Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ "DEBATE" ΑΠΟ "ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

1. Ποιος είναι ο σπουδαιότερος λόγος για να σας ψηφίσει κανείς;
Για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που έχει φέρει τα λαϊκά στρώματα της χώρας και του δήμου μας σε τόσο δεινή θέση, να μπει ένας ισχυρός φραγμός σε νέα επέλαση των αντιλαϊκών μέτρων. Μόνο οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορούν να εκφράσουν, με συνέπεια λόγων και έργων κάτι τέτοιο. Για να έχει δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο πραγματικούς αγωνιστές  που συγκρούονται αταλάντευτα με τα ταξικά συμφέροντα και τις πολιτικές που καταδυναστεύουν το λαό,  συμβάλουν στην απόκρουση της επίθεσης εναντίον του, στην οργάνωση της αντεπίθεσής του. Που  έχουν, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στόχους και στο δήμο μας, στο κέντρο της προσοχής τους την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, την ελάφρυνση των βαρών τους. Για να αρχίσει να αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης προς όφελος του λαού και σε βάρος του μεγάλου κεφαλαίου, να αναπτερωθεί η ελπίδα, να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης και της προοπτικής ο λαός να κατέχει και να διαφεντεύει τον πλούτο που παράγει με την εργασία του.
2. Εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις επερχόμενες μειώσεις λόγω του μνημονίου, στις εισφορές των ταμείων του δήμου;
Η συνεχής υποχρηματοδότηση των δήμων είναι πολιτική που έρχεται από το παρελθόν. Τα παρακρατηθέντα είναι 11 δις ευρώ. Η πολιτική κατεύθυνση που εντείνεται με τον Καλλικράτη, είναι να δίνονται κρατικές αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς μεταφορά αντίστοιχων πόρων κάτι που πέρα από τον κατακερματισμό την ταξική και τοπική κατηγοριοποίησή  των αντίστοιχων υπηρεσιών πχ. Παιδεία Υγεία Πρόνοια(Παιδικοί Σταθμοί κλπ) οδηγεί και στην μεταφορά μεγαλύτερων  βαρών στις τσέπες των εργαζόμενων δημοτών. Δεν αποδεχόμαστε την λαϊκή ευθύνη για την κρίση και άρα την λαϊκή επιβάρυνση μέσω του μνημονίου που περνάει πέρα από όλα τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα και με τις περικοπές της χρηματοδότησης των δήμων. Διεκδικούμε πλήρη και επαρκή χρηματοδότησή τους για την λειτουργία των υπηρεσιών τους που θα προέλθει από την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45% , της πραγματικά μεγάλης ακίνητης και εκκλησιαστικής περιουσίας την αύξηση της φορολόγησης των ειδών πολυτελείας με παράλληλη ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας, κατάργηση ΦΠΑ σε είδη πλατιάς  λαϊκής κατανάλωσης, δραστική μείωση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και των παρεχόμενων υπηρεσιών των δήμων.
3. Πιστεύετε ότι οι δημότες θα προσέλθουν την ημέρα των εκλογών στις κάλπες;
 Η αποχή στις ευρωεκλογές κλπ πχ δεν εμπόδισε διευκόλυνε τα αντιλαϊκά μέτρα. Η  αγανάκτηση και η απογοήτευση του κόσμου η αποστροφή του από τις ασκούμενες με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών διοικήσεων των δήμων πολιτικές σε βάρος του γίνεται αδιέξοδη αν μετατρέπεται σε παθητική στάση.  Μόνο με τη συμμετοχή με στόχο την αποφασιστική καταδίκη τους  και την ενίσχυση των αγωνιστικών ριζοσπαστικών δυνάμεων της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη που είναι επένδυση στο μέλλον τους. Γιατί αποδεδειγμένα μπορεί να μετατραπεί από την επόμενη μέρα σε δύναμη ενίσχυσής των αγώνων για τα δίκαιά τους μέσα και έξω από τους δήμους και τις περιφέρειες.
4. Ποια πιστεύετε είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε ή αντιμετωπίζετε κατά την προεκλογική σας περίοδο;
Ο συνδυασμός των καθηκόντων ώστε να ανταποκριθούμε καλύτερα στο συλλογικό αγώνα της παράταξής  της Λαϊκής Συσπείρωσης για την οργάνωσή και στο χώρο του Δήμου της πάλης του λαού, στις συνθήκες των αυξημένων απαιτήσεων της εκλογικής μάχης, η υπερφαλάγγιση των οικονομικών και άλλων ταξικής φύσης  εμπόδιων και κάθε λογής πιέσεων  για την ενεργητική συμμετοχή απλών ανθρώπων του λαού  σε αυτή τη μάχη, η απαίτηση να συνδυάζονται όλα αυτά με τα βιοποριστικά και οικογενειακά καθήκοντα.
5. Ποια είναι αυτά που έχετε θυσιάσει ή θυσιάζετε σε προσωπικό επίπεδο για την πολιτική;
Ο χρόνος ανάπαυσης και χαλάρωσης, για την οικογένεια και τα παιδιά μου, όπως και  το επάγγελμά που ασκώ παράλληλα με την πολιτική μου δράση. Είναι όμως επένδυση σε ένα καλύτερο αύριο  αφού «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ».  Είναι πραγματικά μονόδρομος για καθένα που συνειδητοποιεί πως τέτοιες θυσίες είναι λίγες ίσως μπροστά στην ανάγκη να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ένα κοινωνικό σύστημα που μας ζητά συνεχώς και περισσότερο θυσίες χωρίς αντίκρισμα, που έχει ξεπεραστεί ιστορικά και η σαπίλα του είναι ορατή σε όλες τις πτυχές της ζωής στη χώρα μας και παγκοσμίως. Όταν μάλιστα για τους ίδιους σκοπούς έχουν κυριολεκτικά θυσιαστεί αμέτρητοι αγωνιστές στη χώρα μας και όλο τον κόσμο.
6. Πώς θα αντιμετωπίσει ο δήμος σας την αυξανόμενη ανεργία που αποτελεί μείζον πρόβλημα για κάθε περιοχή της χώρας;
Η οριστική αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί μια εντελώς διαφορετική ανάπτυξη από αυτή που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Με  κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρηματικών  ομίλων, συνεταιριστική οργάνωση των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών σε κλάδους με μικρή συγκέντρωση και των μικρών αγροτών επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό  της παραγωγικής δραστηριότητας με λαϊκό έλεγχο, προσανατολισμένο στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Μέσα από τέτοια ανάπτυξη μπορεί να απορροφηθεί αξιοποιηθεί όλο το δυναμικό εργασίας της κοινωνίας, να εξαλειφθεί η ανεργία, μειωθεί ο εργάσιμος και να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος. Σήμερα απαιτούνται μαζικοί διορισμοί σε τομείς που υπάρχουν αυξημένες λαϊκές ανάγκες όπως η παιδεία , η υγεία οι παιδικοί σταθμοί, δημόσια έργα κατασκευών που έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες (αντιπλημμυρικά, όμβρια αποχετευτικά δήμων, βιολογικοί καθαρισμοί, προγράμματα σχολικής στέγης,  λαϊκής κατοικίας αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών κλπ ) που έχει ανάγκη και ο δήμος μας. Παράλληλα διεκδικούμε πλήρη προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Με επίδομα 1120 ευρώ για όλους δεν έχουν και αναζητουν εργασία, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ίδιων και των οικογενειών τους, υπολογισμό του χρόνο ανεργίας ως συντάξιμου, Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, πλήρη κάλυψη του κόστους σπουδών των παιδιών τους κλπ.