Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΑ "ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ"

 

Η ελπίδα βρίσκεται στις φωνές των μαθητών που ακούγονται δυνατά και κάτω από τις μάσκες

 

Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ολων των μαθητών της περιοχής, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Τα αιτήματα των παιδιών που βγήκαν στο δρόμο μαζί με τους γονείς τους και τους δασκάλους τους  αφορούν τα αυτονόητα: το δικαίωμα στη μόρφωση και την προστασία της υγείας αυτών και των οικογενειών τους.

Στο αμέσως προηγούμενο τεύχος αυτής της εφημερίδας η διοίκηση του Δήμου, όπως και το Υπουργείο Παιδείας, πανηγύριζαν οτι όλα είναι πανέτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία!

Σήμερα, 5 Οκτωβρίου 2020, στα σχολεία του Δήμου μας:

Λείπουν δεκάδες εκπαιδευτικοί και χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες. Οι μαθητές μεταφέρονται σε ασφυκτικά γεμάτα λεωφορεία, χωρίς να τηρείται καμία απόσταση. Σε πολλά σχολεία μας στριμώχνονται πάνω από 400 μαθητές ( 1ο και 3ο Γυμνάσιο Θέρμης, Δημοτικά Πλαγιαρίου κ.α), ενώ λειτουργούν πολλά τμήματα με 25, 26 και 27 μαθητές!!! Καμιά καινούρια αίθουσα στα υπάρχοντα σχολεία, κανένα μέτρο από την κυβέρνηση και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να σπάσει έστω και ένα τμήμα σε μικρότερα!!Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στα ειδικά σχολεία και ιδιαίτερα στο ΕΕΕΕΚ Θέρμης, όπου το πιο ευαίσθητο κομμάτι, τα παιδιά ΜΕΑ ασφυκτιούν σε ένα παντελώς ακατάλληλο κτίριο, με το υπόγειο (ο μισός χώρος) να μη λειτουργεί φέτος, λόγω μη αερισμού, και χωρίς αυλή!!!

Όσο για την καθαριότητα η κυβέρνηση ενέκρινε 11 λιγότερες καθαρίστριες από αυτές που ζήτησε ο Δήμος και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ούτε σε ομαλές συνθήκες, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας (1 καθαρίστρια στο 1ο Δημοτικό Τριλόφου κλπ). Ούτε τη δυνατότητα να γίνει η μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης των καθαριστριών σε πλήρους δεν αξιοποίησε η δημοτική αρχή.Ετσι δεν μπορουν να γινουν καθημερινές και σε ολα τα διαλλειματα απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία. Η επικουρικη συμβολη των εργαζομενων απο τα κοινοφελη προγραμματα, δεν λυνει το προβλημα.    Αυτή είναι η κατάσταση στα σχολεία σε συνθήκες πανδημίας και ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ!!

Η ΜΑΣΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!

Με συνεχείς παρεμβάσεις προς την κυβερνηση, το υπουργειο παιδειας και τη δημοτική αρχή, από την έναρξη εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19, ζητούσαμε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Τους είχαμε καλέσει επανειλημμένα  να εκμεταλλευθουν τον χρόνο που απομένει μέχρι το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη.Τότε έπρεπε και η δημοτικη αρχη να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια τα απαραίτητα κονδύλια και τη πρόσληψη εργαζομένων, να εξευρεθούν, νέοι κατάλληλοι χώροι ώστε να μη στοιβάζονται τα παιδιά μας.Επανήλθαμε με ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ στη βουλή για την μη έγκριση 11 καθαριστριών στο δήμο Θέρμης.

Κυβέρνηση, Περιφερεια και Δημοτική Αρχή είναι συνυπεύθυνες για την επιδείνωση της κατάστασης, τα μεγάλα προβλήματα στα σχολεία, την απουσία στοιχειώδους μέριμνας για το πιο ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας μας, τα παιδιά μας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που θεωρεί κόστος την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας. Αυτά είναι τα «πεπραγμένα» Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου.

Οι αγώνες των μαθητών δεν είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα, ένα περιοδικό φαινόμενο χωρίς αιτία. Όσοι μιλούν για τις μαθητικές κινητοποιήσεις χωρίς να ξέρουν, καλά θα κάνουν να ακούν περισσότερο τα αιτήματα και τα συνθήματα των μαθητών:

· 15 μαθητές ανά τάξη, άμεσο σπασιμο των τμημάτων με 25, 26 και 27 μαθητών, να εξευρεθούν χώροι άμεσα

· Πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών θέσεων

· Συχνή απολύμανση των σχολικών μονάδων

· Άμεση αύξηση των δρομολογίων για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών

· Ούτε σκέψη για κάμερες στις τάξεις

· Πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων, καθώς και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας.

·  Να εξασφαλιστούν για τη σχολική κοινότητα τακτικά και επαναλαμβανόμεν τεστ!

· Κατάργηση τράπεζας θεμάτων

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Θέρμης καλεί τον λαό της περιοχής μας να απαιτήσει άμεσα μέτρα για την προστασία των παιδιών του, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.Έστω και τώρα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα!

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Φάνης Καρκατζούνης

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου