Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Σχετικά με την χρέωση τελών αποχέτευσης σε δημότες Θέρμης που δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο.

Σχετικά με την χρέωση τελών αποχέτευσης σε δημότες Θέρμης που δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με καταγγελίες από πολλούς κατοίκους της δημοτικής κοινότητας Πλαγιαρίου υπάρχει χρέωση τελών αποχέτευσης στους λογαριασμούς ύδρευσης παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο. Και αυτό αφορά λαϊκές κυρίως οικογένειες που πλήττονται από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και αδυνατούν ουσιαστικά να πληρώσουν τα πολυδάπανα τέλη σύνδεσης και διακλάδωσης.

Πιθανότατα το φαινόμενο αυτό να έχει έκταση και αλλού.

Ερωτάστε αν θα κάνετε κάτι ώστε αυτές οι οικογένειες να απαλλαγούν με δεδομένη αυτή την κατάσταση της αδυναμίας τους; 

Πως συμβιβάζεται με την αντίληψή σας για ανταποδοτικότητα της υπηρεσίας αφού κάτι τέτοιο δεν γίνεται δηλαδή δεν παρέχεται η υπηρεσία; 


Θεωρείτε σωστό να πληρώνει κανείς όπως όταν μάλιστα όπως μας έχει καταγγελθεί σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει καν κατασκευαστεί η εξωτερική διακλάδωση όταν για τη χρέωση αυτό απαιτείται από τον ίδιο τον κανονισμό της αποχέτευσης; 

Γνωρίζουμε βέβαια πως υπάρχει από τον κανονισμό αποχέτευσης η προθεσμία υποχρεωτικής σύνδεσης μέσα στο μήνα αν όμως υπάρχει κατασκευή διακλάδωσης που σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει. Και πάλι ακόμα και εκεί που υπάρχει διακλάδωση, υπάρχει η δύσκολη οικονομική κατάσταση των δημοτών που θα έπρεπε να ληφθεί  υπόψη και σε επίπεδο τροποποίησης του κανονισμού τουλάχιστο και σε πρακτικό επίπεδο αντιμετώπισης κάτι που δε γίνεται.

Όπως δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα του δήμου το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό δημόσιο και την ΕΥΑΘ παγίων συμφερόντων του δημοσίου. 

Αφού λοιπόν είναι έτσι πως στοιχειοθετείται η χρέωση με τέλη σύνδεσης και διακλάδωσης, δηλαδή ανταποδοτικότητα, αφού δεν υπάρχει κόστος για το δήμο και την ΔΕΥΑΘ;

Αποδεικνύεται σε αυτό το σημείο κατά τη γνώμη μας η αντιλαϊκή φορομπηκτική πολιτική της ανταποδοτικότητας στην οποία ένα σημαντικό μέρος των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Φυσικά τα αναγκαία αποχετευτικά έργα θα έπρεπε να έχουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση με πόρους προερχόμενους από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τη φορολεηλασία του λαού. Σήμερα όμως καλείται να τα ξαναπληρώσει και τοπικά και να πληρώνει τέλη χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες.

Τέλος θέλουμε να σημειώσουμε πως ένας ενιαίος δημόσιος φορέας κατασκευών στο πλαίσιο μιας οικονομίας που τα κλειδιά της θα είναι στα χέρια του λαού, που φυσικά καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με το σημερινό δημόσιο που λειτουργεί για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα οποία  παραδίδει την μελέτη την κατασκευή των έργων από τα οποία προμηθεύεται τα υλικά  με πανάκριβο κόστος, θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κόστους συνολικά αυτών των έργων για το λαό στο πλαίσιο μιας αποκλειστικά δημόσιας διαχείρισης των υδάτινων πόρων με περιφερειακή και τοπική εξειδίκευση. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει η διαχείριση του νερού και των έργων αποχέτευσης και της λειτουργίας τους κοινωνικό αγαθό, να μειωθούν δραστικά τα τέλη στην κατεύθυνση κατάργησής τους.

 Πως τοποθετείστε στα παραπάνω ζητήματα;