Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Με επιτυχία η σύσκεψη της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Θέρμης για τις εκλογές


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - σύσκεψη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Θέρμης, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ραιδεστού. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Φάνης Καρκατζούνης, υποψήφιος δήμαρχος Θέρμης και ο Θόδωρος Ιγνατιάδης, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.
 Μέσα από την εκδήλωση αναδείχθηκε το κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ και αποτελεί επιλογή μάχης για τους ανθρώπους του λαού που προβληματίζονται για τις συνεχιζόμενες θυσίες στο βωμό της ανάπτυξης, που είναι όμως κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις και στα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Ο Φάνης Καρκατζούνης σημείωσε πως «εμείς το λέμε καθαρά - δυνατά - τίμια: Ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες. Ισχυρό στο Δήμο Θέρμης και σε όλους τους δήμους της χώρας. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι το ψηφοδέλτιό μας και μπορεί να εκφράσει ένα ρεύμα συμπόρευσης - αγώνα και αλλαγής στη Θέρμη. Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν μόνο οι κομμουνιστές. Δίνουμε απλόχερα το χέρι μας σε όποιον κάνει το βήμα να αντιπαλέψει αυτή την κατάσταση, να συμπορευτεί σε αυτόν τον όμορφο αγώνα κι ας έχει τις επιφυλάξεις του. Ήδη είναι δεκάδες οι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους νέοι, που θα ανανεώσουν τα ψηφοδέλτιά μας. Ο επόμενος μήνας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει περίοδο που θα διευρυνθεί αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο μάχης.
Και είναι γνωστό ότι στα ψηφοδέλτιά μας συμμετέχουν άνθρωποι με συμβολή στους κοινωνικούς αγώνες, με δράση και προσφορά στο εργατικό κίνημα, στους αγώνες της αγροτιάς, στο κίνημα της Παιδείας, εκλεγμένοι στους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων, επιστήμονες, νέοι, φοιτητές, επαγγελματίες. Είναι υποψήφιοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" για παράδειγμα 5 μέλη του ΔΣ της Ένωσης Γονέων, ενώ είναι δεκάδες οι εκπαιδευτικοί που εκφράζουν τη στήριξή τους».
Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, τόνισε ότι «εδώ και χρόνια κινείται στο πλαίσιο που υπαγορεύει η δημοσιονομική πολιτική, τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν, χωρίς όμως να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από τον κεντρικό στόχο. Δηλαδή το βάθεμα της ανταποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων (άμεσων ή έμμεσων όπως οι εργολαβίες), την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη χρησιμοποίηση των όποιων εργαλείων υπάρχουν κάθε φορά στα χέρια των δημάρχων για να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρηματιών.
(...) Έτσι οι κάτοικοι του Δήμου Θέρμης καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο με φόρους και τέλη κάθε μορφής που φτάνουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Και βέβαια η φοροληστεία που επιβάλλει η δημοτική αρχή είναι προσθετική σε εκείνη που επιβάλλει η κυβέρνηση, όταν μάλιστα με τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση κατά  ένα δισ. ευρώ σε φόρους που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα "σκανδαλώδεις" είναι οι μειώσεις που απολαμβάνουν επιχειρηματίες, μεγαλοξενοδόχοι, αλυσίδες εστίασης κ.ά. από τους οποίους προβλέπει να εισπράξει ψίχουλα.
Ρωτάμε: Αποτέλεσε κριτήριο πενταετίας για τη δημοτική αρχή το γεγονός ότι στην πόλη μας υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι, ότι τα λαϊκά εισοδήματα είναι μειωμένα μέχρι και 50%, ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και κυρίως νέοι, είναι θύματα της εργασιακής ζούγκλας και εργάζονται με 200 και 300 ευρώ το μήνα και ανασφάλιστοι;
Γιατί αν αποτελούσε κριτήριο, δεν θα έκρυβε τις βασικές αιτίες εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και δεν θα ξέπλενε μέσω του "κοινωνικού εταιρισμού" και της φιλανθρωπίας, τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, κομπάζοντας για την "κοινωνική πολιτική" των συσσιτίων, του κοινωνικού παντοπωλείου και των δικτύων φτώχειας. Γιατί αν αποτελούσε κριτήριο, δεν θα διατηρούσε το ύψος των ανταποδοτικών τελών και φόρων. Δεν θα συνέχιζε να επιβάλει υψηλά δίδακτρα για την πρόσβαση στα τμήματα του Πολιτιστικού και τροφεία στους παιδικούς σταθμούς που είναι στα ύψη. Δεν θα ετοιμαζόταν να κάνει έφοδο για την είσπραξη οφειλών των λαϊκών οικογενειών προηγούμενων ετών με εκβιαστικές κατασχέσεις λογαριασμών ή δεσμεύσεις φορολογικών ενημεροτήτων σε πολλούς δημότες για χρέη από 300 ευρώ. Αν είχε το παραπάνω κριτήριο, θα ψήφιζε μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις το πλαίσιο προστασίας για τα λαϊκά εισοδήματα υπέρ των ανέργων, των χαμηλόμισθων και απλήρωτων που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στήριξε μόνο η "Λαϊκή Συσπείρωση"».
Ο Φάνης Καρκατζούνης αναφέρθηκε και στη στάση των υποψηφίων των άλλων παρατάξεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «είναι όλοι τους θιασώτες της "αυτοτέλειας" των δήμων, δηλαδή προτείνουν τη "φορολογική εξουσία" της ΤΔ, ενώ η κάλπικη αντιπαράθεση που ανοίγουν γίνεται π.χ. στο πλαίσιο του ποιος πρέπει να εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ, π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να συνεχίσει η κυβέρνηση, ενώ η ΝΔ υποστηρίζει ότι πρέπει να τον εισπράττουν οι δήμοι. Δηλαδή τι λένε με άλλα λόγια, ότι πρέπει να συνεχιστεί η φορολεηλασία του λαού, αντί να προβάλλουν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ως αντιλαϊκού και ταξικού φόρου.
Όμως κρύβουν και κάτι άλλο, ότι όπου εφαρμόστηκε αυτή η "αυτοτέλεια" π.χ. στην Παιδεία,στην Υγεία, στην πρόνοια, στη διοίκηση, στα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. το αποτέλεσμα που έφερε ήταν η δραστική αύξηση της επιβάρυνσης των εργαζόμενων για τις υπηρεσίες αυτές και οδήγησε στην περαιτέρω διάσπαση του δημόσιου ενιαίου χαρακτήρα τους».
Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεπή στάση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» την προηγούμενη πενταετία, τονίζοντας ότι φροντίδα των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια του δήμου. Και παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έκανε η "Λαϊκή Συσπείρωση" για το Κέντρο Υγείας, τη σχολική στέγη, τη σχολική μεταφορά, την κατάσταση παιδικών σταθμών, για την πρόσβαση στον Πολιτισμό, για αντιπλημμυρικά έργα, παιδικές χαρές, οδική ασφάλεια, για τις αθλητικές υποδομές και την επιχορήγηση των αθλητικών συλλόγων, για τις σχολικές καθαρίστριες, τα λειτουργικά προβλήματα των σχολείων, το αποχετευτικό, τα δημοτικά τέλη, αλλά και για τους πρόσφυγες κλπ.
Ο Θόδωρος Ιγνατιάδης αναφέρθηκε στον κοινό στόχο που έχει η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τις παρατάξεις που στηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα και αφορά την ταχύτερη μετατροπή της Περιφέρειας σε πύλη εισόδου προς τα Βαλκάνια, αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, επιχειρηματικών πλάνων μεγάλων ομίλων στην Ενέργεια, στις μεταφορές, σε άλλους κλάδους.
Των σχεδιασμών δηλαδή που καθιστούν τη Β. Ελλάδα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κόμβο αντιθέσεων - αντιπαραθέσεων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που φέρνουν πιο κοντά μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς της Βαλκανικής.
Και σημείωσε: «Και βέβαια οι εργαζόμενοι της περιοχής μας έχουν αρνητική πείρα από τους επιχειρηματίες που στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης και για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους τις προηγούμενες δεκαετίες μετέφεραν (πριμοδοτούμενοι) τις επιχειρήσεις τους στα Βαλκάνια, οδηγώντας σε συρρίκνωση την παραγωγική βάση και εργαζόμενους στην ανεργία. Για τον ίδιο λόγο τα προηγούμενα χρόνια έκλεισε η παραγωγή της "Coca Cola" στην περιοχή μας όπως έγινε και παλιότερα με το ΒΥΑΜΥΛ, τη "Siemens"».
Σημείωσε ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, προωθούνται μια σειρά αλλαγές. Σ' αυτή την κατεύθυνση, εξήγησε, κινείται και ο «Κλεισθένης», «ώστε δήμοι και Περιφέρειες να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικοί στην εφαρμογή της πολιτικής που τσακίζει το λαό για την κερδοφορία του κεφαλαίου, ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα και την εμπορευματοποίηση για τις υποδομές, κάνοντας ασφυκτικότερο τον έλεγχο από το κράτος, ώστε να είναι ακόμα πιο πειθαρχημένοι στις προτεραιότητες του κεφαλαίου. Δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για ληστρική εκμετάλλευση της περιουσίας και των υπηρεσιών που διαχειρίζονται στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι ψευτοκαυγάδες περί ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής δεν μπορούν να κρύψουν ότι αυτή δεν έγινε επειδή τους έπιασε κάποιος πόνος για τη δίκαιη εκπροσώπηση, αλλά για να κρύψει την ουσιαστική συμφωνία που υπάρχει για τους στόχους που αναφέραμε πριν. Που το εκλογικό σύστημα στοχεύει να τους υπηρετήσει με μεγαλύτερη συναίνεση, λιγότερους κραδασμούς, επιδιώκοντας αποτελεσματικότερα τη λαϊκή ενσωμάτωση».
Κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν συνολικά και να καταψηφίσουν αυτή την πολιτική και τους εκπροσώπους τους, που συχνά, ιδιαίτερα στους δήμους, εμφανίζονται με το μανδύα του ανεξάρτητου και υπερκομματικού.
Και κατέληξε: «Η δική μας δέσμευση είναι ότι θα στηρίξουμε, θα προβάλουμε τις ανάγκες του λαού μας, της νεολαίας, στην πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και όσων την προωθούν και τη στηρίζουν. Και πιστεύουμε ότι σε αυτόν το δρόμο μπορούμε να συναντηθούμε με αρκετούς άλλους συναγωνιστές, άσχετα αν συμφωνούμε σε όλα, και αυτό θα εκφραστεί και στο ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου της Θέρμης».