αναφορά σε στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών.
Όταν όλοι οι αστοί πολιτικοί και λοιποί δημοσιολόγοι μιλούσαν για το τέλος των ιδεολογιών και το τέλος της ιστορίας, στις αρχές της δεκαετίας το ΄90, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που προέτρεπε για να κρατηθεί ψηλά η σημαία του ταξικού αγώνα, να κρατηθεί ζωντανό το όραμα του Σοσιαλισμού, που υποστήριζε ότι ο σοσιαλισμός είναι ανάγκη του σήμερα και όχι όραμα του απώτερου μέλλοντος, της «δευτέρας παρουσίας».
Όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε για το τι σημαίνει η «νέα τάξη» πραγμάτων, και που θα οδηγούσαν την εργατική τάξη, οι συνθήκες που υπόγραφαν όλα τα τότε αστικά κόμματα της χώρας, από το 1992 και μετά, το κατηγορούσαν ότι δεν μπορεί  να αντιληφθεί  τις εξελίξεις, ότι είναι  το απολίθωμα της ιστορίας.
Όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι η ΕΕ είναι ένωση του κεφαλαίου και ότι μόνο τα δικά του συμφέροντα θα υπηρετούσε, σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας, του έλεγαν ότι αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας.
Όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι ο όρος «απασχολήσιμος» της Κυβέρνησης Σιμίτη ήταν η προαναγγελία της ισοπέδωσης του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όλοι οι άλλοι, που αυτοονομάζονταν εκσυγχρονιστές, το κατηγορούσαν ότι η πολιτική του θεώρηση, δεν είχε καμία σχέση με την σύγχρονη πραγματικότητα, ότι οι κλασικοί ήταν ξεπερασμένοι.
Όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι η νομισματική ένωση και η είσοδος της χώρας μας στην Ευρωζώνη, ήταν εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο διευθυντήριο των Βρυξελλών, όλα τα αστικά κόμματα υπόσχονταν «χρυσά» κουτάλια στα λαϊκά στρώματα της χώρας, προβάλλοντας σαν λύση την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής  οικονομίας.
Όταν το 2012 το ΚΚΕ  προειδοποιούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αστικό κόμμα και ότι σαν Κυβέρνηση θα συνέχιζε την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων, τότε το κατηγορούσαν ότι αρνείται να κυβερνήσει, ότι προδίδει το αριστερό όραμα του λαού μας.
Όλοι αυτοί λοιπόν, που ότι έλεγαν το έλεγαν για να εξαπατήσουν τον Ελληνικό λαό, για να μην προβάλλει καμία αντίσταση στην πολιτική που θα κατάστρεφε κάθε κατακτημένο του δικαίωμα, σήμερα μπροστά στις εκλογικές μάχες που έρχονται, προσπαθούν, με όσα μας σερβίρουν καθημερινά, να διαμορφώσουν το κριτήριο με το οποίο τα λαϊκά στρώματα θα σταθούν μπροστά στις κάλπες, για να εκλέξουν Δημάρχους, Περιφερειάρχες, Ευρωβουλευτές, την επόμενη Κυβέρνηση.
Τα επιτελεία του συστήματος και  Κυβέρνηση προβάλλουν το τέλος των μνημονίων, τις προεκλογικές παροχές και το δήθεν φιλολαϊκό νομοθετικό έργο που θα παραχθεί τους επόμενους μήνες.
 Η ΝΔ εκμαυλίζει με την «υπεύθυνη διακυβέρνηση» που υπόσχετα. Το ΚΙΝΑΛ, με δημοκρατικές κορώνες, περιμένει που θα «κάτσει εκλογική η μπίλια» ,για μα δει σε ποιο Κυβερνητικό σχήμα θα «κολλήσει». Η ΧΑ με τον ψευτοπατριωτισμό της, σε έναν λαό αγανακτισμένο από τον καπιταλισμό. ρίχνει το δηλητηριώδες παραγάδι της.
Στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, μιλούν για το «παλιό» και το «νέο» το  «φώς» και το «σκοτάδι», την «πρόοδο» και τη «συντήρηση», προβάλλουν τις μικροδιαφορές τους, κατασκευάζουν «γέφυρες» για να αντιμετωπίσουν, λέει , τη  ακροδεξιά , στη χώρα μας και στην Ευρώπη, ενώ  συγκυβέρνησαν μαζί της και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, γιατί  έτσι νομίζουν ότι μπορούν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, στρατηγική σύμπλευση που την μεταφέρουν αυτούσια τα αυτοδιοικητικά τους στελέχη στην Τοπική Διοίκηση .
Για μας είναι ξεκάθαρο!
 Βασικό κριτήριο για να αξιολογείται κάθε συνδυασμός και κάθε υποψήφιος, δεν είναι το αν είναι γνωστός, φίλος, γείτονας, συγγενής, δήθεν ανεξάρτητος ή υπερκομματικός, αλλά το πώς τοποθετείται στο καθοριστικό ζήτημα «ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν».
Πώς τοποθετείται απέναντι το σύνολο της πολιτικής των Κυβερνήσεων, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε σήμερα, σαν λαός και σαν χώρα.

Γι αυτό μπροστά στις εκλογικές μάχες που έρχονται, όλα τα αστικά κόμματα, βάζουν ένα και μοναδικό ερώτημα. Ποια θα είναι η Κυβέρνηση της επόμενης μέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Τι χρώμα θα έχει ο αυριανός Δήμαρχος, ο αυριανός Περιφερειάρχης, πως θα βαφεί ο εκλογικός χάρτης της χώρας στις Ευρωεκλογές.
Φίλοι και σύντροφοι.
Εμείς αυτό το ερώτημα ,μέσα στο λαό, το αντιστρέφουμε και απαντάμε.
Όση σημασία έχει ποια και τι είδους Κυβέρνηση θα προκύψει την επόμενη μέρα των εκλογών, αν θα είναι ροζ, γαλάζιος, πολύχρωμος, ή αντάρτης και δήθεν ανεξάρτητος ο Δήμαρχος του κάθε Δήμου και ο Περιφερειάρχης στην Κεντρική Μακεδονία,
Ακόμα ίδια και μεγαλύτερη σημασία έχει και το ποια αντιπολίτευση θα υπάρχει την επόμενη μέρα των εκλογών.
Γιατί όποιο και αν είναι το χρώμα της επόμενης Κυβέρνησης, θα  διατηρηθούν τα ματωμένα πλεονάσματα και οι μνημονιακοί νόμοι.
 Θα εφαρμοστούν όλες οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Κομισιόν.
Θα μειωθεί το αφορολόγητο από το 1-1-2020
Θα απογειωθούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.
Η προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή θα μεγαλώνει τους κινδύνους για το λαό μας.
Γιατί, τη στήριξη όποιου αστικού κόμματος, φανερή ή συγκαλυμμένη, και αν έχει ο όποιος Δήμαρχος και Περιφερειάρχης, σε τίποτα από τα παραπάνω δεν θα αντισταθεί, αφού τα θεωρεί αναγκαία για την ανάπτυξη, για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Αυτό δεν είναι μία δική μας εκτίμηση, είναι η καταγραφή της αντικειμενικής πραγματικότητας των προηγούμενων χρόνων, είναι η πείρα που έχουμε αποκτήσει από τη στάση και το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, στην εφαρμογή της πολιτικής που έφερε κοντά, ή κάτω από το όρια της φτώχειας, το 1/3 του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύντροφοι και φίλοι!
Οι αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση έχουν δρομολογηθεί από όλες διαχρονικά τις Κυβερνήσεις.
Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και των λειτουργιών των Περιφερειών και των Δήμων, προωθούνται όχι για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του λαού, αλλά για να ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής αγοράς.
Πρόκειται δηλαδή για αστικούς εκσυγχρονισμούς, οι οποίοι δοκιμάστικαν ήδη στο σύνοολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής, το κοινό, στοιχείο που δένει τον «Καποδίστρια» με τον «Καλλικράτη», τον «Καλλικράτη» με τον «Κλεισθένη1» και αύριο τον «Κλεισθένη1» με έναν νέο κύκλο τέτοιου είδους εκσυγχρονισμών.
Η Κυβέρνηση με τον «Κλεισθένη1», βαθαίνει ακόμα περισσότερο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης.
Ο έλεγχος από το κράτος γίνεται πιο ασφυκτικός, για να υλοποιούνται και σε αυτό το επίπεδο οι στρατηγικοί στόχοι της ΕΕ και του κεφαλαίου, όπως αυτοί αποτυπώνονται μέσα στις μνημονιακές δεσμεύσεις και τα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα Δημοσιονομικής Σταθερότητας. 
ΟΙ Περιφέρειες έχουν πλέον πιο άμεση σύνδεση με τα Ευρωενωσιακά όργανα, παίζουν ήδη ενεργό και επιτελικό ρόλο στα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης.
Διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με έργα που ιεραρχούνται πλήρως στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Ιεραρχούν κλάδους και τομείς που βρίσκονται στις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες σε υποδομές, έργα και υπηρεσίες.

Γι αυτό στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, την ώρα που φιγουράρουν έργα για τη επιχειρηματικότητα, απουσιάζουν σταθερά σχεδιασμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής-αντιπυρικής προστασίας, υποδομών υγείας και πρόνοιας, σχολικής στέγης, αθλητισμού, μιας και τα αναγκαία αυτά, για το λαό, έργα είναι από τα τελευταία σε επιλεξιμότητα και μπαίνουν στο ζύγι «κόστος-όφελος» από την ΕΕ, το αστικό κράτος και τις Κυβερνήσεις του, όταν αφορούν τη ζωή και το βιός των λαϊκών στρωμάτων.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι!
Το κάλεσμά μας για ισχυρό ΚΚΕ παντού, φτάνει σήμερα εδώ στο Δήμο σας, στο Δήμο Θέρμης.
Είναι κάλεσμα συμπόρευσης με τους κομμουνιστές στις καθημερινές μάχες, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας, μέχρι να στηθούν οι κάλπες, θα δώσουμε τη μάχη αυτό το κάλεσμα να φτάσει παντού, ώστε περισσότεροι εργάτες, άνεργοι και επαγγελματίες, νέα παιδιά και εδώ στο Δήμο σας, να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Να αγγίξει έντιμους αγωνιστές, που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, που όμως νοιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες, προοδευτικοί, δημοκράτες, που νοιώθουν απογοητευμένοι από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρουμε ότι δεν είναι μια εύκολη μάχη, όμως τα δύσκολα ποτέ δεν τα φοβηθήκαμε.
Απέναντι σε αυτήν και σε κάθε αντιλαϊκή Κυβέρνηση, αντιπολίτευση ήταν, είναι και θα είναι μόνο το ΚΚΕ.

Απέναντι στους εκλεκτούς Δήμαρχους και Περιφερειάρχες των αστικών κομμάτων , πραγματική αντιπολίτευση ήταν, είναι και θα είναι μόνο οι κομμουνιστές και οι φίλοι, εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της  «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Γι αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ απέναντι στην ΕΕ, με μια ισχυρή παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο.
Γι αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ στους Δήμους και στις Περιφέρειες, απέναντι στο αντιλαϊκό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης.
Γιατί οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι, Δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν θα είναι υπηρέτες της κεντρικής εξουσίας.
Αυτό  εξ άλλου το αποδείξαμε περίτρανα στους Δήμους όπου οι κομμουνιστές είχαν την πλειοψηφία στη Διοίκηση.
Με ισχυρό ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση θα μπει πιο δυναμικά στο προσκήνιο η προοπτική μιας ανάπτυξης που θα υπηρετεί την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Φίλοι και σύντροφοι!
Οι κομμουνιστές, οι κομμουνίστριες, οι συνεργαζόμενοι μαζί μας, δεν υποσχόμαστε. Δεσμευόμαστε για την ανάπτυξη της πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τη λαϊκή οικογένεια.
Με αυτήν την αγωνιστική ταυτότητα ελεγχόμαστε και απολογούμαστε στην εργατική τάξη και στις άλλες λαϊκές δυνάμεις.
Με αυτή την αγωνιστική διαδρομή, έχουμε τη δύναμη να σταθούμε απέναντι και ενάντια στον πολυπλόκαμο μηχανισμό πίεσης, εξαγοράς και ενσωμάτωσης, που αναπαράγεται και τοπικά.
Γι αυτό και στο Δήμο σας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν ψάχνουμε για διαφορές ανάμεσα στους εκλεκτούς των αστικών κομμάτων.
Δυναμώνουμε τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, τα ψηφοδέλτια της  «Λαϊκής Συσπείρωσης».