Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2022 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021

 

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Θέρμης για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

 

Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Δήμαρχε, συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι,

 

Για άλλη μια χρονιά συζητάμε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για την επόμενη χρονιά. Συζητάμε δηλαδή τον προγραμματισμό της διοίκησης σε έργα, μελέτες και προμήθειες για την επόμενη χρονιά.

Αν κρίνουμε από τους πηχυαίους τίτλους του τελευταίου τεύχους της εφημερίδας του δήμου και τους πανηγυρισμούς των στελεχών για τα έργα που εντάχθηκαν στα διάφορα προγράμματα , όπως ο Τρίτσης και το Ελλάδα 1821, θα συμπεράνουμε πως  όλα βαίνουν καλώς και πως πρέπει οι κάτοικοι να είναι ευγνώμονες στη διοίκηση για όλα αυτά.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

 

Κριτήριο για τη δική μας τοποθέτηση είναι

 

α) αν αυτά που προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα ικανοποιούν τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες 

β) αν η διοίκηση του Δήμου έχει αγωνιστική ή  μη στάση απέναντι στην πολιτική που υποχρηματοδοτεί τους Δήμους για να ικανοποιήσει αυτές τις αυξημένες ανάγκες σε όλους τους βασικούς τομείς

 και 

γ) αν έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες όλα αυτά τα χρόνια για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, μιας που μιλάμε για μια διοίκηση 11 χρόνων στον ενιαίο Δήμο και πάνω από 20 στον παλιό.

Ποιές είναι αυτές οι αυξημένες και σε μεγάλο βαθμό ανικανοποίητες  ανάγκες;



Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις εκατοντάδες προτάσεις των τοπικών συμβουλίων και θα καταλάβει. 

 

Σε ένα δήμο που ο πληθυσμός του ξεπερνά τους 50.000 κατοίκους είναι σοβαρές οι ελλείψεις σε: σχολική στέγη, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, πεζοδρόμια, προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, χώρους πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, χώροι αναψυχής, έργα και μελέτες αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλυμμηρικής και αντιπυρικής προστασίας.

Μελετώντας κανείς το τεχνικό πρόγραμμα θα δει σε νούμερα αποτυπωμένη τη λογική « του εφικτού», του «ρεαλισμού της υποταγής» θα πούμε εμείς. 



Θα θυμίσω αυτό που ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε πει πριν κάποια χρόνια, ότι αυτά που ζητάνε τα τοπικά συμβούλια δε γίνονται ούτε σε 100 χρόνια! Για άλλη μια χρονιά θα μείνουν ανικανοποίητες μεγάλες ανάγκες γιατί «δεν αντέχει η οικονομία», γιατί δε φτάνει το προσωπικό μας, γιατί ... 

Κι όλα αυτά ενώ πανηγυρίζουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ΚΛΠ για τα πολλά δις που έρχονται με το ταμείο ανάκαμψης. Μόνο που τα χρήματα αυτά προορίζονται για τις ανάγκες των μεγάλων ομίλων και φέρνουν ως προαπαιτούμενα μια σειρά αντεργατικές ανατροπές, όπως το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη, που καταργεί το 8ωρο. Ούτε ευρώ δεν προορίζεται για τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, υποδομές, για την αναγκαία προστασία από φωτιές σεισμούς και πλημμύρες. Για άλλη μια χρονιά η χρηματοδότηση του κράτους είναι στα χαμηλότερα επίπεδα, όπως μας συνήθισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι και η βασική μας διαφωνία με τη διοίκηση και το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων παρατάξεων. Ότι κινούνται στη λογική της διαχείρισης της μιζέριας την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα πανηγυρίζουν για τα δεκάδες δις ευρώ που θα δοθούν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!



Και επειδή ως ΛαΪκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ εκτιμούμε οτι τα σπασμένα θα κληθούν για άλλη μια φορά να τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα είτε άμεσα (με τη μείωση μισθών, χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, ανεργία) είτε έμμεσα (με την υποχρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας, των δήμων για τα απαραίτητα έργα),

 

ΠΡΕΠΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ. ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ! ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!



Αντί αυτού βλέπουμε για μια ακόμη χρονιά να γράφονται έργα που επαναλαμβάνονται εδώ και χρόνια ή να μην αναγράφονται καν έργα που λείπουν. Θα μας πείτε: τίποτα δεν έκανε αυτή η διοίκηση; Ή θα μας πείτε: εμείς κάναμε πιο πολλά από τον τάδε ή τον δείνα δήμο.

 

Προφανώς κάνατε έργα. Καμιά διοίκηση δεν κινείται στο κενό και οι ελλείψεις ήταν περισσότερες. Εμείς όμως λέμε ότι τα έργα που θα αναφέρουμε παρακάτω δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι για το αύριο, δεν είναι για το αν θα βρούμε χρηματοδότηση. Έπρεπε να έχουν γίνει από χτες! Και τα χρήματα θα τα διεκδικούσαμε μαζί και μαζί με το λαό της περιοχής μας αν είχατε τέτοιο προσανατολισμό. Αλλά είναι μακριά από εσάς αυτή η λογική.



Για άλλη μια χρονιά λοιπόν:

·       θα παραμείνουν τα μεγάλα προβλήματα στην ύδρευση και εκατοντάδες συνδημότες μας θα πούνε το νερό νεράκι σε επέκταση Θέρμης, Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Ρύσιο, Αγία Παρασκευή, Άγιο Αντώνιο και Βασιλικά λόγω του παλιού και ανεπαρκούς δικτύου, σε κάποια σημεία και με αμιαντοσωλήνες ή συχνές βλάβες (όπως τονίζουν και τα τοπικά συμβούλια). Τα έργα που έχει δρομολογήσει η ΔΕΥΑΘ θα λύσουν μόνο μέρος του προβλήματος.

·       δεν θα έχουν αποχέτευση τα χωριά των Βασιλικών, περιοχή της Καρδίας, περιοχή του Τριλόφου και τα ορεινά χωριά μας

·       θα πλημμυρίζουμε όταν βρέχει, όπως έγινε  σε Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Ρύσιο, Ταγαράδες, Βασιλικά καθώς λείπουν αντιπλημμυρικά έργα. Όσα προβλέπονται είναι ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες

·       θα λείπουν 9 σχολικά κτίρια (2ο Λυκειο Θέρμης, 2ο Δημοτικό Πλαγιαρίου,2ο Δημοτικό Ν. Ραιδεστού, 2ο Λύκειο Μίκρας, 7ο Νηπιαγωγείο Θέρμης, 6ο Δημοτικό Θέρμης, 4ο Γυμνάσιο Θέρμης, και τα δύο ειδικά σχολεία το ΕΝΕΕΓΥΛ και το ΕΕΕΕΚ Θέρμης)

·       Θα λείπουν κτίρια για τους παιδικούς μας σταθμούς. Είναι θετικό ότι εγκρίθηκε ο μεγάλος στη Νέα Ραιδεστό, αλλά υπάρχουν ανάγκες και αλλού.

·       Θα λείπουν χώροι πολιτισμού και πολλαπλών χρήσεων σε Βασιλικά, Ταγαράδες, Πλαγιάρι, Τρίλοφο, Καρδία κ.α, όπως τονίζουν και τα τοπικά συμβούλια

·       Θα λείπει χώρος για τη βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Πλαγιαρίου

·       Θα λείπουν περίπου 20 ακόμη παιδικές χαρές (έγιναν σε μια 5 ετία οι 40 από τις 60 με πολύ πίεση και από την πλευρά μας  - οι 30 στις αυλές των Νηπιαγωγείων).

·       Θα λείπουν σε αρκετούς οικισμούς πεζοδρόμια που να κάνουν εύκολη τη μετακίνηση πεζών και καροτσιών

·       Θα λείπουν ράμπες για τα ΑΜΕΑ

·       Θα λείπουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική προστασία, και εδώ δε φτάνει ο εξοπλισμός και η θέληση των εθελοντών μας, αλλά απαιτούνται γενναία μέτρα.

·       Θα λείπουν οι μελέτες, οι έλεγχοι και τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια, τη στατικότητα και την αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτιρίων και των σχολείων μας. Δεν είμαστε σίγουροι ότι το μέτρο για τον έλλεγχο που περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα καλύπτει σε βάθοες και έκταση το σύνολο των κτιρίων.

·       Θα λείπουν επαρκείς  χώροι άθλησης ιδιαίτερα στους μεγάλους οικισμούς (Θέρμη, Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Ραιδεστό, αλλά και σε πιο μικρά χωριά, παρά το θετικό γεγονός ότι κάνετε κάποια βήματα, όπως την Περιστερά

·       Θα λείπουν απαραίτητες επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, όπως κόμβοι, γέφυρα Πλαγιάρι – Τρίλοφος, πεζογέφυρα στη Νέα Ραιδεστό κλπ.



Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζουμε το προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα και δεσμευόμαστε και απ΄αυτό εδώ το βήμα οτι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βγουν οι ανάγκες στο προσκήνιο. 

 

Καλούμε το λαό και τους φορείς της περιοχής μας να οργανωθεί και να παλέψει κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου, που τσακίζει τα δικαιώματα τα και αφήνει ανικανοποίητες τις ανάγκες του, έχοντας δυστυχώς απέναντί του και τη διοίκηση του Δήμου και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου!

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θέρμης


Φάνης Καρκατζούνης

 

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου