Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019




ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ενίσχυση του ΚΚΕ και των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να βρεθούν οι λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο 


Από τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους
Από τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους
Σε ενίσχυση του ΚΚΕ και των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για να βρεθούν οι λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο, κάλεσαν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Συζητώντας, σε μια φιλική συνάντηση με τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ της πόλης, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν τα ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στους άξονες που -όπως είπε- η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα επιδιώξει να κάνει αντιπαράθεση αρχών με τους άλλους συνδυασμούς, είτε διοικούν είτε διεκδικούν την ψήφο για να διοικήσουν.
Πρώτο άξονα αποτελούν τα μεγάλα προβλήματα, όπως οι χαμηλοί μισθοί, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που συνδέονται με το επίπεδο και τους όρους ζωής του λαού της περιοχής.
Δεύτερο άξονα αποτελούν έργα και υποδομές στην περιοχή που πρέπει να ιεραρχηθούν ως προτεραιότητες και να διεκδικηθούν και από το λαό της Κεντρικής Μακεδονίας. Π.χ. αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση, αντιπυρική προστασία. Όλο το πλέγμα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Ανάμεσα σε αυτά είναι αναγκαίες παρεμβάσεις στο τοπικό οδικό δίκτυο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, η ολοκλήρωση των κόμβων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι επεκτάσεις του Μετρό, που είναι αναγκαίο να καθοριστεί το πότε και με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν. Αλλά και έργα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος (Θερμαϊκός, λίμνες, ποτάμια, Σέιχ Σου κ.ά.), με τα στρατόπεδα, το παραλιακό μέτωπο, τους ελεύθερους χώρους κλπ.
Τρίτο άξονα αποτελούν οι σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή που συνδέονται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και την αναπτυσσόμενη κόντρα μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσίας, Κίνας. Σχεδιασμοί που επιτάχυναν και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε ο Σ. Αβραμόπουλος, «εμείς θεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα όχι για να παίξουμε με τις εντυπώσεις και να χωριστούμε σε στρατόπεδα. Αλλά για να ευαισθητοποιήσουμε έναν κόσμο να δει τη συνολική εικόνα και τους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν από την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Ώστε να μην εφησυχάζουμε, να μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα μας μπροστά στις οποιεσδήποτε εξελίξεις».

Τέταρτο άξονα αποτελεί ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ και αποτελεί τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο. Κόντρα στο δρόμο ανάπτυξης που ακολουθείται και στο επίκεντρό του έχει την ανάπτυξη της κερδοφορίας συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων.
Αναφερόμενος στον ενιαίο πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών για Τοπική Διοίκηση, Ευρωκοινοβούλιο και εθνικές εκλογές, σημείωσε: «ΕΕ, κυβέρνηση, Τοπική Διοίκηση δεν χωρίζονται με Σινικά Τείχη. Η ΕΕ κατευθύνει, η κυβέρνηση υλοποιεί, η Τοπική Διοίκηση εξειδικεύει».
Τέλος, σημείωσε ότι «η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι ο συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ. Αυτό είναι εγγύηση για τον σταθερό και μαχητικό τρόπο με τον οποίο θα στηρίξουμε τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και τις δίκαιες διεκδικήσεις που αφορούν και όλα τα παραπάνω ζητήματα. Είναι επίσης εγγύηση ότι δεν μπαίνουμε σε αλισβερίσια. Αυτός που θα στηρίξει στην κάλπη και με όλους τους τρόπους τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ξέρει πού δίνει την ψήφο του. Ξέρει ότι δεν θα παζαρευτεί στο δεύτερο γύρο σε ιερές και ανίερες συμμαχίες κάτω από το τραπέζι. Από την άλλη η στήριξη του ΚΚΕ στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι και εγγύηση ότι εμείς έχουμε μια ανοιχτή αγκαλιά κυρίως με κοινωνικά κριτήρια. Απευθυνόμαστε, χωρίς να βάζουμε ταμπέλες, σε εργαζόμενους, σε αυτοαπασχολούμενους, σε επαγγελματίες, σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, σε νέους, σε ανέργους, χωρίς να κοιτάμε ποια είναι η πολιτική αφετηρία ή αν έχουμε επιμέρους διαφωνίες. Είναι κρίσιμο να βρούμε κοινό βηματισμό και μπορούμε να τον βρούμε στην πορεία προς τις εκλογές και στο κίνημα και στους αγώνες που γίνονται, αλλά και στις κάλπες.
Στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", σε πρώτη γραμμή θα είναι άνθρωποι αγωνιστές, εργάτες, υπάλληλοι, εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, ώστε να εκφράζεται όλη αυτή η κοινωνική πλειοψηφία. Εδώ βρίσκεται η λύση, σε μια ευρεία αγωνιστική συσπείρωση όλων αυτών των κοινωνικών στρωμάτων και σε μια κοινωνική συμμαχία που μπορεί τώρα να ταράξει τα νερά και αύριο να ανοίξει το δρόμο για ριζικότερες λύσεις για να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για το λαό μας».
Και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε στο ενιαίο κριτήριο με το οποίο πρέπει να πάνε οι ψηφοφόροι στις κάλπες, σημειώνοντας: «Σκληρή καθημερινότητα συνεχίζει να είναι η μείωση του μισθού, της σύνταξης, είναι οι πλειστηριασμοί που θα έρθουν κατά χιλιάδες, μαζί με την κακή συγκοινωνία, την ανύπαρκτη καθαριότητα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και της επιλογής ιδιωτικοποίησης της Υπηρεσίας Καθαριότητας».
Έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στέκονται απέναντι σε αυτούς οι οποίοι κοινωνικά και ταξικά έχουν ευθύνη για το πού βρίσκεται σήμερα η χώρα, ο λαός, η πόλη. Όπως είπε, «δεν απευθυνόμαστε στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας. Αυτοί ζητάνε να περικοπούν κι άλλα και από τα εισοδήματα και από τις ανάγκες του λαού της πόλης για να μπορέσουν να τύχουν νέων επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών κλπ. Εμείς απευθυνόμαστε στα θύματα αυτής της πολιτικής με ταξικό, με κοινωνικό κριτήριο, ανεξάρτητα τι ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια».
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να ενισχυθεί το δίπολο «πρόοδος - συντήρηση», όπου υποτίθεται ότι την πρόοδο εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τη συντήρηση η ΝΔ. Και είπε: «Λέμε σε όλους όσοι απογοητεύθηκαν, σε όσους θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό, ριζοσπάστη, προοδευτικό, να μην κάνουν την απογοήτευσή τους αριστερή αντίληψη, να μην αρκεστούν πάλι στο μικρότερο κακό, να μην επιλέξουν με βάση τα πλαστά διλήμματα πρόοδος - συντήρηση, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτωπα που στήνει θα είναι το εμπόδιο στην ακροδεξιά. Την τρέφουν με την πολιτική τους. Αν εμπλακεί ο λαός σε αυτά τα δίπολα, το μόνο που έχει να περιμένει είναι χειρότερα και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο».
Σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες που αναμένεται να στηθούν την επόμενη μέρα προκειμένου να συνεχίσει αδιατάρακτη η συνέχεια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε: «Θα βρούνε τις συμμαχίες που χρειάζεται και στους δήμους και στις Περιφέρειες, για να μπορέσουν να προχωρήσουν την κεντρική πολιτική στην οποία όλοι συμφωνούν: Την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, την εργολαβοποίηση, την παράδοση του δημόσιου χώρου, με οποιεσδήποτε μορφές, σε ιδιώτες. Το να γίνουν οι δήμοι τροχονόμοι των επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως και σήμερα είναι, και και υλοποιήσουν το απαράδεκτο, ντροπιαστικό που ξεστόμισε χθες ο Γιάννης Μπουτάρης στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας "τέρμα το τζάμπα", τέρμα το δωρεάν. Τέρμα δηλαδή, και θεωρητικά και πολιτικά και νομικά, ο δωρεάν Αθλητισμός, ο δωρεάν Πολιτισμός, η δωρεάν συγκοινωνία, η δωρεάν στάθμευση, η δωρεάν Υγεία και όπως επέμενε και χθες ο Γ. Μπουτάρης, τέρμα η δωρεάν Παιδεία. Τα 400 ευρώ εγγραφή στα πανεπιστήμια που πρότεινε ο Γ. Μπουτάρης για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών τα οποία συνωστίζονται 3 και 4 σε διαμερίσματα των 50 τ.μ. για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα -αφήνω τα μεταπτυχιακά κλπ. που όλα πληρώνονται πανάκριβα- είναι εμπόδιο στην παιδεία. Είναι η λογική των αρίστων. Είναι η λογική που προβάλλουν και η κυβέρνηση και η μείζονα αντιπολίτευση. Συμπίπτουν».
Και επιβεβαιώνοντας και με ακόμα ένα παράδειγμα τη συμφωνία όλων των άλλων αναφέρθηκε και στη μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τις τελευταίες μέρες, σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών. «Δεν είδαμε κανέναν να διαμαρτύρεται. Μόνο το ΚΚΕ που μπουκάρισε μέσα στο λιμάνι. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια αστεία διαμάχη για τις πινακίδες, αν θα λένε Σκόπια ή Βόρεια Μακεδονία, όταν συμφωνούν στην αιτία και στο τι ξεκίνησε αυτή τη συμφωνία, δηλαδή να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ, να διευρυνθούν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στα Βαλκάνια ενάντια στη Ρωσία».

Πηγή: 902