Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΦΑΝΗ ΚΑΡΚΑΤΖΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΨΗ"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΦΑΝΗ ΚΑΡΚΑΤΖΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΨΗ" (ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ).

1.Τι ωθεί έναν νέο άνθρωπο, όπως εσείς, να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Καταρχήν είναι καθήκον για κάθε νέο άνθρωπο σήμερα να βγει στον αγώνα για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Εμείς οι ίδιοι και τα παιδιά μας ζούμε σε χειρότερες συνθήκες από τους γονείς μας. 2 στους 3 νέους είναι άνεργοι και όσοι έχουν δουλειά αυτή είναι με ελαστικές σχέσεις και εξευτελιστικές συνθήκες. Έχουμε χρέος να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να βάλουμε φρένο στον κατήφορο να αποσπάσουμε λύσεις ανακούφισης. Ζούμε σε μια εποχή με τέτοια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και σε μια χώρα με πολλές πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που θα μπορούσαμε να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια και να έχουμε όλοι δουλειά και να απολαμβάνουμε όλα τα κοινωνικά αγαθά. Χρειάζεται αγώνας με στόχο εμείς που παράγουμε τον πλούτο να τον απολαμβάνουμε. Αυτό είναι το πραγματικά νέο στην παράταξή μας κι όχι απλά τα νέα πρόσωπα. Νέοι υπάρχουν κι αλλού, που όμως υπηρετούν το παλιό. Αυτό  δε γίνεται με διαχείριση -παλιάς ή νέας κοπής- του σάπιου συστήματος, με την παραμονή μας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Όσον αφορά σε μένα από μαθητής συμμετέχω, στους αγώνες, στο κίνημα και η μάχη των δημοτικών εκλογών εντάσσεται στο συλλογικό  αγώνα για να ανατραπεί και τοπικά αυτή η πολιτική που σπέρνει την φτώχεια, την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που βάζει φραγμούς στην πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά.

2.Ποια είναι η δική σας πρόταση για το Δήμο Θέρμης; Τι θα λέγατε σε έναν πολίτη που σας συναντά στο δρόμο και σας ρωτάει να του δώσετε λόγους για να σας ψηφίσει;

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι καινούρια παράταξη στο Δήμο μας. Έχει συνέχεια και συνέπεια. Τη στάση μας απέναντι στα λαϊκά προβλήματα είναι το πρώτο που πρέπει να μετρήσει κανείς για να μας στηρίξει με την ψήφο του. 


Εμείς συμμετέχοντας στους μαζικούς φορείς και τις λαϊκές επιτροπές, και ξεχωριστά οι δημοτικοί μας σύμβουλοι με επικεφαλής το Θόδωρο τον Ιγνατιάδη, που σήμερα είναι υποψήφιος αντιπεριφειάρχης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, μπήκαμε μπροστά για να απαιτήσουμε λύσεις στα προβλήματα (σχολική μεταφορά, σχολική στέγη, ελλείψεις υποδομών), πιέσαμε και κοινοβουλευτικά να γίνουν αναγκαία έργα υποδομής ( αποχετευτικά, αντιπλημμυρικά) διεκδικώντας ταυτόχρονα να μην τα ξαναπληρώσει για 3η φορά ο δημότης. Αντισταθήκαμε στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που οι άλλοι από κοινού στήριξαν, τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, στο κλείσιμο των πολιτιστικών, στις αυξήσεις των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης, στις διακοπές υδροδότησης κάνοντας και συγκεκριμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παλέψαμε για δωρεάν πρόσβαση όλων των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς, την πρόνοια, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. 

Σταθήκαμε στο πλευρό όλων των εργαζόμενων της περιοχής μας και τους απεργούς της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ , ενώ η διοίκηση του Δήμου την έχει ως σπόνσορα κοινωνικού έργου. Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή απέναντι στη ναζιστική, δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής και αποτρέψαμε απειλές και τραμπουκισμούς σε βάρος μεταναστών, όπως στη Ν. Ραιδεστό. Έχουμε ξεκάθαρη θέση ενάντια στη νέα χωροθέτηση απορριμμάτων στο ΧΥΤΙ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, στην επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία καύση που θα οδηγήσει σε εκτίναξη των δημοτικών τελών, χωρίς ασάφειες υποσημειώσεις και αστερίσκους όπως  οι άλλοι. Η πρότασή μας είναι πρόταση αγώνα. 

Ζητάμε από το λαϊκό κόσμο του Δήμου μας να μας στηρίξει, ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουμε από κοινού αυτά που μας ανήκουν, αυτά που έχουμε πληρώσει. 

Οι άλλοι 2 συνδυασμοί, που οι επικεφαλής τους διοικούν από κοινού και ομόψυχα το Δήμο εδώ και 4 τετραετίες, έχουν κοινό πρόγραμμα (ανταποδοτικότητα, «αυτοτέλεια», «επενδύσεις» και παράδοση της δημοτικής περιουσίας στους ιδιωτικούς ομίλους, προσήλωση στον Καλλικράτη και τον Ευρωμονόδρομο) κι ας βγάζουν προεκλογικά αντιμνημονιακά κηρύγματα με «συμμετοχικά» πασπαλίσματα που επιδιώκουν την απόσπαση λαϊκής συναίνεσης στην αντιλαϊκή διαχείριση. Πρέπει να αποδυναμωθούν μαζικά.

3.Σε τι κατάσταση πιστεύετε ότι βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Θέρμης; Τι θα αλλάζατε;

Στον παλιό Δήμο Θέρμης ο προϋπολογισμός είχε φτάσει στα 65 εκατ. Ευρώ. Ο φετινός προϋπολογισμός στο νέο διευρυμένο με 2,5 φορές περισσότερο πληθυσμό είναι 35 εκ. ευρώ. Το ψαλίδισμά σε όλους τους τομείς αναγκαίων έργων και υπηρεσιών είναι αισθητό. Το θέμα όμως δεν είναι η περιγραφή. Είναι πως στέκεται κανείς απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Η ηγεσία της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ που ανήκει πολιτικά τόσο στα κόμματα της συγκυβέρνησης, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, στήριξε αυτή την πολιτική, τον Καλλικράτη, αποδέχτηκε την περικοπή των πόρων, το ¨όλοι μαζί τα φάγαμε». Μόνο τα χρέη του κράτους προς τους Δήμους από τα παρελθόντα οικονομικά έτη ήταν 10 δις ευρώ και συνυπέγραψαν να διεκδικήσουν μόνο το 1,7 δις και αυτό σε ομόλογα, καθώς και την περικοπή των πόρων από το κράτος κατά πάνω από 60% τα τελευταία 4 χρόνια. Και εδώ έχει ευθύνες και η σημερινή διοίκηση του Δήμου που στήριξε αυτές τις ηγεσίες. 

Για την ανάγκη διεκδίκησης πόρων δεν κάνουν λόγο ούτε σήμερα που είναι έμμεση ομολογία ότι θα κινηθούν στην πεπατημένη που ως τώρα γνωρίσαμε. Αυτή η κατεύθυνση πρέπει να αλλάξει και είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Το αν κάποιος είναι ικανός διαχειριστής του Δήμου  πρέπει να κρίνεται με βάση το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Οι τάχα αντίπαλοι, τώρα, φόρτωσαν τα βάρη στις πλάτες του λαϊκού κόσμου του Δήμου, με κάποιες «κινηματικές» τουφεκιές στον αέρα για «ξεκάρφωμα». 

4.Αν εκλεγείτε ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας; Ποια είναι τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης;

Καταθέτουμε στο λαϊκό κόσμο του Δήμου μας μια πρόταση που πάει κόντρα στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Τον καλούμε να αποφασίσει να διεκδικήσει άμεσα γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν άμεσα τα μεγάλα προβλήματα. Και ως διοίκηση του Δήμου θα λειτουργήσουμε ως πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση σε κυβέρνηση και περιφέρεια και στο έργο μας αυτό θα έχουμε μαζί μας τον κόσμο. Μέση λύση δεν υπάρχει. Ή θα συγκρουστείς με αυτή την πολιτική ή θα φορτώνεις τα βάρη στον κόσμο, θα ξεπουλάς τη δημόσια περιουσία προφασιζόμενος τα δύσκολα οικονομικά και το νομικό πλαίσιο. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα. Σχολική στέγη, παιδικοί σταθμοί, υποδομές πρόνοιας προσωπικό στις υπηρεσίες με σταθερή σχέση εργασίας, έργα υποδομής (αποχέτευση, αντιπλημμυρικά, άρδευσης, ύδρευσης, οδοποιίας), πολιτισμός, αθλητισμός, μείωση των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης.

5.Θεωρείτε δίκαιη την τιμολογιακή πολιτική του νερού αλλά και την πολιτική των δημοτικών τελών έτσι όπως είχε διαμορφωθεί από την σημερινή δημοτική αρχή;

Είναι  άδικη  και ταξική πριν απ’ όλα, γιατί αποδέχεται την ανταποδοτικότητα ως βασικό έσοδο του Δήμου (αυτό εννοούν και οι δύο παρατάξεις όταν λένε οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου) και τη νύφη την πληρώνει ο κόσμος, που πλέον δεν έχει να πληρώσει, ενώ κερδίζουν τεράστια ποσά οι επιχειρηματικού όμιλοι. Το νερό είναι εμπόρευμα σήμερα και για αυτό τα περί δημοτικοποίησης της ΕΥΑΘ και το δημοψήφισμα που ετοιμάζουν κρύβει την ουσία. Ότι δηλαδή αντί για αποκλειστικά κρατικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, πρέπει να διαλέξουμε αν η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα είναι μέσω ιδιώτη ή «εταιρίας λαϊκής βάσης» ή μέσω Δήμων που ήδη έχουν το νερό στα ύψη.

6.Η μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης συνδέεται και σε ποιο βαθμό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας; 

Καταρχήν αντιμνημονιακοί δηλώνουν όλοι. Τα μνημόνια είναι η εξειδίκευση της πολιτικής της ΕΕ στη χώρα μας και για αυτό οι άλλοι δε λεν κουβέντα,  είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κρίσης, της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ των μονοπωλίων, που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Τη στρατηγική των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων υπηρετεί και ο Καλλικράτης και το σύνολο των τοπικών αρχών (με εξαίρεση την Πετρούπολη). Ήδη με τη «στρατηγική για την Ευρώπη 2020» και «δημοσιονομικό σύμφωνο» υπάρχουν μόνιμα μνημόνια σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τώρα είναι η ώρα και στις εκλογές αυτές να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να ψηφίσουμε μαζικά και στις 3 κάλπες, τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

7.Το μνημόνιο είχε επιπτώσεις και στη λειτουργία του δήμου και επομένως και στη ζωή στην πόλη;

Η ζωή απαντά από μόνη της. Η ανασφάλεια, η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η αδυναμία μιας οικογένειας να συνδεθεί στο αποχετευτικό, να στείλει το παιδί της στον παιδικό ή σε κάποια αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα είναι καθημερινές αποδείξεις για το που οδηγεί αυτή η πολιτική. Η Τρόικα μπορεί να φύγει, αυτή η πολιτική όμως θα μείνει, αν δεν παλέψουμε για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας σε ρήξη με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Ποιος παράγει δηλαδή και ποιος κάνει κουμάντο.

8.Πώς απαντάτε στις μειωμένες προσδοκίες των πολιτών από την τοπική αυτοδιοίκηση; 

Καλούμε τον κόσμο να μην κάνει πόντο πίσω από τις απαιτήσεις του για την κάλυψη των συγχρόνων αναγκών του. Να μην υποκύψει στη λογική ότι έτσι είναι τα πράγματα και δεν αλλάζουν, στη λογική του μικρότερου κακού. Να διεκδικήσει ό τι του ανήκει και για τα κεντρικά και για τα τοπικά προβλήματα. Παιδικοί σταθμοί, σχολεία, υποδομές, δωρεάν πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, στα δίκτυα, φτηνό νερό πρέπει να είναι στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων. Στην υπεράσπιση των παραπάνω είμαστε δογματικά αταλάντευτοι. Καλούμε τον κόσμο μαζικά, ακόμη κι αν διαφωνεί μαζί μας σε αρκετά, να στηρίξει τη Λαϊκή Συσπείρωση, για να έχει ο ίδιος μεγαλύτερη δύναμη. Η  δράση και οι θέσεις μας είναι εγγύηση για αυτό.