Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

 ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΡΜΗΣ

 

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ανέδειξε την καθοριστική συμβολή του δημόσιου συστήματος υγείας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, η διενέργεια των τεστ, ο εμβολιασμός του πληθυσμού μπόρεσαν να προχωρήσουν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στη δημόσια υγεία. Μόνο που σε μεγάλο βαθμό όλες σχεδόν οι δημόσιες δομές υγείας μετατράπηκαν σε δομές μιας νόσου, καθώς πάρα πολλά προγραμματισμένα ραντεβού, χειρουργεία, εξετάσεις πήγαν πίσω, ενώ οι όποιες προσλήψεις προσωπικού ήταν με συμβάσεις και πολύ πίσω από τις ανάγκες.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, μέσα και προσωπικό που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας όλα αυτά τα χρόνια, λόγω της υποχρηματοδότησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ιδιαίτερα το Κέντρο Υγείας Θέρμης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα: Σήμερα και παρά το γεγονός ότι έχει επιλεγεί σαν εμβολιαστικό κέντρο με  πρωινά και απογευματινά κρεβάτια εμβολιασμού, παραμένει σοβαρά υποστελεχωμένο με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό (κυρίως καθαριότητας).

Το μειωμένο προσωπικό του είναι εξουθενωμένο και με εξαντλητικά ωράρια, ως 10 εφημερίες το μήνα, με σοβαρές καθυστερήσεις στις νόμιμες άδειες και τα ρεπό, αφού το καθήκον να ανταποκριθεί στους απαιτούμενους εμβολιασμούς προστίθεται σε όλα τα άλλα του καθήκοντα που απορρέουν από τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του Κέντρου Υγείας και μάλιστα όλα αυτά  με το ίδιο ελάχιστο προσωπικό.

Για τον ίδιο λόγο παρατηρείται επίσης και αύξηση των καθυστερήσεων στα αναγκαία ραντεβού για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από περίθαλψη και εξετάσεις για πλήθος νοσημάτων, ενώ στο μίνιμουμ βρίσκεται και η λειτουργία των τοπικών ιατρείων.

Σημαντικά παραμένουν τα προβλήματα επάρκειας των αναγκών επείγουσας διακομιδής.

Τέλος, ιδιαίτερα σοβαρά σε αυτές τις συνθήκες παραμένουν τα προβλήματα επαρκούς καθαριότητας.

 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης απαιτεί από την Κυβέρνηση ΑΜΕΣΑ:

 

1.                  Να στελεχωθεί το Κ.Υ. με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό ανάλογα και με τον πληθυσμό της περιοχής που εξυπηρετεί και βέβαια παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες της πανδημίας και τη λειτουργία του ως εμβολιαστικό κέντρο.

2.                  Άμεσα να προσληφθεί μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, που να εξασφαλίζει σε μόνιμη βάση την καθαριότητα και απολύμανση του χώρου και ιδιαίτερα το χώρο του εμβολιαστικού κέντρου.

3.                  Να προσληφθεί προσωπικό πληρώματος ασθενοφόρου για την 24ωρη εξυπηρέτηση των περιστατικών, με έδρα το Κ.Υ. Θέρμης.

4.                  Να πλαισιωθούν οι υπηρεσίες του Κ.Υ. με επισκέπτες ιατρούς όλων των απαραίτητων  ειδικοτήτων (ακτινολόγος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος κλπ)

5.                  Να εμπλουτισθεί το ακτινολογικό τμήμα με ψηφιακό μαστογράφο για την έγκαιρη και αξιόπιστη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού με το απαραίτητο προσωπικό.

6.                  Να συνεχίσει τη λειτουργία του το μικροβιολογικό εργαστήριο. Να μονιμοποιηθεί η επικουρική γιατρός μικροβιολόγος που το στελεχώνει.

7.                  Να συνεχιστούν σε σταθερό μόνιμο πρόγραμμα τα διαγνωστικά τέστ (rapid και PCR) για όσο διαρκεί η πανδημία. Αντίστοιχο πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ σε εβδομαδιαία βάση να υλοποιείται στους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής μας (Εργοστάσια, Σουπερ Μάρκετ και Εμπορικά Κέντρα, κλπ) σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

8.    Να περιληφθεί στη δύναμη του Κ.Υ. Θέρμης το Περιφερειακό Ιατρείου του Πλαγιαρίου, ώστε να εξυπηρετείται το σύνολο των οικισμών του Δήμου από το ίδιο Κ.Υ., σε έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό με την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού.

Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης αποτελεί χρέος της Πολιτείας και απαιτεί ενισχυμένες αποκεντρωμένες υπηρεσίες, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου, Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης διεκδικεί την δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας για όλους, υπερασπίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα        κάθε ανθρώπου στην απρόσκοπτη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας, έναντι οποιασδήποτε προσπάθειας καταπάτησης του και στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του  Κ.Υ. που μοχθούν καθημερινά σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Για τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΥΠΕ σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, που ήδη κινητοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση σε ημέρα που θα ορίσει.

Το παραπάνω ψήφισμα να δημοσιευτεί στην εφημερίδα του Δήμου Θέρμης, να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και να κοινοποιηθεί σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΦΑΝΗΣ ΚΑΡΚΑΤΖΟΥΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ