Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΘΕΡΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ.

    Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Θέρμης αγωνίστηκε και θα εξακολουθεί να αγωνίζεται για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου του δήμου μας σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Σ’ αυτή την κατεύθυνση στήριξε όλες τις δημοτικές αποφάσεις που αφορούσαν την ολοκλήρωση των μελετών και την ένταξη των έργων αυτών και στη δημοτική ενότητα Βασιλικών σε προγράμματα χρηματοδότησης. Με την δική της παρέμβαση έγινε από το κόμμα που τη στηρίζει, το ΚΚΕ, ερώτηση στη βουλή για να ασκηθεί πίεση και να αρθούν τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις στην ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα. 

 Οφείλεται και στη δική της συμβολή, ότι σήμερα κάποια από τα έργα αυτά περνούν σε φάση κατασκευής, κάτι που εξάλλου θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή μας.

Θέλουμε όμως και με αυτή την ευκαιρία να τονίσουμε ότι: 

Τα έργα αποχέτευσης δεν πρέπει να χρεώνονται διπλά στο λαό όπως συμβαίνει και στο Δήμο μας, μέσα από πανάκριβα τέλη σύνδεσης, διακλάδωσης και χρήσης τους. Ειδικά σήμερα που με την πολιτική που φορτώνει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό, έχει λεηλατηθεί το εισόδημα των εργαζόμενων, των φτωχών αγροτών και των μικροεπαγγελματιών που η ανεργία τσακίζει κοκάλα  και έχει φτάσει σε δυσβάχτατα ύψη η λαϊκή φοροληστεία.


Η λογική αυτή δυστυχώς βρίσκει θερμό υποστηρικτή τη σημερινή διοίκηση του δήμου, ενώ παρά τα μεγάλα λόγια σε ότι αφορά την ανάγκη μείωσης τελών δεν αμφισβητείται στον πυρήνα της από καμιά άλλη παράταξη στο δημοτική συμβούλιο.

Είναι μια λογική που στην ουσία υποστηρίζει την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία που κάνει τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης εμπόρευμα στον ίδιο το δήμο, την ίδια στιγμή που υποκριτικά σηκώνει μπαϊράκι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Αγωνιζόμαστε και καλούμε και τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας να αγωνιστούν μαζί μας για:

  • Να  καταργηθεί η χρέωση όλων των δημοτών για τέλη σύνδεσης και διακλάδωσης
  • Να γίνει  δραστική μείωση των δημοτικών τελών ύδρευσης και αποχέτευσης. 
  • Τα αναγκαία αποχετευτικά έργα να έχουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση με πόρους προερχόμενους από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τη φορολεηλασία του λαού.
  • Γενναία αύξηση των πόρων στους δήμους που να αντιστοιχούν πλήρως στο ύψος των σημερινών αρμοδιοτήτων τους ώστε να μην χαρατσώνονται οι δημότες. Για επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων πόρων στην τοπική διοίκηση που όλες οι άλλες παρατάξεις στην ΚΕΔΕ πλην του ΚΚΕ συμφώνησαν να κουτσουρευτούν από τα 9 δις ευρώ σε 1,7 σε μακρόχρονα ομόλογα που και αυτά σήμερα πλημμελώς αποδίδονται. 
  • Ενιαίο δημόσιο φορέα κατασκευών, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που τα κλειδιά της θα είναι στα χέρια του λαού. Σε αντίθεση με το σημερινό δημόσιο που λειτουργεί για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα οποία  παραδίδει την μελέτη την κατασκευή των έργων από τα οποία προμηθεύεται τα υλικά  με πανάκριβο κόστος και χρεώνει στο λαό την κερδοφορία τους.
  • Για  μια αποκλειστικά δημόσια διαχείριση των υδάτινων πόρων με περιφερειακή και τοπική εξειδίκευση. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει η διαχείριση του νερού και των έργων αποχέτευσης και της λειτουργίας τους κοινωνικό αγαθό, να μειωθούν δραστικά τα τέλη στην κατεύθυνση κατάργησής τους. Να γίνουν πρώτης προτεραιότητας όλα τα αναγκαία έργα διαχείρισης και αξιοποίησης του, αντιπλημμυρικά, διευθέτησης χειμάρρων κλπ.

Αγωνιζόμαστε παράλληλα ώστε η κατασκευή του έργου αποχέτευσης των Βασιλικών να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η ταλαιπωρία των δημοτών. Παίρνοντας  υπόψη την αντίστοιχη αρνητική πείρα που υπάρχει από την κατασκευή του σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Οι  αυξημένες δυσκολίες να επιτευχθεί κάτι τέτοιο λόγω ιδιαιτερότητας  της πολεοδόμησης του οικισμού των Βασιλικών δεν είναι αξεπέραστες. Αρκεί να τεθούν από το Δήμο  εκείνοι οι όροι τόσο στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής όσο και στο τρόπο που θα ιεραρχηθούν και θα εκτελεστούν οι εργασίες ώστε να μη φτάσει ο οικισμός να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, όπως ζήσαμε σε άλλους οικισμούς.