Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

 

                                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                 Θέρμη 13.8.2021

 

 

Για τις συνθήκες πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών

 

 

Ενώ τα σχολεία ανοίγουν σε ένα μήνα, με τους ειδικούς να προβλέπουν για το φθινόπωρο κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας (που χτυπά ιδιαίτερα τους νέους) και να προειδοποιούν για αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων ...... η κυβέρνηση  κουνάει το δάκτυλο της ατομικής ευθύνης χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αδιαφορώντας προκλητικά για τις προειδοποιήσεις, αποποιούμενη τις τεράστιες ευθύνες της. 

Μοναδική παρέμβαση της κυβέρνησης είναι η νέα επίθεση στους σχολικούς καθαριστές/στριες, στη σταθερή και πλήρη εργασία, εφαρμόζοντας το πρόσφατο αντεργατικό τερατούργημα της. Με εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών καλούνται οι δήμοι, με τα ίδια (περυσινά) κονδύλια, τις ίδιες ανθρωποώρες εργασίας, να προσλάβουν περισσότερες σχολικές καθαρίστριες. Δηλαδή να κόψουν το μισθό των 700 ευρώ σε δύο εργαζόμενους των 300 ευρώ. Να προσθέσουν στο 40% των εργαζόμενων με 3ωρη απασχόληση και άλλους εργαζόμενους με 2ωρη απασχόληση (με μισθό 200 ευρώ). 

 

Συγκεκριμένα για το δήμο Θέρμης ισχύουν τα εξής:

 

Το σχολικό έτος 2020-2021 είχαμε 40 εργαζόμενους πλήρους ωραρίου και 27 τετράωρους. (40*6,5+27*3= 260+81= 341 ώρες) και κάτω από την πίεση των αναγκών προσέλαβε   ο δήμος επιπλέον (8μηνα και από άλλες υπηρεσίες ακόμα 50 περίπου άτομα)

Φέτος για το σχολικό έτος 2021-2022 δίνει το κράτος 91 3ωρους δηλ 91*3 + 1*2 = 275 ώρες!!! Αισθητά λιγότερες!!! Και πετάει το μπαλάκι στο δήμο με δικά του έξοδα να "συμπληρώσει" αν θέλει. Αφήνουν λοιπόν τα σχολεία στο έλεος της πανδημίας! και μειώνουν το μισθό σε δεκάδες εργαζόμενους. 

Η Διοίκηση του δήμου όπως πάντα κινούμενη στη λογική της διαχείρισης της μιζέριας και μακριά από τη λογική της διεκδίκησης ήδη προκήρυξε όλες τις θέσεις ως μερικής απασχόλησης μειώνοντας ουσιαστικά στο μισό το μισθό 40 εργαζομένων!

 

Να μην τους αφήσουμε! 

 

Για να ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις!

 

Σωστά οι σχολικές καθαρίστριες καλούν τους υπουργούς να ζήσουν αυτοί με 300 ευρώ. «Ανάπτυξη», «αντιμετώπιση της ανεργίας», για όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) σημαίνει μοίρασμα ανεργίας και ψίχουλων υποαπασχόλησης. Αντί να ενισχυθεί η σχολική καθαριότητα με μόνιμες και πλήρους απασχόλησης,  παίζουν παιχνίδια «αλίευσης ψήφων» με ψίχουλα. «Πετάνε το μπαλάκι» στους δήμους προβλέποντας ότι αν αποφασίσουν να διατηρήσουν καθαρίστριες στη πλήρη εργασία, θα φορτωθούν οι ίδιοι το κόστος, ενώ όλες οι κυβερνήσεις παρακρατούν δις από τους θεσμοθετημένους πόρους των δήμων. Η κυβέρνηση θέλει να στρέψει τους άνεργους κατά των πολύ φτωχών για να μείνουν στο απυρόβλητο οι λίγοι, ισχυροί που τους επιδοτεί με δισεκατομμύρια. Ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και της σχολικής καθαριότητας με εργολάβους, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ. 

Υποκριτική και προκλητική είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που όσο και να «βγαίνουν στα κάγκελα» οι εκπρόσωποι του , δεν «ξεπλένονται»! Ήταν οι ίδιοι που δεν ενίσχυσαν την σχολική καθαριότητα επί διακυβέρνησης τους, ενώ μόλις πρόσφατα ψήφισαν τον μισό νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά υπερασπιζόμενοι την ευελιξία και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον Δήμο Θέρμης, έστω και τώρα:

1. Να μην εφαρμόσει τη παραπάνω «ανθρωποφαγική» εγκύκλιο. Να πάρει πίσω την προκήρυξη. Να μη μειώσει το χρόνο εργασίας σε καμία εργαζόμενη, καμιά βλαπτική μεταβολή. Να μετατραπούν όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, χωρίς 3ωρα και 2ωρα. 

2. Να διεκδικήσει από τη κυβέρνηση τα κονδύλια για νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστών, με πλήρη εργασία και δικαιώματα, ανταποκρινόμενη στις εκρηκτικές ανάγκες των 67 σχολείων του δήμου σε συνθήκες πανδημίας! Να συμβάλει και με κονδύλια του δήμου, ώστε από την πρώτη μέρα να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς καμιά βλαπτική μεταβολή στα ωράρια των καθαριστριών!

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο τη Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των καθαριστριών και στην κατεύθυνση αυτή πήραν την πρωτοβουλία για να γίνει κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις νέες συμβάσεις! Και ταυτόχρονα καλούμε τους γονείς, καθηγητές, δασκάλους, τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής μας συνολικά:

 

1. Να απαιτήσουν επαρκές προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία με σταθερή σχέση εργασίας και 

2. Να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των σχολικών καθαριστριών.

 

Γιατί το δικαίωμα για σταθερή – πλήρη εργασία κινδυνεύει για όλους!

 

 

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ!

 

ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!